Nominaties C. Buddingh’-prijs 2023

20 april 2023

De shortlist voor de C. Buddingh’-prijs 2023 zijn bekend. De prijs voor het beste poëziedebuut van het jaar gaat naar Alara Adilow, Laura Broekhuysen, Babeth Fonchie Fotchind of Astrid Haerens. De winnaar wordt op zondag 11 juni bekend gemaakt tijdens het uitreikingsprogramma op het 53ste Poetry International Festival in Rotterdam.

De volgende bundels zijn geselecteerd:

  • Mythen en stoplichten van Alara Adilow (Prometheus)

  • Wij capabelen van Laura Broekhuysen (Querido)

  • Plooi van Babeth Fonchie Fotchind (De Geus)

  • Oerhert van Astrid Haerens (Atlas Contact)

“We lezen over gender, non-binariteit, queerness, het klimaat, de sociale media en internet: poëzie als podium voor life long struggles. Dat levert mooie gedichten op, al is er ook werk dat nauwelijks het particuliere ontstijgt. De vier genomineerden doen dat zeker wel,” aldus de jury, bestaande uit Sasja Janssen, Janita Monna en Seckou Ouologuem.

Babeth Fonchie Fotchind nam in 2021 deel aan het Slow Writing Lab van het Nederlands Letterenfonds. Laura Broekhuysen ontving voor het schrijven van Wij capabelen in 2016 een projectsubsidie van het Letterenfonds. Daarnaast was ze in 2019 writer in residence bij de Jan van Eyck Academie. Alara Adilow ontving op basis van Mythen en stoplichten in 2022 een eerste projecsubsidie.

C. Buddingh’-prijs

Met de uitreiking van de C. Buddingh’-prijs streeft het Poetry International Festival ernaar meer aandacht te genereren voor de meest getalenteerde nieuwe stemmen in de Nederlandstalige poëzie. De prijs is vernoemd naar dichter en prozaschrijver C. Buddingh’, en bestaat uit een geldbedrag van € 1.250. Eerdere winnaars zijn onder andere Radna Fabias (2018), Marieke Lucas Rijneveld (2016) en Ilja Leonard Pfeijffer (1999).