Ronelda Kamfer WiR in Amsterdam

14 januari 2024

De Zuid-Afrikaanse dichter en auteur Ronelda S. Kamfer verblijft, op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds, van 12 januari tot en met 6 april in de Amsterdamse schrijversresidentie.

Ronelda Sonnet Kamfer, dichter en auteur, is geboren in Kaapstad, Zuid-Afrika. Met haar debuutbundel, Noudat Slapende Honde (2008) won ze de Eugène Marais Prijs. Haar tweede boek, Grond/Santekraam, ontving de Absa Kanna Award in 2012. Haar derde bundel, Hammie, werd gepubliceerd in 2016, gevolgd door de vierde bundel, Chinatown, in 2019. Haar werk is vertaald in het Nederlands, Italiaans en Frans.

Kamfer behaalde haar masterdiploma aan de Rhodes University in 2018 en werd in 2021 benoemd tot Regional Poet Laureate door de South African Literary Association. In 2022 publiceerde Kamfer haar debuutroman Kompoun bij Kwela publishers, waarvoor ze de HSS Award voor fictieromans en de Jan Rabie Rapport Prize ontving. De Nederlandse vertaling van Kompoun, vertaald door Alfred Schaffer, verschijnt in 2024 bij Podium.

Op dit moment werkt Kamfer aan haar vijfde dichtbundel en een verzameling korte verhalen. Tijdens haar residentie in Nederland zal Kamfer deelnemen aan het Internationaal literatuurfestival Writers Unlimited en andere literaire evenementen en lezingen. Daarnaast zal zij werken aan haar nieuwe project, een roman gericht op Afrikaanse folklore, die een groep vroedvrouwen volgt die vast proberen te houden aan hun tradities te midden van een constant veranderend landschap.

NIEUWS - 19.04.2024

Niña Weijers nieuwe juryvoorzitter Europese Literatuurprijs 2024

Schrijver Niña Weijers is de nieuwe juryvoorzitter van de Europese Literatuurprijs, de prijs voor de beste in het Nederlands vertaalde Europese roman. De jury bestaat behalve Weijers uit boekverkoper Astrid Bamberg, schrijver en wetenschapper Ilse Josepha Lazaroms, oud-winnaar en vertaler Karina van Santen en boekverkoper Ronnie Terpstra. Samen selecteren zij de shortlist en winnaar van de Europese Literatuurprijs 2024. De longlist van de prijs wordt samengesteld door boekhandels uit heel Nederland. Bijzonder is dat het prijzengeld dit jaar voor zowel de auteur als vertaler uit € 10.000 bestaat, waarmee het prijzengeld voor de vertaler verdubbeld is.

NIEUWS - 11.04.2024

Tjibbe Veldkamp wint Woutertje Pieterse Prijs 2024

De Woutertje Pieterse Prijs voor het mooiste kinderboek gaat naar schrijver Tjibbe Veldkamp en illustrator Mark Janssen. Zij ontvangen de prijs voor 'De jongen die van de wereld hield', een magisch-realistisch jeugdboek dat volgens de jury alles in zich heeft om een klassieker te worden. Tjibbe Veldkamp werd voor het schrijven van dit boek ondersteund door het Nederlands Letterenfonds.

NIEUWS - 05.04.2024

Uitreiking Else Otten Übersetzerpreis 2023

Op de Leipziger Buchmesse ontvingen vertalers Christina Siever en Simone Schroth de Else Otten Übersetzerpreis 2023. De prijs voor de beste Duitse vertaling van een Nederlandstalig literair werk wordt eenmaal in de drie jaar uitgereikt door het Nederlands Letterenfonds.

NIEUWS - 04.04.2024

Nederland en Vlaanderen gastland op Gothenburg Book Fair 2027

Nederland en Vlaanderen zullen in 2027 gezamenlijk gastland zijn op de Gothenburg Book Fair, de grootste boekenbeurs van Scandinavië. Het Nederlands Letterenfonds en Literatuur Vlaanderen organiseren het gastlandschap, dat nieuwe Nederlandstalige stemmen zal introduceren in Zweden en in het verlengde daarvan heel Scandinavië.