Twaalf Nederlandse en Vlaamse talenten geselecteerd
06 februari 2024
Ook dit jaar zijn er weer twaalf schrijftalenten geselecteerd voor het Slow Writing Lab. In deze negende editie van het talentontwikkelingsprogramma krijgen zij een jaar lang ruimte en begeleiding om intensief aan een persoonlijk en gezamenlijk creatief onderzoek te werken.
Met ingang van de eerste bijeenkomst op 19 januari 2024 krijgen twaalf talenten een jaar lang alle ruimte en begeleiding om hun artistieke drijfveren diepgaand te onderzoeken en met literaire vormen te experimenteren. Het programma wordt gecoördineerd en begeleid door Michiel Koelink (docent Time Based Media, Art Sciences en Game Design bij de bachelor en master van de Academie Minerva en Hanze Hogeschool Groningen), het Letterenfonds, Literatuur Vlaanderen en de betrokken opleidingen. Daarnaast worden de deelnemers ook individueel begeleid door een procescoach.
De twaalf deelnemers aan deze editie van het Slow Writing Lab zijn Asmae Amaddaou (geselecteerd door HKU), Olivier Arts (Rietveld Academie), Willemijn Bussink (ArtEZ), Kenneth Cardon (TRILL), Veerle De Caestecker (RITCS), Stef Hulskamp (ArtEZ), Lena Plantinga (HKU), Mees van Rijswijk (Poetry Circle Nowhere), Hagar Schuringa (Rietveld Academie), Jane Stuhlmacher (Woordkunst Antwerpen), Nabil Tkhidousset (El Hizjra & Poetry Circle Nowhere) en Mina Yasien (El Hizjra). Op slowwritinglab.nl is van elk van hen een bio te vinden.
Slow Writing Lab
Het Lab is ingericht als een individueel ontwikkeltraject, waarbij de deelnemers zelf hun onderwerp of onderzoeksthema kiezen en naar gelang hun behoeften een eigen programma samenstellen met persoonlijke coaching en begeleiding. Voor het invullen van dit individuele traject ontvangen alle deelnemers een beurs. Daarnaast bestaat het Lab ook uit maandelijkse plenaire (werk)bijeenkomsten en masterclasses, ingevuld door de betrokken opleidingen en organisaties.
In de afgelopen jaren is het Slow Writing Lab uitgegroeid tot een uniek verdiepingstraject voor schrijftalenten met én zonder een afgeronde kunstvakopleiding – uit het hele Nederlandse taalgebied. Literatuur Vlaanderen is daarbij sinds een aantal jaren al betrokken als partner en subsidient. Voor de negende editie zette Literatuur Vlaanderen opnieuw een samenwerking op met twee opleidingen uit Vlaanderen. De afdeling Woordkunst van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en de afdeling Schrijven van het Brusselse RITCS vaardigden elk een oud-student af naar het Slow Writing Lab. Zoals elk jaar draagt ook een organisatie buiten het kunstvakonderwijs een kandidaat aan, voor deze editie is dat TRILL.
Aan Nederlandse zijde wordt al een aantal jaar samengewerkt met Poetry Circle Nowhere en El Hizjra voor de selectie van talenten buiten de kunstvakopleidingen. De drie schrijfopleidingen van ArtEZ, Gerrit Rietveld Academie en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht zijn al sinds de start bij het Slow Writing Lab betrokken en selecteren ieder jaar twee talenten voor het traject.
Babeth Fonchie Fotchind resident in het Van Doesburghuis
Schrijver, dichter en jurist Babeth Fonchie Fotchind is geselecteerd als resident voor het Van Doesburghuis in Meudon (Parijs). Van 12 januari tot 27 april zal ze hier verblijven om aan haar eerste roman te werken.
Open Oproep: NIAS 2025-2026
Het Nederlands Letterenfonds en het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) nodigen uitgevers en anderen uit om voordrachten te doen voor de positie van writer in residence aan het NIAS in Amsterdam in het academisch jaar 2025-2026. Het betreft een prestigieuze positie voor een Nederlandstalige schrijver die werkt aan een project dat concreet baat heeft bij de academische setting van het NIAS. Voordrachten kunnen tot maandag 17 maart 2025 worden ingediend.
Letterenfonds en GAU samen in de bres voor Nederlandse aanwezigheid op boekenbeurzen
De aanwezigheid van Nederlandse uitgeverijen op de grote beurzen van Frankfurt en Bologna staat onder druk. In een krimpende markt en met kostbare huurprijzen per vierkante meter wordt het steeds lastiger om een stand te huren en medewerkers af te vaardigen. Vooral kleine uitgeverijen zeggen de kosten voor een stand steeds moeilijker te kunnen dragen. Om te zorgen dat de Nederlandse literatuur zich in de volle breedte kan blijven presenteren slaan het Nederlands Letterenfonds en de GAU de handen ineen om de aanwezigheid van uitgevers op de beurzen in Frankfurt en Bologna te stimuleren.
Vondel Translation Prize 2024 naar Kristen Gehrman
De Vondel Translation Prize 2024 wordt toegekend aan Kristen Gehrman voor The History of My Sexuality (Granta), haar Engelse vertaling van De geschiedenis van mijn seksualiteit van Tobi Lakmaker (Das Mag). ‘Kristen Gehrman is er met verve en onweerstaanbaar komische timing in geslaagd Lakmakers vrijpostige vertelstem tot leven te wekken’, aldus de jury.