Astrid Lampe wint P.C. Hooftprijs
20 december 2023
De P.C. Hooft-prijs 2024 voor poëzie gaat naar dichter Astrid Lampe. De jury roemt haar als een van de meest eigenzinnige en genereuze dichters van onze tijd. De oeuvreprijs wordt mei 2024 uitgereikt in Den Haag.

‘Astrid Lampe dicht met een diabolische intensiteit over het moderne leven, in zinnelijke en ontembare taal die vraagt om herlezing en herbeluistering. Ze laat lyriek en gevonden taal in elkaar overlopen, waarbij ze geen enkel register onbenut laat. Het resultaat is een open tekst, taal die zich bewust is van zichzelf en van haar grenzen. Lampe’s oog – en vooral ook oor – voor de invloed van digitale technologie op economie, klimaat en genderverhoudingen vallen op in haar oeuvre (…). Ze heeft de poëzie beïnvloed van veel jongere dichters in het Nederlands taalgebied’, aldus de jury, bestaande uit Tsead Bruinja, Kiki Coumans, Maarten van der Graaff, Alfred Schaffer en voorzitter Kila van der Starre.
Astrid Lampe (Tilburg, 1955) debuteerde in 1997 met haar bundel Rib (Querido). Inmiddels beslaat haar oeuvre dertien poëziebundels met uiteenlopende thema’s. Voor Spuit je ralkleur (2005) ontving ze de Ida Gerhardt Poëzie prijs en de Schrijversprijs der Brabantse Letteren.
De recente bundels van Astrid Lampe, Rouw met diertjes (2013), De taiga zwijntjes (2015), Zusterstad 2.0 (2018) en Tulpenwodka (2021), zijn ondersteund door het Letterenfonds via de regeling Projectubsidies voor publicaties.
De P.C. Hooftprijs
De P.C. Hooftprijs is een belangrijkste oeuvreprijs in de Nederlandse letteren. De prijs wordt jaarlijks toegekend, afwisselend voor verhalend proza, beschouwend proza en poëzie. Het Literatuurmuseum verzorgt de toekenning en de uitreiking.
Actueel

Open oproep residentie Passa Porta 2026
In samenwerking met de Vlaamse literaire organisatie Passa Porta biedt het Nederlands Letterenfonds een residentie in België aan van vier weken in 2026. Auteurs kunnen zich aanmelden tot en met vrijdag 15 augustus.

Dertien subsidies voor debutanten
Dertien onlangs gedebuteere schrijvers van proza, non-fictie, poëzie en jeugdliteratuur ontvangen dit jaar een projectsubsidie van € 15.000 van het Letterenfonds om te werken aan hun tweede boek. Zij werden geselecteerd uit een groep van 33 aanvragers.

Laïla Koubaa als writer in residence in Amsterdam
De Vlaamse kinderboekenauteur Laïla Koubaa verblijft van 1 tot en met 28 juli in de Amsterdamse schrijversresidentie, op uitnodiging van Passa Porta en het Nederlands Letterenfonds. Jaarlijks wisselen deze twee literaire organisaties een auteur uit voor een verblijf in respectievelijk België en Nederland.

‘We hopen theater in de Nederlandse Gebarentaal weer tot bloei te brengen’
Sinds vorig jaar ontwikkelt Utrecht Doventheater voorstellingen in de Nederlandse Gebarentaal (NGT). Hiermee bieden ze niet alleen ruimte voor een doof publiek, maar ook voor dove performers. Het literaire project ontving vorig jaar steun via de regeling Leesbevordering. We spraken met oprichters Alicia Sort Leal en Boaz Blume (oprichter Eva Prevaes was helaas verhinderd) en zakelijk leider Caroline Smits. ‘Mensen beseffen niet altijd dat je in de NGT ook taalkunst kunt maken.’