Merel van Slobbe op de Jan van Eyck Academie

02 november 2023

Merel van Slobbe verblijft van november 2023 tot en met eind april 2024 als writer in residence aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Tijdens haar residentie zal ze de eerste hand leggen aan haar tweede boek, een genre-vervagend werk waarin ze verschillende typen netwerken wil onderzoeken en bevragen, en specifiek in wil zoomen op hun onderlinge afhankelijkheid.

Merel van Slobbe (1992) is dichter, essayist en journalist met een achtergrond in filosofie. In 2020 studeerde ze cum laude af in filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, waar ze tijdens haar studie ook een jaar campusdichter was. Van 2018 tot 2022 doorliep ze bovendien het talentontwikkelingstraject van Wintertuin | De Nieuwe Oost, waar in 2019 haar chapbook Aan de rand van een lichaam verscheen. In haar werk bevindt Van Slobbe zich op de grensgebieden van poëzie, essays en proza en zoekt graag de grenzen (en de vervaging daarvan) op tussen de fysieke en de digitale wereld. Begin 2023 verscheen bij De Arbeiderspers haar debuut, de bundel De maan schijnt feller in de metaverse. In deze bundel poëzie en essays verkent ze intimiteit en moderne betekenisgeving in digitale cultuur, van conspiracy theories tot astrologen op YouTube en algoritmische synchroniciteit op TikTok. Van Slobbe treedt regelmatig op met haar poëzie, ze stond o.a. op het podium van de Perdu Dichtersmarathon, het Wintertuinfestival, Mensen Zeggen Dingen en Brainwash Festival. Met vrienden heeft ze een kleinschalig literair podium opgericht, Poẽzie Colada, dat laagdrempelige poëzieavonden op onverwachte locaties organiseert.

Eerder werkten onder anderen Niña Weijers, Joost de Vries, Roos van Rijswijk en Bregje Hofstede als writer in residence op de Jan van Eyck Academie. Eerder dit jaar was Dorien de Wit te gast voor de residentie van drie maanden.

Met ingang van november 2023 verandert de opzet van het schrijversprogramma bij de Jan van Eyck Academie. De residentieperiode valt vanaf dan samen met die van de andere kunstenaars op de academie en zal zes maanden duren, waar de schrijversresidentie voorheen van kortere duur was. Merel van Slobbe is de eerste schrijver die voor een periode van zes maanden als resident aan de Jan van Eyck zal verblijven.

NIEUWS - 10.07.2024

Carys Davies als writer in residence in Amsterdam

Carys Davies, schrijver uit Wales, verblijft van 2 juli tot en met 11 augustus in de Amsterdamse schrijfresidentie, op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds.

NIEUWS - 05.07.2024

Verhoging aanvullend honorarium Translation Grants

Buitenlandse uitgevers die een Nederlands literair werk in vertaling publiceren krijgen daarvoor van het Letterenfonds ondersteuning. Een zogeheten Translation Grant is een gedeeltelijke vergoeding voor vertaalkosten, gebaseerd op het in het betreffende land geldende marktconforme tarief.

NIEUWS - 04.07.2024

Open oproep residentie Van Doesburghuis 2025

Begin 2025 biedt het Letterenfonds een bijzondere residentie aan in het Van Doesburghuis in Meudon (Parijs). Het gaat om een verblijf in de atelierwoning die kunstenaar Theo van Doesburg eind jaren twintig voor hemzelf en zijn vrouw Nelly ontwierp. Nederlandse dichters, schrijvers, biografen en literair vertalers kunnen zich aanmelden voor de residentie tot en met maandag 5 augustus.

NIEUWS - 03.07.2024

Zeventien literaire en literair-educatieve organisaties ontvangen vierjarige subsidie

Het Nederlands Letterenfonds heeft positief besloten over de aanvragen van zeventien organisaties voor een vierjarige subsidieperiode van 2025-2028. Zowel literaire als literair-educatieve organisaties ontvangen samen meer dan € 10 miljoen. Dankzij de subsidie kunnen de organisaties hun steeds grotere maatschappelijke rol blijven uitoefenen. Leesbevordering, literatuureducatie en fair pay zijn nieuwe speerpunten voor de komende periode.