Schrijver Rudi Meulemans als writer in residence in Amsterdam

31 oktober 2023

Schrijver en theatermaker Rudi Meulemans verblijft, op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds, in november in de Amsterdamse schrijversresidentie.

Het Nederlands Letterenfonds verwelkomt Rudi Meulemans (1963) in Amsterdam, waar hij in november als writer in residence verblijft. Meulemans leidde vijfentwintig jaar zijn eigen theatergezelschap De Parade voordat hij zich volledig op schrijven toelegde. Als theatermaker regisseerde hij meer dan vijfendertig producties, veelal bestaande uit eigen teksten. Een selectie van deze toneelstukken verscheen in de bundel Verzameld. Over Caravaggio, Darwin, Manet, Bacon, Sontag, Mapplethorpe en anderen (Antwerpen: Vrijdag, 2012). In deze teksten onderzoekt Meulemans de biografie van grensverleggende kunstenaars en wetenschappers en botst daarbij op de problematiek van de Einzelgänger, het discours over kunst, de band met de westerse canon en het maatschappelijke engagement. Rudi Meulemans woont en werkt in Antwerpen. Naast zijn schrijfpraktijk is hij als artistiek coördinator deeltijds verbonden aan GRIP, een organisatie voor dans.

Zijn literaire non-fictiedebuut Voorbij de grenzen. Een reis door een verborgen schrijversleven (Amsterdam: Hollands Diep, 2017) werd direct goed ontvangen. Het boek, dat aansluit bij de Angelsaksische traditie van het autobiografische essay, is een literaire pelgrimage naar leven en werk van de vergeten Amerikaanse schrijver Glenway Wescott (1901-1987). In 2020 verscheen Een ander leven. Mijn reis in de voetsporen van Vita Sackville-West, Harold Nicolson en James Lee-Milne (Amsterdam: De Bezige Bij, 2020). Hierin reconstrueerde Meulemans een reis die Vita Sackville-West en haar man Harold Nicolson samen met hun vriend James Lees-Milne in 1947 maakten door zuidwest-Engeland. In het voorjaar 2023 verscheen De man met de panamahoed. Harry graaf Kessler: kroongetuige van de moderne tijd (Amsterdam: De Bezige Bij, 2023). Hierin neemt Meulemans de lezer aan de hand van het levensverhaal van Harry graaf Kessler (1868-1937) mee doorheen de turbulente vroege twintigste eeuw, langs kunst, theater en politiek. Gevlucht voor het nazisme werkt Harry graaf Kessler op Mallorca aan zijn memoires waarin hij terugblikt op zijn kosmopolitische, moderne leven.

Tijdens zijn verblijf zal Meulemans werken aan nieuw werk over de relatie tussen kunst en de stad: hoe verandert de stad kunstenaars en hoe kunnen kunstenaars de stad veranderen? Meulemans zal zijn persoonlijke relatie tot de stad onderzoeken, maar ook de kunstenaars die naar New York verhuisden in de loop van de twintigste eeuw.

Jaarlijks wisselen de Vlaamse literaire organisatie Passa Porta en het Nederlands Letterenfonds een auteur uit voor een verblijfsmogelijkheid in België en Nederland. Passa Porta selecteert een Vlaamse auteur voor een residentie in Amsterdam en het Nederlands Letterenfonds selecteert een Nederlandse auteur voor een residentie in Brussel. Vlaamse auteurs kunnen hun belangstelling voor een verblijf in Brussel rechtstreeks kenbaar maken bij Passa Porta. In 2023 is dit Rudi Meulemans. Eerder waren onder meer Lies Van Gasse, Jeroen Olyslaegers, Maud Vanhauwaert, Tom Struyf, Roderik Six, Peter Terrin, Anne Provoost, Saskia de Coster en Max Greyson te gast. 

NIEUWS - 19.04.2024

Niña Weijers nieuwe juryvoorzitter Europese Literatuurprijs 2024

Schrijver Niña Weijers is de nieuwe juryvoorzitter van de Europese Literatuurprijs, de prijs voor de beste in het Nederlands vertaalde Europese roman. De jury bestaat behalve Weijers uit boekverkoper Astrid Bamberg, schrijver en wetenschapper Ilse Josepha Lazaroms, oud-winnaar en vertaler Karina van Santen en boekverkoper Ronnie Terpstra. Samen selecteren zij de shortlist en winnaar van de Europese Literatuurprijs 2024. De longlist van de prijs wordt samengesteld door boekhandels uit heel Nederland. Bijzonder is dat het prijzengeld dit jaar voor zowel de auteur als vertaler uit € 10.000 bestaat, waarmee het prijzengeld voor de vertaler verdubbeld is.

NIEUWS - 11.04.2024

Tjibbe Veldkamp wint Woutertje Pieterse Prijs 2024

De Woutertje Pieterse Prijs voor het mooiste kinderboek gaat naar schrijver Tjibbe Veldkamp en illustrator Mark Janssen. Zij ontvangen de prijs voor 'De jongen die van de wereld hield', een magisch-realistisch jeugdboek dat volgens de jury alles in zich heeft om een klassieker te worden. Tjibbe Veldkamp werd voor het schrijven van dit boek ondersteund door het Nederlands Letterenfonds.

NIEUWS - 05.04.2024

Uitreiking Else Otten Übersetzerpreis 2023

Op de Leipziger Buchmesse ontvingen vertalers Christina Siever en Simone Schroth de Else Otten Übersetzerpreis 2023. De prijs voor de beste Duitse vertaling van een Nederlandstalig literair werk wordt eenmaal in de drie jaar uitgereikt door het Nederlands Letterenfonds.

NIEUWS - 04.04.2024

Nederland en Vlaanderen gastland op Gothenburg Book Fair 2027

Nederland en Vlaanderen zullen in 2027 gezamenlijk gastland zijn op de Gothenburg Book Fair, de grootste boekenbeurs van Scandinavië. Het Nederlands Letterenfonds en Literatuur Vlaanderen organiseren het gastlandschap, dat nieuwe Nederlandstalige stemmen zal introduceren in Zweden en in het verlengde daarvan heel Scandinavië.