Merel van Slobbe op de Jan van Eyck Academie
02 november 2023
Merel van Slobbe verblijft van november 2023 tot en met eind april 2024 als writer in residence aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Tijdens haar residentie zal ze de eerste hand leggen aan haar tweede boek, een genre-vervagend werk waarin ze verschillende typen netwerken wil onderzoeken en bevragen, en specifiek in wil zoomen op hun onderlinge afhankelijkheid.

Merel van Slobbe (1992) is dichter, essayist en journalist met een achtergrond in filosofie. In 2020 studeerde ze cum laude af in filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, waar ze tijdens haar studie ook een jaar campusdichter was. Van 2018 tot 2022 doorliep ze bovendien het talentontwikkelingstraject van Wintertuin | De Nieuwe Oost, waar in 2019 haar chapbook Aan de rand van een lichaam verscheen. In haar werk bevindt Van Slobbe zich op de grensgebieden van poëzie, essays en proza en zoekt graag de grenzen (en de vervaging daarvan) op tussen de fysieke en de digitale wereld. Begin 2023 verscheen bij De Arbeiderspers haar debuut, de bundel De maan schijnt feller in de metaverse. In deze bundel poëzie en essays verkent ze intimiteit en moderne betekenisgeving in digitale cultuur, van conspiracy theories tot astrologen op YouTube en algoritmische synchroniciteit op TikTok. Van Slobbe treedt regelmatig op met haar poëzie, ze stond o.a. op het podium van de Perdu Dichtersmarathon, het Wintertuinfestival, Mensen Zeggen Dingen en Brainwash Festival. Met vrienden heeft ze een kleinschalig literair podium opgericht, Poẽzie Colada, dat laagdrempelige poëzieavonden op onverwachte locaties organiseert.
Eerder werkten onder anderen Niña Weijers, Joost de Vries, Roos van Rijswijk en Bregje Hofstede als writer in residence op de Jan van Eyck Academie. Eerder dit jaar was Dorien de Wit te gast voor de residentie van drie maanden.
Met ingang van november 2023 verandert de opzet van het schrijversprogramma bij de Jan van Eyck Academie. De residentieperiode valt vanaf dan samen met die van de andere kunstenaars op de academie en zal zes maanden duren, waar de schrijversresidentie voorheen van kortere duur was. Merel van Slobbe is de eerste schrijver die voor een periode van zes maanden als resident aan de Jan van Eyck zal verblijven.
Actueel

Open oproep residentie Passa Porta 2026
In samenwerking met de Vlaamse literaire organisatie Passa Porta biedt het Nederlands Letterenfonds een residentie in België aan van vier weken in 2026. Auteurs kunnen zich aanmelden tot en met vrijdag 15 augustus.

Dertien subsidies voor debutanten
Dertien onlangs gedebuteere schrijvers van proza, non-fictie, poëzie en jeugdliteratuur ontvangen dit jaar een projectsubsidie van € 15.000 van het Letterenfonds om te werken aan hun tweede boek. Zij werden geselecteerd uit een groep van 33 aanvragers.

Laïla Koubaa als writer in residence in Amsterdam
De Vlaamse kinderboekenauteur Laïla Koubaa verblijft van 1 tot en met 28 juli in de Amsterdamse schrijversresidentie, op uitnodiging van Passa Porta en het Nederlands Letterenfonds. Jaarlijks wisselen deze twee literaire organisaties een auteur uit voor een verblijf in respectievelijk België en Nederland.

‘We hopen theater in de Nederlandse Gebarentaal weer tot bloei te brengen’
Sinds vorig jaar ontwikkelt Utrecht Doventheater voorstellingen in de Nederlandse Gebarentaal (NGT). Hiermee bieden ze niet alleen ruimte voor een doof publiek, maar ook voor dove performers. Het literaire project ontving vorig jaar steun via de regeling Leesbevordering. We spraken met oprichters Alicia Sort Leal en Boaz Blume (oprichter Eva Prevaes was helaas verhinderd) en zakelijk leider Caroline Smits. ‘Mensen beseffen niet altijd dat je in de NGT ook taalkunst kunt maken.’