Laïla Koubaa als writer in residence in Amsterdam
07 juli 2025
De Vlaamse kinderboekenauteur Laïla Koubaa verblijft van 1 tot en met 28 juli in de Amsterdamse schrijversresidentie, op uitnodiging van Passa Porta en het Nederlands Letterenfonds. Jaarlijks wisselen deze twee literaire organisaties een auteur uit voor een verblijf in respectievelijk België en Nederland.

Laïla Koubaa (1977) is de dochter van een Tunesische vader en een Belgische moeder, en groeide op in het Vlaamse Eggewaartskapelle. Ze haalde haar master in de Oosterse Talen en Culturen en volgt momenteel een academische opleiding Beeldende Kunsten aan LUCA, School of Arts in Gent.
In haar debuut Azizi en de kleine blauwe vogel (Book Island, 2013) vertelt Koubaa het verhaal van de kleine Azizi, die een blauwe vogel achternagaat. Het verhaal van Azizi kreeg vorm tijdens ontstond tijdens de Jasmijnrevolutie in Tunesië in 2011. Het werd vertaald in het Engels, Frans, Deens en Chinees. Daarna volgde Hoger dan de bergen en dieper dan de zee (Uitgeverij Vrijdag, 2015) vertelt ze het verhaal van Monji, die als arbeidsmigrant in de jaren zeventig vanuit Tunesië naar Europa vertrekt.
Tijdens haar residentie in Amsterdam werkt Koubaa aan de graphic novel Tot aan de overkant, in samenwerking met illustratrice Anneka Robeyns. Hierin volgen we Layla, een Midden-Oosterse journaliste en keramiste, die tijdens een reis naar Tunesië geconfronteerd wordt met de dood van haar moeder en een magisch dagboek dat haar meevoert naar het verleden.
Daarnaast zal Koubaa verderschrijven aan Kortverhalen over het slapen gaan en verzorgt zij lezingen en workshops, onder andere bij Atheneum Boekhandel Spui. Daar geeft ze workshop rond haar nieuwste boek Emile, de prins van het licht (De Eenhoorn, 2024), waarin kinderen kennismaken met het leven en werk van kunstschilder Emile Claus.
Over de residentie
Jaarlijks wisselen de Vlaamse literaire organisatie Passa Porta en het Nederlands Letterenfonds een auteur uit voor een verblijfsmogelijkheid in België en Nederland. Passa Porta selecteert een Vlaamse auteur voor een residentie in Amsterdam en het Nederlands Letterenfonds selecteert een Nederlandse auteur voor een residentie in Brussel. Vlaamse auteurs kunnen hun belangstelling voor een verblijf in Brussel rechtstreeks kenbaar maken bij Passa Porta.
Eerdere Vlaamse residenten in Amsterdam waren onder meer Lies Van Gasse, Jeroen Olyslaegers, Maud Vanhauwaert, Tom Struyf, Roderik Six, Peter Terrin, Anne Provoost, Saskia de Coster, Max Greyson, Rudi Meulemans en Bart Meuleman.
Lezingen en workshops
9 juli, 15.00: Workshop bootjes vouwen voor Emile, de prins van het licht bij Athenaeum Boekhandel Spui.
22 juli, 10.00-11.00: Avontuurlijk voorlezen en workshop 5+ in OBA Javaplein
22 juli, 12.30-13.30: Avontuurlijk voorlezen en workshop 5+ in OBA Duivendrecht
25 juli, 10.00-11.00: Avontuurlijk voorlezen 5+ in OBA Staatsliedenbuurt
25 juli, 12.30-13.30: Avontuurlijk voorlezen 5+ in OBA Geuzenveld
26 juli, 11.00-12.00: Avontuurlijk voorlezen 5+ in OBA Weesp
26 juli, 14.00-15.00: Avontuurlijk voorlezen 5+ in OBA Molenwijk
Meer nieuws

Bart Meuleman als writer in residence in Amsterdam
De Vlaamse schrijver Bart Meuleman verblijft van 26 augustus tot en met 23 september in de Amsterdamse schrijfresidentie, op uitnodiging van Passa Porta en het Nederlands Letterenfonds.

Chris Tse writer in residence in Amsterdam
De Nieuw-Zeelandse dichter Chris Tse verblijft van 2 tot en met 27 juni in de Amsterdamse Schrijversresidentie, op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds en Poetry International, waar hij zal optreden tijdens het jaarlijkse poëziefestival.

Carys Davies als writer in residence in Amsterdam
Carys Davies, schrijver uit Wales, verblijft van 31 maart tot 28 april in de Amsterdamse schrijversresidentie, op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds.

Claire-Louise Bennett writer in residence in Amsterdam
Schrijver Claire-Louise Bennett verblijft, op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds, van 12 februari tot en met 5 maart in de Amsterdamse schrijfresidentie.