Nederland en Vlaanderen gastland op Gothenburg Book Fair 2027
04 april 2024
Nederland en Vlaanderen zullen in 2027 gezamenlijk gastland zijn op de Gothenburg Book Fair, de grootste boekenbeurs van Scandinavië. Het Nederlands Letterenfonds en Literatuur Vlaanderen organiseren het gastlandschap, dat nieuwe Nederlandstalige stemmen zal introduceren in Zweden en in het verlengde daarvan heel Scandinavië.
Op de foto: Paul Hermans, Frida Edman en Romkje de Bildt, directeur-bestuurders van Literatuur Vlaanderen, de Gothenburg Book Fair en het Nederlands Letterenfonds.
Dit werd bekend op de Leipziger Buchmesse 2024, waar de directeuren van het Nederlands Letterenfonds, Literatuur Vlaanderen en de Gothenburg Book Fair de overeenkomst ondertekenden. Het partnerschap wil de rijke banden tussen Nederland, Vlaanderen en Zweden vieren, duurzame samenwerking bevorderen en de zichtbaarheid van literatuur uit de lage landen in Zweden bevorderen, en vice versa.
“We zijn heel enthousiast over dit partnerschap. Het viert de rijke culturele en literaire banden van Zweden met Vlaanderen en Nederland, en toont de belangrijke bijdragen van beide regio's aan de wereld van kunst, literatuur en tradities. Bovendien is de geschiedenis van de Lage Landen op een opmerkelijke manier verweven met die van Göteborg”, aldus Frida Edman, directeur van de Gothenburg Book Fair.
Göteborg heeft een opmerkelijke geschiedenis met Nederland: de stad is in de zeventiende eeuw in opdracht van de Zweedse koning door Nederlanders ontworpen en gebouwd. Hierdoor bleef Nederlands lange tijd een officiële taal in Göteborg, dat tegenwoordig de op één na grootste stad van Zweden is.
De Gothenburg Book Fair is een boekenbeurs, literair festival en professionele conferentie. Het is het grootste culturele evenement in Scandinavië, met jaarlijks meer dan 80.000 bezoekers en deelnemers uit 40 landen. De beurs vindt ieder jaar eind september plaats in het Swedish Exhibition & Congress Centre.
Verschillende Vlaamse en Nederlandse auteurs werden al in het Zweeds vertaald, zoals Stefan Hertman, Lize Spit, Lucas Rijneveld en Eva Meijer. Bart Moeyaert won in 2019 de Astrid Lindgren Memorial Award. Sinds 2020 zijn bijna vijftig Nederlandstalige literaire titels gepubliceerd in Zweeds, met veel vertalingen nog onderweg. De ambitie is dat de thematische focus in Göteborg en de literaire uitwisseling zullen leiden tot meer vertalingen en een diepere culturele band tussen Zweden, Nederland en Vlaanderen.
Meer nieuws
Wie leest heeft een goed verhaal
Vandaag gaat de nieuwe campagne van de Leescoalitie van start: Wie leest heeft een goed verhaal. Deze meerjarige bewustwordingscampagne bevat onder andere een reclamefilm rond de feestdagen. Met ondersteuning van het ministerie van OCW en de Postcodeloterij wordt de campagne de komende jaren een blijvende vanzelfsprekendheid op tv, in het straatbeeld, op social media, in de winkel, de bibliotheek, het gemeentehuis en op school.
Shortlist Vondel Translation Prize 2025
Vijf vertalers zijn genomineerd voor de Vondel Translation Prize 2025. Dat heeft de British Society of Authors vandaag bekendgemaakt. ‘De vertalers van de shortlist zijn deze idiosyncratische werken en uitdagende thema’s met uitzonderlijke vakbekwaamheid en niet-aflatende integriteit te lijf gegaan, en bovenal met flair’, aldus de jury.
‘Manie Schaafijs biedt een nieuw perspectief op de Madeirese gemeenschap in Suriname’
In 2023 publiceerden schrijver Zindzi Zevenbergen en illustrator Hedy Tjin ‘Manie Schaafijs’ (uitgeverij De Harmonie). Dit jeugdboek vertelt het verhaal van de jonge Francisco de Freitas, die rond 1900 zijn geboorte-eiland Madeira verlaat en uiteindelijk het schaafijs in Suriname introduceert. Het is Hedy’s familieverhaal, en werd opgetekend door Zindzi, met steun van het Nederlands Letterenfonds. We spraken beide makers over de totstandkoming van dit jeugdboek.
Çağlar Köseoğlu geselecteerd voor residentie Jan van Eyck Academie
Çağlar Köseoğlu verblijft komend jaar als writer in residence aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Van 15 januari tot 15 juli zal hij werken aan nieuwe gedichten met een abolitionistische poëtica. Tijdens deze periode krijgt Köseoğlu de kans om te schrijven, onderzoek te doen en ideeën te ontwikkelen te midden van een inspirerende, internationale gemeenschap van kunstenaars en denkers.