Open Oproep: residentie Jan van Eyck Academie

In 2025 is er plek voor een schrijver die een half jaar wil werken aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Schrijvers uit alle genres en met uiteenlopende benaderingen van literatuur kunnen zich voor deze residentie aanmelden tot en met maandag 1 juli.
Vrouw spreekt via de microfoon

Wie we zijn

Het Letterenfonds is financier en aanjager van de literaire sector in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk. We zijn één van de zes rijkscultuurfondsen die namens de samenleving in culturele makers, instellingen en projecten investeren.

Vertalershuis Amsterdam

Als literair vertaler uit het Nederlands kun je je aanmelden voor een residentie in het Vertalershuis Amsterdam. Hier kun je tot twee maanden werken aan een vertaling.

NIEUWS - 21.06.2024

Dirk Vis geselecteerd als writer in residence NIAS

Schrijver en dichter Dirk Vis verblijft komend academisch jaar namens het Letterenfonds als writer in residence aan The Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS), gevestigd in het centrum van Amsterdam. Hier zal hij werken aan een project waarin historische, biologische en antropologische bronnen worden gecombineerd met inzichten uit inheemse wereldbeelden en artistiek onderzoek.

NIEUWS - 20.06.2024

Zilveren Griffels en Penselen 2024 uitgereikt

Gisteren vond in Theater de Krakeling in Amsterdam de feestelijke uitreiking plaats van de Zilveren Griffels en Penselen, de juryprijzen voor de beste kinderboeken van het jaar. Er werden dit jaar achttien boeken bekroond, waarvan er vier tot stand kwamen met steun van het Nederlands Letterenfonds. Tijdens de Kinderboekenweek in oktober wordt bekendgemaakt welke twee Griffels worden omgezet in goud.

NIEUWS - 18.06.2024

Nominaties Filter Vertaalprijzen 2024 bekend

De nominaties voor de Filter Vertaalprijzen, de bekroningen voor de meest bijzondere vertalingen van het jaar, zijn bekendgemaakt. Van de tien genomineerde vertalingen kwamen er drie titels tot stand met een projectsubsidie van het Nederlands Letterenfonds. De prijzen worden dit jaar uitgereikt op dinsdag 1 oktober, tijdens het International Literature Festival Utrecht.

NIEUWS - 14.06.2024

Edward van de Vendel ontvangt Theo Thijssen-prijs 2024

De Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur wordt dit jaar uitgereikt aan Edward van de Vendel. De jury onder leiding van Andrea Kluitmann roemt zijn ‘nieuwe woorden, originele beelden en fonkelende dialogen.’ Van de Vendel ontvangt de prijs voor zijn gehele oeuvre bestaande uit meer dan honderd prentenboeken, poëziebundels, vertalingen en jeugdromans. Voor de totstandkoming hiervan werd van de Vendel regelmatig ondersteund door het Nederlands Letterenfonds.

Mis geen enkele update, schrijf je in voor onze nieuwsbrief