Vertalershuis Amsterdam

22 februari 2024

Het Vertalershuis Amsterdam zet zich in voor deskundigheidsbevordering en talentontwikkeling voor literair vertalers uit het Nederlands. Het huis biedt doorlopend plaats aan vijf vertalers van Nederlandse literatuur in alle genres. Zij kunnen minimaal twee weken en maximaal twee maanden in het Vertalershuis werken, hun netwerk versterken en zich onderdompelen in de Nederlandse taal en cultuur. Daarnaast organiseert het Vertalershuis Amsterdam vertaalworkshops in binnen- en buitenland en evenementen rondom het literair vertalen, zoals de jaarlijkse Literaire Vertaaldagen en het talentontwikkelingstraject The Chronicles & de Vertalersfabriek.

Verblijf

De minimale verblijfsperiode is twee weken, de maximale twee maanden. Daarbij kan een verblijfsbeurs en een tegemoetkoming in de reiskosten worden verstrekt. Vertalers die voor een verblijf in aanmerking willen komen, dienen te beschikken over een vertaalcontract voor een Nederlandstalig literair werk.

Een verblijf in het Vertalershuis Amsterdam is in principe bedoeld voor vertalers die op de lijst staan van geaccrediteerde vertalers uit het Nederlands van de letterenfondsen (Literatuur Vlaanderen en Nederlands Letterenfonds). Vertalers die nog niet geaccrediteerd zijn, maar die wel met een beoordeelde proefvertaling positief zijn opgevallen, kunnen door het Letterenfonds persoonlijk worden uitgenodigd om zich aan te melden voor een verblijf in het Vertalershuis. Ook zij komen in aanmerking voor een verblijf, op voorwaarde dat zij in het Vertalershuis aan een relevant vertaalproject zullen werken. Op deze manier hopen wij nieuwe, jonge en talentvolle literair vertalers uit het Nederlands een steun in de rug te geven, te inspireren en te motiveren om door te gaan op het door hen ingeslagen pad.

Over het Vertalershuis

Het Vertalershuis Amsterdam is gelegen in Amsterdam-Zuid, op een steenworp afstand van het Vondelpark en het Concertgebouw en de drie grote musea, het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum.

De vijf kamers in het Vertalershuis zijn voorzien van een computer met internet en een goede bureaustoel. Eén van de kamers is rolstoeltoegankelijk. Op de begane grond en in het souterain is een een grote workshopruimte annex bibliotheek met zowel literatuur als naslagwerken. Op de eerste verdieping is een gemeenschappelijke keuken met serre en terras.

Het Vertalershuis Amsterdam is lid van RECIT, het Europese netwerk van vertalershuizen. Zie www.re-cit.org.

Het Vertalershuis is opgericht in 1991 – mede op initiatief van Nelleke van Maaren – en is een onderdeel van het Nederlands Letterenfonds.

Contact

Vertalershuis Amsterdam
tel. +31 (0)20 520 70 30
e-mail: vertalershuis@letterenfonds.nl
website: www.vertalershuis.nl

Bezoekadres

Vertalershuis Amsterdam
Van Breestraat 19
NL 1071 ZE Amsterdam

Marije de Bie
Machteld de Vries