Twaalf subsidies voor debutanten

11 juli 2023

Twaalf onlangs gedebuteerde schrijvers van proza, non-fictie, poëzie en jeugdliteratuur ontvangen dit jaar een eerste projectsubsidie van € 11.000 van het Letterenfonds om te werken aan hun tweede boek. Zij werden geselecteerd uit een groep van 25 aanvragers.

Dit zijn de twaalf geselecteerden:

Nikki Dekker (diepdiepblauw, De Bezige Bij, 2022) voor een boeklang essay;

Jurriën Hamer (Waarom schurken pech hebben en helden geluk, De Bezige Bij, 2021) voor een non-fictieboek;  

Joep van Helden (Jerrycan, Atlas Contact, 2022) voor een roman; 

Anne-Lot Hoek (De strijd om Bali, De Bezige Bij, 2021) voor een non-fictieboek; 

Puck de Klerk (Halfweg, Pluim, 2022) voor een roman; 

Puck Koper (Water is voor vissen, Querido, 2023) voor een kinderboek; 

Alexander Nieuwenhuis (Winterthur, Van Oorschot, 2022) voor een roman;  

Grete Simkuté (De man die een berg werd, Lebowski, 2022) voor een roman;  

Astrid Schutte (De laatste heer, Ambo|Anthos, 2021) voor een non-fictieboek; 

Joke van Vliet (Wanneer de herten komen, Querido, 2022) voor een roman;

Dorien de Wit (eindig de dag nooit met een vraag, De Arbeiderspers, 2021) voor een dichtbundel;

Dorien de Wit (eindig de dag nooit met een vraag, De Arbeiderspers, 2021) voor een dichtbundel;

Jante Wortel (Weerlicht, Das Mag, 2022) voor een roman.

Talentontwikkeling

Alle genoemde debuten verschenen tussen 1 januari 2021 en 15 maart 2023.

Dit is de elfde lichting debutanten die een projectsubsidie ontvangt. Naast de debutanten hebben er in deze startersonde van de regeling Projectsubdies voor publicaties 21 schrijvers een aanvraag ingediend voor het schrijven van hun derde boek. Deze toekenningen worden binnenkort op de site van het Letterenfonds bekendgemaakt.

Het Nederlands Letterenfonds ondersteunt op diverse manieren de ontwikkeling van beginnende schrijvers. Onlangs ging de Impulsregeling startende literaire makers van start, waarmee beginnende schrijvers kunnen investeren in hun eigen ontwikkeling en/of publieksbereik. Daarnaast ondersteunt het Letterenfonds nog niet gedebuteerde schrijvers via de talentontwikkelingsprogramma’s Slow Writing Lab en #NieuweStukken. Voor schrijvers die zijn gedebuteerd na 1 januari 2022 is er in 2024 weer een aanvraagronde.

NIEUWS - 07.07.2025

Laïla Koubaa als writer in residence in Amsterdam

De Vlaamse kinderboekenauteur Laïla Koubaa verblijft van 1 tot en met 28 juli in de Amsterdamse schrijversresidentie, op uitnodiging van Passa Porta en het Nederlands Letterenfonds. Jaarlijks wisselen deze twee literaire organisaties een auteur uit voor een verblijf in respectievelijk België en Nederland.

Lachende Boaz, Caroline en Alicia

NIEUWS - 03.07.2025

‘We hopen theater in de Nederlandse Gebarentaal weer tot bloei te brengen’

Sinds vorig jaar ontwikkelt Utrecht Doventheater voorstellingen in de Nederlandse Gebarentaal (NGT). Hiermee bieden ze niet alleen ruimte voor een doof publiek, maar ook voor dove performers. Het literaire project ontving vorig jaar steun via de regeling Leesbevordering. We spraken met oprichters Alicia Sort Leal en Boaz Blume (oprichter Eva Prevaes was helaas verhinderd) en zakelijk leider Caroline Smits. ‘Mensen beseffen niet altijd dat je in de NGT ook taalkunst kunt maken.’

NIEUWS - 02.07.2025

Greetje Heemskerk vertrekt bij Nederlands Letterenfonds

Greetje Heemskerk (1961) vertrekt bij het Nederlands Letterenfonds. Zij begon in 2002 als projectmedewerker literaire non-fictie en bekleedde daarna verschillende andere rollen (afdelingshoofd, MT-lid, fondsensecretaris, beleidsstrateeg) binnen het fonds.

Shortlist Toneelschrijfprijs 2025

NIEUWS - 30.06.2025

Drie theaterauteurs maken kans op de Toneelschrijfprijs 2025

Welke theatertekst wordt uitgeroepen tot het beste Nederlandstalige werk van 2024? De jury maakt vandaag de drie nominaties van de Toneelschrijfprijs 2025 bekend. Alfabetisch gerangschikt op voornaam van de auteur: ‘Wunderbaum speelt live (online gaat het mis)’ van Annelies Verbeke, ‘Europese man, een kroniek’ van Carl von Winckelmann en ‘Pygmalion, of de billen van het beeld’ van David Roos.