Twaalf Nederlandse en Vlaamse talenten geselecteerd

06 februari 2024

Ook dit jaar zijn er weer twaalf schrijftalenten geselecteerd voor het Slow Writing Lab. In deze negende editie van het talentontwikkelingsprogramma krijgen zij een jaar lang ruimte en begeleiding om intensief aan een persoonlijk en gezamenlijk creatief onderzoek te werken.

Met ingang van de eerste bijeenkomst op 19 januari 2024 krijgen twaalf talenten een jaar lang alle ruimte en begeleiding om hun artistieke drijfveren diepgaand te onderzoeken en met literaire vormen te experimenteren. Het programma wordt gecoördineerd en begeleid door Michiel Koelink (docent Time Based Media, Art Sciences en Game Design bij de bachelor en master van de Academie Minerva en Hanze Hogeschool Groningen), het Letterenfonds, Literatuur Vlaanderen en de betrokken opleidingen. Daarnaast worden de deelnemers ook individueel begeleid door een procescoach.

De twaalf deelnemers aan deze editie van het Slow Writing Lab zijn Asmae Amaddaou (geselecteerd door HKU), Olivier Arts (Rietveld Academie), Willemijn Bussink (ArtEZ), Kenneth Cardon (TRILL), Veerle De Caestecker (RITCS), Stef Hulskamp (ArtEZ), Lena Plantinga (HKU), Mees van Rijswijk (Poetry Circle Nowhere), Hagar Schuringa (Rietveld Academie), Jane Stuhlmacher (Woordkunst Antwerpen), Nabil Tkhidousset (El Hizjra & Poetry Circle Nowhere) en Mina Yasien (El Hizjra). Op slowwritinglab.nl is van elk van hen een bio te vinden.

Slow Writing Lab

Het Lab is ingericht als een individueel ontwikkeltraject, waarbij de deelnemers zelf hun onderwerp of onderzoeksthema kiezen en naar gelang hun behoeften een eigen programma samenstellen met persoonlijke coaching en begeleiding. Voor het invullen van dit individuele traject ontvangen alle deelnemers een beurs. Daarnaast bestaat het Lab ook uit maandelijkse plenaire (werk)bijeenkomsten en masterclasses, ingevuld door de betrokken opleidingen en organisaties.

In de afgelopen jaren is het Slow Writing Lab uitgegroeid tot een uniek verdiepingstraject voor schrijftalenten met én zonder een afgeronde kunstvakopleiding – uit het hele Nederlandse taalgebied. Literatuur Vlaanderen is daarbij sinds een aantal jaren al betrokken als partner en subsidient. Voor de negende editie zette Literatuur Vlaanderen opnieuw een samenwerking op met twee opleidingen uit Vlaanderen. De afdeling Woordkunst van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en de afdeling Schrijven van het Brusselse RITCS vaardigden elk een oud-student af naar het Slow Writing Lab. Zoals elk jaar draagt ook een organisatie buiten het kunstvakonderwijs een kandidaat aan, voor deze editie is dat TRILL.

Aan Nederlandse zijde wordt al een aantal jaar samengewerkt met Poetry Circle Nowhere en El Hizjra voor de selectie van talenten buiten de kunstvakopleidingen. De drie schrijfopleidingen van ArtEZ, Gerrit Rietveld Academie en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht zijn al sinds de start bij het Slow Writing Lab betrokken en selecteren ieder jaar twee talenten voor het traject.

NIEUWS - 11.04.2024

Tjibbe Veldkamp wint Woutertje Pieterse Prijs 2024

De Woutertje Pieterse Prijs voor het mooiste kinderboek gaat naar schrijver Tjibbe Veldkamp en illustrator Mark Janssen. Zij ontvangen de prijs voor 'De jongen die van de wereld hield', een magisch-realistisch jeugdboek dat volgens de jury alles in zich heeft om een klassieker te worden. Tjibbe Veldkamp werd voor het schrijven van dit boek ondersteund door het Nederlands Letterenfonds.

NIEUWS - 05.04.2024

Uitreiking Else Otten Übersetzerpreis 2023

Op de Leipziger Buchmesse ontvingen vertalers Christina Siever en Simone Schroth de Else Otten Übersetzerpreis 2023. De prijs voor de beste Duitse vertaling van een Nederlandstalig literair werk wordt eenmaal in de drie jaar uitgereikt door het Nederlands Letterenfonds.

NIEUWS - 04.04.2024

Nederland en Vlaanderen gastland op Gothenburg Book Fair 2027

Nederland en Vlaanderen zullen in 2027 gezamenlijk gastland zijn op de Gothenburg Book Fair, de grootste boekenbeurs van Scandinavië. Het Nederlands Letterenfonds en Literatuur Vlaanderen organiseren het gastlandschap, dat nieuwe Nederlandstalige stemmen zal introduceren in Zweden en in het verlengde daarvan heel Scandinavië.

NIEUWS - 21.03.2024

Toneelschrijfprijs 2024

De Toneelschrijfprijs brengt de Nederlandstalige toneelschrijfkunst onder de aandacht. Inzendingen voor de Toneelschrijfprijs 2024 kunnen vanaf maandag 3 juni 2024 tot uiterlijk 31 augustus 2024 worden ingestuurd. Hierover volgt later een open oproep. De prijs wordt deze editie uitgereikt in Amsterdam tijdens het Shakespeare is Dead Festival in april 2025.