Evaluatie Projectsubsidies voor publicaties en Makers buiten het boek
29 november 2023
Evaluaties zijn essentieel voor goed beleid. Daarom zijn we benieuwd naar de ervaringen van onze subsidieaanvragers. Het Letterenfonds heeft onderzoeks- en adviesbureau KWINK groep gevraagd om de regelingen Projectsubsidies voor publicaties en Makers buiten het boek te evalueren. Met deze evaluatie verzamelt het Letterenfonds input voor het herschrijven van de regelingen voor de nieuwe beleidsperiode (2025-2028).

Enquête
KWINK groep zet een enquête uit onder de aanvragers van de twee regelingen. Aanvragers wiens aanvraag in behandeling is genomen ontvangen op 4 december 2023 een mail van KWINK groep, met het verzoek de enquête in te vullen. De enquête staat vervolgens open tot 16 december. Voor de regeling Projectsubsidies voor publicaties geldt dat KWINK groep kijkt naar de periode 2019 – 2023.
Telefonische interviews
Naast de enquête halen de onderzoekers input op via telefonische interviews en focusgroepen. Wil je hieraan deelnemen, geef dat dan aan bij het invullen van de enquête.
Het Letterenfonds stelt je deelname aan de evaluatie zeer op prijs. De resultaten helpen ons bij het opstellen van regelingen in de toekomst. Mocht je vragen hebben over de evaluatie, dan kun je de onderzoekers bereiken via letterenfonds@kwinkgroep.nl.
Actueel

Open oproep residentie Passa Porta 2026
In samenwerking met de Vlaamse literaire organisatie Passa Porta biedt het Nederlands Letterenfonds een residentie in België aan van vier weken in 2026. Auteurs kunnen zich aanmelden tot en met vrijdag 15 augustus.

Dertien subsidies voor debutanten
Dertien onlangs gedebuteere schrijvers van proza, non-fictie, poëzie en jeugdliteratuur ontvangen dit jaar een projectsubsidie van € 15.000 van het Letterenfonds om te werken aan hun tweede boek. Zij werden geselecteerd uit een groep van 33 aanvragers.

Laïla Koubaa als writer in residence in Amsterdam
De Vlaamse kinderboekenauteur Laïla Koubaa verblijft van 1 tot en met 28 juli in de Amsterdamse schrijversresidentie, op uitnodiging van Passa Porta en het Nederlands Letterenfonds. Jaarlijks wisselen deze twee literaire organisaties een auteur uit voor een verblijf in respectievelijk België en Nederland.

‘We hopen theater in de Nederlandse Gebarentaal weer tot bloei te brengen’
Sinds vorig jaar ontwikkelt Utrecht Doventheater voorstellingen in de Nederlandse Gebarentaal (NGT). Hiermee bieden ze niet alleen ruimte voor een doof publiek, maar ook voor dove performers. Het literaire project ontving vorig jaar steun via de regeling Leesbevordering. We spraken met oprichters Alicia Sort Leal en Boaz Blume (oprichter Eva Prevaes was helaas verhinderd) en zakelijk leider Caroline Smits. ‘Mensen beseffen niet altijd dat je in de NGT ook taalkunst kunt maken.’