Nominaties C. Buddingh’-prijs 2023

20 april 2023

De shortlist voor de C. Buddingh’-prijs 2023 zijn bekend. De prijs voor het beste poëziedebuut van het jaar gaat naar Alara Adilow, Laura Broekhuysen, Babeth Fonchie Fotchind of Astrid Haerens. De winnaar wordt op zondag 11 juni bekend gemaakt tijdens het uitreikingsprogramma op het 53ste Poetry International Festival in Rotterdam.

De volgende bundels zijn geselecteerd:

  • Mythen en stoplichten van Alara Adilow (Prometheus)

  • Wij capabelen van Laura Broekhuysen (Querido)

  • Plooi van Babeth Fonchie Fotchind (De Geus)

  • Oerhert van Astrid Haerens (Atlas Contact)

“We lezen over gender, non-binariteit, queerness, het klimaat, de sociale media en internet: poëzie als podium voor life long struggles. Dat levert mooie gedichten op, al is er ook werk dat nauwelijks het particuliere ontstijgt. De vier genomineerden doen dat zeker wel,” aldus de jury, bestaande uit Sasja Janssen, Janita Monna en Seckou Ouologuem.

Babeth Fonchie Fotchind nam in 2021 deel aan het Slow Writing Lab van het Nederlands Letterenfonds. Laura Broekhuysen ontving voor het schrijven van Wij capabelen in 2016 een projectsubsidie van het Letterenfonds. Daarnaast was ze in 2019 writer in residence bij de Jan van Eyck Academie. Alara Adilow ontving op basis van Mythen en stoplichten in 2022 een eerste projecsubsidie.

C. Buddingh’-prijs

Met de uitreiking van de C. Buddingh’-prijs streeft het Poetry International Festival ernaar meer aandacht te genereren voor de meest getalenteerde nieuwe stemmen in de Nederlandstalige poëzie. De prijs is vernoemd naar dichter en prozaschrijver C. Buddingh’, en bestaat uit een geldbedrag van € 1.250. Eerdere winnaars zijn onder andere Radna Fabias (2018), Marieke Lucas Rijneveld (2016) en Ilja Leonard Pfeijffer (1999).

NIEUWS - 19.04.2024

Niña Weijers nieuwe juryvoorzitter Europese Literatuurprijs 2024

Schrijver Niña Weijers is de nieuwe juryvoorzitter van de Europese Literatuurprijs, de prijs voor de beste in het Nederlands vertaalde Europese roman. De jury bestaat behalve Weijers uit boekverkoper Astrid Bamberg, schrijver en wetenschapper Ilse Josepha Lazaroms, oud-winnaar en vertaler Karina van Santen en boekverkoper Ronnie Terpstra. Samen selecteren zij de shortlist en winnaar van de Europese Literatuurprijs 2024. De longlist van de prijs wordt samengesteld door boekhandels uit heel Nederland. Bijzonder is dat het prijzengeld dit jaar voor zowel de auteur als vertaler uit € 10.000 bestaat, waarmee het prijzengeld voor de vertaler verdubbeld is.

NIEUWS - 11.04.2024

Tjibbe Veldkamp wint Woutertje Pieterse Prijs 2024

De Woutertje Pieterse Prijs voor het mooiste kinderboek gaat naar schrijver Tjibbe Veldkamp en illustrator Mark Janssen. Zij ontvangen de prijs voor 'De jongen die van de wereld hield', een magisch-realistisch jeugdboek dat volgens de jury alles in zich heeft om een klassieker te worden. Tjibbe Veldkamp werd voor het schrijven van dit boek ondersteund door het Nederlands Letterenfonds.

NIEUWS - 05.04.2024

Uitreiking Else Otten Übersetzerpreis 2023

Op de Leipziger Buchmesse ontvingen vertalers Christina Siever en Simone Schroth de Else Otten Übersetzerpreis 2023. De prijs voor de beste Duitse vertaling van een Nederlandstalig literair werk wordt eenmaal in de drie jaar uitgereikt door het Nederlands Letterenfonds.

NIEUWS - 04.04.2024

Nederland en Vlaanderen gastland op Gothenburg Book Fair 2027

Nederland en Vlaanderen zullen in 2027 gezamenlijk gastland zijn op de Gothenburg Book Fair, de grootste boekenbeurs van Scandinavië. Het Nederlands Letterenfonds en Literatuur Vlaanderen organiseren het gastlandschap, dat nieuwe Nederlandstalige stemmen zal introduceren in Zweden en in het verlengde daarvan heel Scandinavië.