Mauk wint Boekenbon Literatuurprijs 2023
13 november 2023
Mauk van Jan Vantoortelboom (Atlas Contact) is de winnaar van de Boekenbon Literatuurprijs 2023. “Een ode aan de kracht van literatuur, geschreven in een loepzuivere stijl en prachtig gecomponeerd”, aldus juryvoorzitter Ingrid van Engelshoven. Zij overhandigde de prijs, waar een geldbedrag van € 50.000 aan is verbonden, op donderdagavond 9 november aan Vantoortelboom in Den Haag.

“Met zijn zesde roman Mauk leverde Jan Vantoortelboom een verbluffend literair portret af van een getraumatiseerde zeventiger die wordt achtervolgd door zijn jeugdherinneringen. Die zijn loodzwaar, want de jonge Mauk groeit op te midden van vaderlijk geweld. Vantoortelboom spelt niet uit wat er precies gebeurt in het huis met zijn donkere hal, waar een opgezette reiger met ‘boldoodse ogen’ naar de hoofdpersoon staat te staren. Veel speelt zich in deze geraffineerde roman juist tussen de regels af, waarbij de gebeurtenissen zich openbaren in de rijke beeldtaal die minstens zo beklijvend is als het verhaal zelf.”
Jan Vantoortelboom (1975) is een Vlaamse schrijver. Hij werd geboren in Torhout en studeerde Germaanse taal- en letterkunde aan de Universiteit Gent. Tegenwoordig woont hij in het Nederlandse dorp Ossenisse. Voor zijn zesde roman Mauk ontving Vantoortelboom een projectsubsidie van het Nederlands Letterenfonds via de regeling projectsubsidies voor publicaties.
Actueel

Open oproep residentie Passa Porta 2026
In samenwerking met de Vlaamse literaire organisatie Passa Porta biedt het Nederlands Letterenfonds een residentie in België aan van vier weken in 2026. Auteurs kunnen zich aanmelden tot en met vrijdag 15 augustus.

Dertien subsidies voor debutanten
Dertien onlangs gedebuteere schrijvers van proza, non-fictie, poëzie en jeugdliteratuur ontvangen dit jaar een projectsubsidie van € 15.000 van het Letterenfonds om te werken aan hun tweede boek. Zij werden geselecteerd uit een groep van 33 aanvragers.

Laïla Koubaa als writer in residence in Amsterdam
De Vlaamse kinderboekenauteur Laïla Koubaa verblijft van 1 tot en met 28 juli in de Amsterdamse schrijversresidentie, op uitnodiging van Passa Porta en het Nederlands Letterenfonds. Jaarlijks wisselen deze twee literaire organisaties een auteur uit voor een verblijf in respectievelijk België en Nederland.

‘We hopen theater in de Nederlandse Gebarentaal weer tot bloei te brengen’
Sinds vorig jaar ontwikkelt Utrecht Doventheater voorstellingen in de Nederlandse Gebarentaal (NGT). Hiermee bieden ze niet alleen ruimte voor een doof publiek, maar ook voor dove performers. Het literaire project ontving vorig jaar steun via de regeling Leesbevordering. We spraken met oprichters Alicia Sort Leal en Boaz Blume (oprichter Eva Prevaes was helaas verhinderd) en zakelijk leider Caroline Smits. ‘Mensen beseffen niet altijd dat je in de NGT ook taalkunst kunt maken.’