Letterenfonds en GAU samen in de bres voor Nederlandse aanwezigheid op boekenbeurzen

15 januari 2025

De aanwezigheid van Nederlandse uitgeverijen op de grote beurzen van Frankfurt en Bologna staat onder druk. In een krimpende markt en met kostbare huurprijzen per vierkante meter wordt het steeds lastiger om een stand te huren en medewerkers af te vaardigen. Vooral kleine uitgeverijen zeggen de kosten voor een stand steeds moeilijker te kunnen dragen. Om te zorgen dat de Nederlandse literatuur zich in de volle breedte kan blijven presenteren slaan het Nederlands Letterenfonds en de GAU de handen ineen om de aanwezigheid van uitgevers op de beurzen in Frankfurt en Bologna te stimuleren.

Mensen staan en zitten bij Nederlandse stand op de boekenbeurs

Op de foto: De gezamenlijke Nederlandse stand op de Frankfurter Buchmesse 2024.

Het Nederlands Letterenfonds stelt de komende vier jaar een bedrag van ruim € 250.000 beschikbaar als bijdrage aan de collectieve stand.

Romkje de Bildt, directeur van het Nederlands Letterenfonds: ‘Het is belangrijk dat de Nederlandse literatuur goed vertegenwoordigd blijft op de beurzen, dat zoveel mogelijk Nederlandse literaire stemmen gehoord blijven worden. We hopen dus dat de uitgeverijen, en dan vooral de kleine, in groten getale blijven afreizen.’

Martijn David, algemeen secretaris van de GAU: ‘We zijn blij dat we met deze substantiële bijdrage van het Letterenfonds deelname aan de belangrijke internationale beurzen Frankfurt en Bologna voor meer uitgeverijen mogelijk blijft en/of wordt. Juist door de korting op de eerste vierkante meters profiteren alle uitgevers. Internationale contactmomenten zijn en blijven cruciaal voor zowel het onder de aandacht brengen van Nederlandse literatuur in het buitenland, als kennis maken met de literaire rijkdom buiten onze grenzen.’

Werkwijze

De korting wordt gegeven op de eerste vierkante meters. Voor Frankfurt is dat 50% op de eerste twee vierkante meter en 25% op de volgende twee vierkante meter. Voor Bologna geldt een korting van 50% voor de eerste vier vierkante meters. Naast deze korting komen in de collectieve stand tafels waar boekenvakkers zonder stand individuele tijdslots kunnen reserveren. Denk hierbij aan vertalers of medewerkers van literaire organisaties die een afspraak hebben met een buitenlandse uitgever. De GAU zal de bijdrage van het Letterenfonds direct aan de deelnemende uitgevers naar rato als korting op de totale prijs voor een stand aanbieden.

In 2024 maakte het Nederlands Letterenfonds voor het eerst deel uit van de nieuw ontworpen collectieve stand in Frankfurt. Deze wordt verder uitgebreid om de Nederlandse literatuur gezamenlijk onder de aandacht te brengen.

Meer nieuws

NIEUWS - 16.07.2025

Open oproep residentie Passa Porta 2026

In samenwerking met de Vlaamse literaire organisatie Passa Porta biedt het Nederlands Letterenfonds een residentie in België aan van vier weken in 2026. Auteurs kunnen zich aanmelden tot en met vrijdag 15 augustus.

NIEUWS - 09.07.2025

Dertien subsidies voor debutanten

Dertien onlangs gedebuteere schrijvers van proza, non-fictie, poëzie en jeugdliteratuur ontvangen dit jaar een projectsubsidie van € 15.000 van het Letterenfonds om te werken aan hun tweede boek. Zij werden geselecteerd uit een groep van 33 aanvragers.

NIEUWS - 07.07.2025

Laïla Koubaa als writer in residence in Amsterdam

De Vlaamse kinderboekenauteur Laïla Koubaa verblijft van 1 tot en met 28 juli in de Amsterdamse schrijversresidentie, op uitnodiging van Passa Porta en het Nederlands Letterenfonds. Jaarlijks wisselen deze twee literaire organisaties een auteur uit voor een verblijf in respectievelijk België en Nederland.

Lachende Boaz, Caroline en Alicia

NIEUWS - 03.07.2025

‘We hopen theater in de Nederlandse Gebarentaal weer tot bloei te brengen’

Sinds vorig jaar ontwikkelt Utrecht Doventheater voorstellingen in de Nederlandse Gebarentaal (NGT). Hiermee bieden ze niet alleen ruimte voor een doof publiek, maar ook voor dove performers. Het literaire project ontving vorig jaar steun via de regeling Leesbevordering. We spraken met oprichters Alicia Sort Leal en Boaz Blume (oprichter Eva Prevaes was helaas verhinderd) en zakelijk leider Caroline Smits. ‘Mensen beseffen niet altijd dat je in de NGT ook taalkunst kunt maken.’