Merel van Slobbe op de Jan van Eyck Academie
02 november 2023
Merel van Slobbe verblijft van november 2023 tot en met eind april 2024 als writer in residence aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Tijdens haar residentie zal ze de eerste hand leggen aan haar tweede boek, een genre-vervagend werk waarin ze verschillende typen netwerken wil onderzoeken en bevragen, en specifiek in wil zoomen op hun onderlinge afhankelijkheid.
Merel van Slobbe (1992) is dichter, essayist en journalist met een achtergrond in filosofie. In 2020 studeerde ze cum laude af in filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, waar ze tijdens haar studie ook een jaar campusdichter was. Van 2018 tot 2022 doorliep ze bovendien het talentontwikkelingstraject van Wintertuin | De Nieuwe Oost, waar in 2019 haar chapbook Aan de rand van een lichaam verscheen. In haar werk bevindt Van Slobbe zich op de grensgebieden van poëzie, essays en proza en zoekt graag de grenzen (en de vervaging daarvan) op tussen de fysieke en de digitale wereld. Begin 2023 verscheen bij De Arbeiderspers haar debuut, de bundel De maan schijnt feller in de metaverse. In deze bundel poëzie en essays verkent ze intimiteit en moderne betekenisgeving in digitale cultuur, van conspiracy theories tot astrologen op YouTube en algoritmische synchroniciteit op TikTok. Van Slobbe treedt regelmatig op met haar poëzie, ze stond o.a. op het podium van de Perdu Dichtersmarathon, het Wintertuinfestival, Mensen Zeggen Dingen en Brainwash Festival. Met vrienden heeft ze een kleinschalig literair podium opgericht, Poẽzie Colada, dat laagdrempelige poëzieavonden op onverwachte locaties organiseert.
Eerder werkten onder anderen Niña Weijers, Joost de Vries, Roos van Rijswijk en Bregje Hofstede als writer in residence op de Jan van Eyck Academie. Eerder dit jaar was Dorien de Wit te gast voor de residentie van drie maanden.
Met ingang van november 2023 verandert de opzet van het schrijversprogramma bij de Jan van Eyck Academie. De residentieperiode valt vanaf dan samen met die van de andere kunstenaars op de academie en zal zes maanden duren, waar de schrijversresidentie voorheen van kortere duur was. Merel van Slobbe is de eerste schrijver die voor een periode van zes maanden als resident aan de Jan van Eyck zal verblijven.
Gouden griffel voor Annejan Mieras
De Gouden Griffel 2024 gaat naar Annejan Mieras voor Het kleine heelal en het Gouden Penseel naar Jeska Verstegen voor Het touw en de waarheid! De winnaars zijn bekendgemaakt in het kader van de Kinderboekenweek, die vandaag van start is gegaan.
Marit Törnqvist ontvangt Johannes Vermeerprijs 2024
De Johannes Vermeerprijs 2024 is toegekend aan illustrator en kinderboekenschrijver Marit Törnqvist. De jury, onder voorzitterschap van Marise Voskens, heeft haar unaniem voorgedragen. Törnqvist ontvangt de prijs vanwege haar uitzonderlijke artistieke vermogen om universele emoties in taal en tekeningen te verbeelden, en dicht bij de belevingswereld van de lezer te brengen. Het is voor het eerst dat de Johannes Vermeerprijs wordt toegekend aan een kunstenaar die zich primair richt op kinderen en jeugd.
Heropening Steunfonds Oekraïense makers 2024
Vandaag heropent het Steunfonds Oekraïense makers 2024. In het najaar 2023 heeft het kabinet extra budget vrijgemaakt om kunstenaars te ondersteunen die voor de Russische agressie gevlucht zijn na 24 februari 2022 en in Nederland verblijven. Dit is een vervolg op de regeling Steunfonds Oekraïense makers die in 2022 werd geopend en het Steunfonds Oekraïense makers 2024, dat in januari van start ging. Aanvragen voor de regeling kan via het Nederlands Letterenfonds.
Winnaars Beste Boek voor Jongeren 2024
De winnaars van het Beste Boek voor Jongeren zijn bekend: 'Neem nooit een beste vriend' van Erna Sassen en illustrator Martijn van der Linden en 'De nacht in de Telegraph Club' van Malinda Lo, vertaald door Louise Koopman.