Schrijver Rudi Meulemans als writer in residence in Amsterdam
31 oktober 2023
Schrijver en theatermaker Rudi Meulemans verblijft, op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds, in november in de Amsterdamse schrijversresidentie.

Het Nederlands Letterenfonds verwelkomt Rudi Meulemans (1963) in Amsterdam, waar hij in november als writer in residence verblijft. Meulemans leidde vijfentwintig jaar zijn eigen theatergezelschap De Parade voordat hij zich volledig op schrijven toelegde. Als theatermaker regisseerde hij meer dan vijfendertig producties, veelal bestaande uit eigen teksten. Een selectie van deze toneelstukken verscheen in de bundel Verzameld. Over Caravaggio, Darwin, Manet, Bacon, Sontag, Mapplethorpe en anderen (Antwerpen: Vrijdag, 2012). In deze teksten onderzoekt Meulemans de biografie van grensverleggende kunstenaars en wetenschappers en botst daarbij op de problematiek van de Einzelgänger, het discours over kunst, de band met de westerse canon en het maatschappelijke engagement. Rudi Meulemans woont en werkt in Antwerpen. Naast zijn schrijfpraktijk is hij als artistiek coördinator deeltijds verbonden aan GRIP, een organisatie voor dans.
Zijn literaire non-fictiedebuut Voorbij de grenzen. Een reis door een verborgen schrijversleven (Amsterdam: Hollands Diep, 2017) werd direct goed ontvangen. Het boek, dat aansluit bij de Angelsaksische traditie van het autobiografische essay, is een literaire pelgrimage naar leven en werk van de vergeten Amerikaanse schrijver Glenway Wescott (1901-1987). In 2020 verscheen Een ander leven. Mijn reis in de voetsporen van Vita Sackville-West, Harold Nicolson en James Lee-Milne (Amsterdam: De Bezige Bij, 2020). Hierin reconstrueerde Meulemans een reis die Vita Sackville-West en haar man Harold Nicolson samen met hun vriend James Lees-Milne in 1947 maakten door zuidwest-Engeland. In het voorjaar 2023 verscheen De man met de panamahoed. Harry graaf Kessler: kroongetuige van de moderne tijd (Amsterdam: De Bezige Bij, 2023). Hierin neemt Meulemans de lezer aan de hand van het levensverhaal van Harry graaf Kessler (1868-1937) mee doorheen de turbulente vroege twintigste eeuw, langs kunst, theater en politiek. Gevlucht voor het nazisme werkt Harry graaf Kessler op Mallorca aan zijn memoires waarin hij terugblikt op zijn kosmopolitische, moderne leven.
Tijdens zijn verblijf zal Meulemans werken aan nieuw werk over de relatie tussen kunst en de stad: hoe verandert de stad kunstenaars en hoe kunnen kunstenaars de stad veranderen? Meulemans zal zijn persoonlijke relatie tot de stad onderzoeken, maar ook de kunstenaars die naar New York verhuisden in de loop van de twintigste eeuw.
Jaarlijks wisselen de Vlaamse literaire organisatie Passa Porta en het Nederlands Letterenfonds een auteur uit voor een verblijfsmogelijkheid in België en Nederland. Passa Porta selecteert een Vlaamse auteur voor een residentie in Amsterdam en het Nederlands Letterenfonds selecteert een Nederlandse auteur voor een residentie in Brussel. Vlaamse auteurs kunnen hun belangstelling voor een verblijf in Brussel rechtstreeks kenbaar maken bij Passa Porta. In 2023 is dit Rudi Meulemans. Eerder waren onder meer Lies Van Gasse, Jeroen Olyslaegers, Maud Vanhauwaert, Tom Struyf, Roderik Six, Peter Terrin, Anne Provoost, Saskia de Coster en Max Greyson te gast.
Actueel

Jaarverslag 2024
Het Nederlands Letterenfonds presenteert vandaag het Jaarverslag 2024. Hierin lees je alles over wat het Letterenfonds doet, nastreeft en mogelijk heeft gemaakt.
Het fonds kijkt terug op een rijk en beweeglijk literair jaar. We zijn trots op de vele mooie initiatieven en literaire projecten die we mogelijk hebben gemaakt en waaraan we hebben bijgedragen.

18 Nederlandse auteurs naar boekenbeurs Turijn
Nog een maand en dan is Nederland gastland op de 37e editie van de Salone Internazionale del Libro Torino. Onder de noemer La Scoperta dell’Olanda (De ontdekking van Nederland) wordt hier van 15 tot en met 19 mei de Nederlandse literatuur in volle breedte gepresenteerd. Een delegatie van 18 Nederlandse auteurs reist af naar de boekenbeurs, die met ruim 200 duizend bezoekers de grootste van Italië is.

Longlist Europese Literatuurprijs 2025
Twaalf romans – uit acht talen vertaald door vijftien vertalers – maken kans op de Europese Literatuurprijs 2025 die dit jaar voor de 15e keer wordt uitgereikt. De prijs bekroont de beste hedendaagse Europese roman die in het afgelopen jaar in Nederlandse vertaling is verschenen.

Romana Vrede wint de Toneelschrijfprijs 2024
Romana Vrede wint de Toneelschrijfprijs 2024 met haar tekst 'Tijd zal ons leren'. De prijs werd op 4 april 2025 uitgereikt tijdens de opening van het Shakespeare is Dead Festival in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Amsterdam.