home

Pim Lammers naar Ledig House

5 december 2023

Schrijver Pim Lammers (1993) zal in mei 2024 in het Ledig House (upstate New York) verblijven. Hij is door het Omi International Arts Center geselecteerd voor deze residentie, het Nederlands Letterenfonds subsidieert zijn verblijf.

Lees meer

Schrijverslevens, biografieregeling

Ronde 2023

4 december 2023

Er werden dit jaar in het kader van de Schrijversleven, biografieregeling zeven aanvragen ingediend voor biografieprojecten. De aanvragen werden na indiening beoordeeld op de formele eisen die de regeling en het algemeen reglement van het Letterenfonds stellen. De zeven aanvragen konden in behandeling worden genomen en werden voorgelegd aan de adviescommissie biografie. De door het bestuur toegekende beurzen variëren van € 30.000 tot € 50.000 voor een totaalbedrag van € 200.000.

Lees meer
Literaire vertaaldagen 2023
Literaire uitwisselingen
Futuro Presente
Leipzig 2024: Alles Ausser Flach
Stage inclusief

Uitgelicht

omslag

Anjet Daanje

Het lied van ooievaar en dromedaris

(Passage, 2022)

This masterful novel spans two centuries in a mosaic of styles and genres. Its central…

Lees meer
omslag

Koos Meinderts

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

(Hoogland & Van Klaveren, 2023)

Koos Meinderts is not a writer of absolute truths, preferring instead to support the…

Lees meer
omslag

Maaike Meijer

Radeloze Helden

(Atlas Contact, 2023)

After decades of writing about the representation of women in cultural history, Maaike…

Lees meer
omslag

Fien Veldman

Xerox

(Atlas Contact, 2023)

In a European city, an unnamed customer service representative works for a start-up.…

Lees meer

Blog

De eerste bewoners na de verbouwing

Andrea Kluitmann

22 november 2023

In mijn vorige stuk, over de eerste vertalers in het ‘nieuwe’ Vertalershuis, sprak ik met Judit Gera uit Hongarije en Hazim Kamaledin uit Antwerpen/Irak. Dit keer zijn Jihie Moon uit Zuid-Korea en Cati Ginard uit Spanje mijn gesprekspartners. Jihie vertaalt nog niet zo lang en was voor het eerst in het Vertalershuis. Cati vertaalt al sinds 1984. In haar uitgebreide oeuvre valt op dat ze werk van heel uiteenlopende auteurs heeft vertaald, bijvoorbeeld Hugo Claus, Edgar du Perron, W.F. Hermans, Arnon Grunberg, Annie M.G. Schmidt, Manon Uphoff, Lize Spit en Jacques Vriens.

Lees meer

Nieuwsbrief

Het Nederlands Letterenfonds verstuurt min of meer maandelijks een nieuwsbrief met informatie over onder meer nieuwe subsidieregelingen, deadlines voor aanvraagrondes, open oproepen voor residenties en andere programma’s, en blogs van schrijvers en vertalers. Via dit aanmeldformulier kun je je abonneren.