Woordtarief vertalingen

19 december 2022

Het minimum vertaaltarief zoals gehanteerd in het Modelcontract voor de uitgave van een vertaling van een literair werk wordt verhoogd. De Literaire Uitgevers Groep (onderdeel van de GAU/Mediafederatie) en de Auteursbond zijn het eens geworden over een eenmalige afspraak over het woordtarief in 2023 en komen uit op een verhoging van het woordtarief met 3,7%. Per 1 januari 2023 wordt het nieuwe minimale woordtarief voor literaire vertalingen 7,24 eurocent (was 6,98 eurocent). Voor poëzievertalingen gaat het naar € 2,65 per regel met een minimum van € 46,52 per gedicht (was € 2,56 per regel en € 44,86 per gedicht).

De Literaire Uitgevers Groep (onderdeel van de GAU/Mediafederatie) en de Auteursbond maakten vorig jaar een afspraak over de methode van inflatiecompensatie van het woordtarief voor literaire vertalingen waarbij de Consumenten Prijs Index (cpi) in de maand september jaarlijks leidend zou worden. Helaas is het niet gelukt om de cpi uit september 2022 dit jaar als grondslag te gebruiken voor de berekening van een nieuw woordtarief.

In het voorjaar 2023 gaan de LUG en de Auteursbond opnieuw om tafel zitten om de systematiek voor de aanpassing van het woordtarief in december 2023 en daarna te bespreken, waarbij de afspraak van december 2022 niet als precedent geldt.

Het Modelcontract is één van de voorwaarden voor het aanvragen van een projectsubsidie voor een literaire vertaling bij het Nederlands Letterenfonds.