Twaalf subsidies voor debutanten

11 juli 2023

Twaalf onlangs gedebuteerde schrijvers van proza, non-fictie, poëzie en jeugdliteratuur ontvangen dit jaar een eerste projectsubsidie van € 11.000 van het Letterenfonds om te werken aan hun tweede boek. Zij werden geselecteerd uit een groep van 25 aanvragers.

Dit zijn de twaalf geselecteerden:

Nikki Dekker (diepdiepblauw, De Bezige Bij, 2022) voor een boeklang essay;

Jurriën Hamer (Waarom schurken pech hebben en helden geluk, De Bezige Bij, 2021) voor een non-fictieboek;  

Joep van Helden (Jerrycan, Atlas Contact, 2022) voor een roman; 

Anne-Lot Hoek (De strijd om Bali, De Bezige Bij, 2021) voor een non-fictieboek; 

Puck de Klerk (Halfweg, Pluim, 2022) voor een roman; 

Puck Koper (Water is voor vissen, Querido, 2023) voor een kinderboek; 

Alexander Nieuwenhuis (Winterthur, Van Oorschot, 2022) voor een roman;  

Grete Simkuté (De man die een berg werd, Lebowski, 2022) voor een roman;  

Astrid Schutte (De laatste heer, Ambo|Anthos, 2021) voor een non-fictieboek; 

Joke van Vliet (Wanneer de herten komen, Querido, 2022) voor een roman;

Dorien de Wit (eindig de dag nooit met een vraag, De Arbeiderspers, 2021) voor een dichtbundel;

Dorien de Wit (eindig de dag nooit met een vraag, De Arbeiderspers, 2021) voor een dichtbundel;

Jante Wortel (Weerlicht, Das Mag, 2022) voor een roman.

Talentontwikkeling

Alle genoemde debuten verschenen tussen 1 januari 2021 en 15 maart 2023.

Dit is de elfde lichting debutanten die een projectsubsidie ontvangt. Naast de debutanten hebben er in deze startersonde van de regeling Projectsubdies voor publicaties 21 schrijvers een aanvraag ingediend voor het schrijven van hun derde boek. Deze toekenningen worden binnenkort op de site van het Letterenfonds bekendgemaakt.

Het Nederlands Letterenfonds ondersteunt op diverse manieren de ontwikkeling van beginnende schrijvers. Onlangs ging de Impulsregeling startende literaire makers van start, waarmee beginnende schrijvers kunnen investeren in hun eigen ontwikkeling en/of publieksbereik. Daarnaast ondersteunt het Letterenfonds nog niet gedebuteerde schrijvers via de talentontwikkelingsprogramma’s Slow Writing Lab en #NieuweStukken. Voor schrijvers die zijn gedebuteerd na 1 januari 2022 is er in 2024 weer een aanvraagronde.

NIEUWS - 19.04.2024

Niña Weijers nieuwe juryvoorzitter Europese Literatuurprijs 2024

Schrijver Niña Weijers is de nieuwe juryvoorzitter van de Europese Literatuurprijs, de prijs voor de beste in het Nederlands vertaalde Europese roman. De jury bestaat behalve Weijers uit boekverkoper Astrid Bamberg, schrijver en wetenschapper Ilse Josepha Lazaroms, oud-winnaar en vertaler Karina van Santen en boekverkoper Ronnie Terpstra. Samen selecteren zij de shortlist en winnaar van de Europese Literatuurprijs 2024. De longlist van de prijs wordt samengesteld door boekhandels uit heel Nederland. Bijzonder is dat het prijzengeld dit jaar voor zowel de auteur als vertaler uit € 10.000 bestaat, waarmee het prijzengeld voor de vertaler verdubbeld is.

NIEUWS - 11.04.2024

Tjibbe Veldkamp wint Woutertje Pieterse Prijs 2024

De Woutertje Pieterse Prijs voor het mooiste kinderboek gaat naar schrijver Tjibbe Veldkamp en illustrator Mark Janssen. Zij ontvangen de prijs voor 'De jongen die van de wereld hield', een magisch-realistisch jeugdboek dat volgens de jury alles in zich heeft om een klassieker te worden. Tjibbe Veldkamp werd voor het schrijven van dit boek ondersteund door het Nederlands Letterenfonds.

NIEUWS - 05.04.2024

Uitreiking Else Otten Übersetzerpreis 2023

Op de Leipziger Buchmesse ontvingen vertalers Christina Siever en Simone Schroth de Else Otten Übersetzerpreis 2023. De prijs voor de beste Duitse vertaling van een Nederlandstalig literair werk wordt eenmaal in de drie jaar uitgereikt door het Nederlands Letterenfonds.

NIEUWS - 04.04.2024

Nederland en Vlaanderen gastland op Gothenburg Book Fair 2027

Nederland en Vlaanderen zullen in 2027 gezamenlijk gastland zijn op de Gothenburg Book Fair, de grootste boekenbeurs van Scandinavië. Het Nederlands Letterenfonds en Literatuur Vlaanderen organiseren het gastlandschap, dat nieuwe Nederlandstalige stemmen zal introduceren in Zweden en in het verlengde daarvan heel Scandinavië.