Astrid Lampe wint P.C. Hooftprijs

20 december 2023

De P.C. Hooft-prijs 2024 voor poëzie gaat naar dichter Astrid Lampe. De jury roemt haar als een van de meest eigenzinnige en genereuze dichters van onze tijd. De oeuvreprijs wordt mei 2024 uitgereikt in Den Haag.

‘Astrid Lampe dicht met een diabolische intensiteit over het moderne leven, in zinnelijke en ontembare taal die vraagt om herlezing en herbeluistering. Ze laat lyriek en gevonden taal in elkaar overlopen, waarbij ze geen enkel register onbenut laat. Het resultaat is een open tekst, taal die zich bewust is van zichzelf en van haar grenzen. Lampe’s oog – en vooral ook oor – voor de invloed van digitale technologie op economie, klimaat en genderverhoudingen vallen op in haar oeuvre (…). Ze heeft de poëzie beïnvloed van veel jongere dichters in het Nederlands taalgebied’, aldus de jury, bestaande uit Tsead Bruinja, Kiki Coumans, Maarten van der Graaff, Alfred Schaffer en voorzitter Kila van der Starre.

Astrid Lampe (Tilburg, 1955) debuteerde in 1997 met haar bundel Rib (Querido). Inmiddels beslaat haar oeuvre dertien poëziebundels met uiteenlopende thema’s. Voor Spuit je ralkleur (2005) ontving ze de Ida Gerhardt Poëzie prijs en de Schrijversprijs der Brabantse Letteren.

De recente bundels van Astrid Lampe, Rouw met diertjes (2013), De taiga zwijntjes (2015), Zusterstad 2.0 (2018) en Tulpenwodka (2021), zijn ondersteund door het Letterenfonds via de regeling Projectubsidies voor publicaties.

De P.C. Hooftprijs

De P.C. Hooftprijs is een belangrijkste oeuvreprijs in de Nederlandse letteren. De prijs wordt jaarlijks toegekend, afwisselend voor verhalend proza, beschouwend proza en poëzie. Het Literatuurmuseum verzorgt de toekenning en de uitreiking.