Nominaties C. Buddingh’-prijs 2023
20 april 2023
De shortlist voor de C. Buddingh’-prijs 2023 zijn bekend. De prijs voor het beste poëziedebuut van het jaar gaat naar Alara Adilow, Laura Broekhuysen, Babeth Fonchie Fotchind of Astrid Haerens. De winnaar wordt op zondag 11 juni bekend gemaakt tijdens het uitreikingsprogramma op het 53ste Poetry International Festival in Rotterdam.

De volgende bundels zijn geselecteerd:
Mythen en stoplichten van Alara Adilow (Prometheus)
Wij capabelen van Laura Broekhuysen (Querido)
Plooi van Babeth Fonchie Fotchind (De Geus)
Oerhert van Astrid Haerens (Atlas Contact)
“We lezen over gender, non-binariteit, queerness, het klimaat, de sociale media en internet: poëzie als podium voor life long struggles. Dat levert mooie gedichten op, al is er ook werk dat nauwelijks het particuliere ontstijgt. De vier genomineerden doen dat zeker wel,” aldus de jury, bestaande uit Sasja Janssen, Janita Monna en Seckou Ouologuem.
Babeth Fonchie Fotchind nam in 2021 deel aan het Slow Writing Lab van het Nederlands Letterenfonds. Laura Broekhuysen ontving voor het schrijven van Wij capabelen in 2016 een projectsubsidie van het Letterenfonds. Daarnaast was ze in 2019 writer in residence bij de Jan van Eyck Academie. Alara Adilow ontving op basis van Mythen en stoplichten in 2022 een eerste projecsubsidie.
C. Buddingh’-prijs
Met de uitreiking van de C. Buddingh’-prijs streeft het Poetry International Festival ernaar meer aandacht te genereren voor de meest getalenteerde nieuwe stemmen in de Nederlandstalige poëzie. De prijs is vernoemd naar dichter en prozaschrijver C. Buddingh’, en bestaat uit een geldbedrag van € 1.250. Eerdere winnaars zijn onder andere Radna Fabias (2018), Marieke Lucas Rijneveld (2016) en Ilja Leonard Pfeijffer (1999).
Actueel

‘We hopen theater in de Nederlandse Gebarentaal weer tot bloei te brengen’
Sinds vorig jaar ontwikkelt Utrecht Doventheater voorstellingen in de Nederlandse Gebarentaal (NGT). Hiermee bieden ze niet alleen ruimte voor een doof publiek, maar ook voor dove performers. Het literaire project ontving vorig jaar steun via de regeling Leesbevordering. We spraken met oprichters Alicia Sort Leal en Boaz Blume (oprichter Eva Prevaes was helaas verhinderd) en zakelijk leider Caroline Smits. ‘Mensen beseffen niet altijd dat je in de NGT ook taalkunst kunt maken.’

Greetje Heemskerk vertrekt bij Nederlands Letterenfonds
Greetje Heemskerk (1961) vertrekt bij het Nederlands Letterenfonds. Zij begon in 2002 als projectmedewerker literaire non-fictie en bekleedde daarna verschillende andere rollen (afdelingshoofd, MT-lid, fondsensecretaris, beleidsstrateeg) binnen het fonds.

Drie theaterauteurs maken kans op de Toneelschrijfprijs 2025
Welke theatertekst wordt uitgeroepen tot het beste Nederlandstalige werk van 2024? De jury maakt vandaag de drie nominaties van de Toneelschrijfprijs 2025 bekend. Alfabetisch gerangschikt op voornaam van de auteur: ‘Wunderbaum speelt live (online gaat het mis)’ van Annelies Verbeke, ‘Europese man, een kroniek’ van Carl von Winckelmann en ‘Pygmalion, of de billen van het beeld’ van David Roos.

Shortlist Europese Literatuurprijs 2025
Vier schrijvers en vijf vertalers uit het Catalaans, Engels, Spaans en Tsjechisch maken kans op de Europese Literatuurprijs 2025. De prijs bekroont de beste hedendaagse Europese roman, die in het afgelopen jaar in Nederlandse vertaling is verschenen. De shortlist komt volgens de jury onder leiding van juryvoorzitter Niña Weijers voort ‘uit een mengeling van onze individuele smaken en standaarden, soms verhitte gesprekken en een gedeelde liefde voor taal en stijl die blijk geven van gevoeligheid, scherpzinnigheid en eigenheid.’