Mauk wint Boekenbon Literatuurprijs 2023

13 november 2023

Mauk van Jan Vantoortelboom (Atlas Contact) is de winnaar van de Boekenbon Literatuurprijs 2023. “Een ode aan de kracht van literatuur, geschreven in een loepzuivere stijl en prachtig gecomponeerd”, aldus juryvoorzitter Ingrid van Engelshoven. Zij overhandigde de prijs, waar een geldbedrag van € 50.000 aan is verbonden, op donderdagavond 9 november aan Vantoortelboom in Den Haag.

De jury en genomineerden van de Boekenbon Literatuurprijs. Uiterst rechts: Jan van Toortelboom. Foto: Romkje de Bildt.

“Met zijn zesde roman Mauk leverde Jan Vantoortelboom een verbluffend literair portret af van een getraumatiseerde zeventiger die wordt achtervolgd door zijn jeugdherinneringen. Die zijn loodzwaar, want de jonge Mauk groeit op te midden van vaderlijk geweld. Vantoortelboom spelt niet uit wat er precies gebeurt in het huis met zijn donkere hal, waar een opgezette reiger met ‘boldoodse ogen’ naar de hoofdpersoon staat te staren. Veel speelt zich in deze geraffineerde roman juist tussen de regels af, waarbij de gebeurtenissen zich openbaren in de rijke beeldtaal die minstens zo beklijvend is als het verhaal zelf.”

Jan Vantoortelboom (1975) is een Vlaamse schrijver. Hij werd geboren in Torhout en studeerde Germaanse taal- en letterkunde aan de Universiteit Gent. Tegenwoordig woont hij in het Nederlandse dorp Ossenisse. Voor zijn zesde roman Mauk ontving Vantoortelboom een projectsubsidie van het Nederlands Letterenfonds via de regeling projectsubsidies voor publicaties.