Eindpresentatie Slow Writing Lab
19 januari 2024
Op vrijdag 19 januari vindt in Mediamatic in Amsterdam de eindpresentatie plaats van Slow Writing Lab 2023. Het afgelopen jaar heeft de achtste lichting van dit talentontwikkelingsprogramma de ruimte gekregen om hun schrijverschap te ontwikkelen. De makers hebben een vol jaar achter de rug waarin ze met elkaar hebben geschreven, feedback hebben gegeven, nieuwe perspectieven hebben verworven en deze eindpresentatie in elkaar hebben geweven. De jonge schrijvers brengen gezamenlijk een bundel uit die ze graag delen op deze avond.
De deelnemers van het Slow Writing Lab 2023 zijn zowel geschoolde als autodidacte makers, uit Nederland en België. De geselecteerde deelnemers en de aangesloten organisaties zijn:
Houda Bibouda - Poetry Circle Nowhere (Amsterdam)
Tine Decraemer - RITCS (Brussel)
Stan Frijsinger - ArtEZ (Arnhem)
Hasan Gök - Poetry Circle Nowhere (Amsterdam)
Mila Haak - HKU (Utrecht)
Wietse Leenders - ArtEZ (Arnhem)
Sefora Sam - Mama’s Open Mic (Antwerpen)
Joachim Schoones - Gerrit Rietveld Academie (Amsterdam)
Tine Tabak - HKU (Utrecht)
Mona Thijs - Woordkunst (Antwerpen)
Emma Wiersma - Gerrit Rietveld Academie (Amsterdam)
Sumai Yahya - El Hizjra (Amsterdam)
Over het Slow Writing Lab
Het Slow Writing Lab is een van de talentontwikkelingsprogramma’s van het Nederlands Letterenfonds. Het Lab biedt nog niet gepubliceerde schrijvers een ‘vrije master’ die geheel gericht is op verdere ontwikkeling van hun individuele schrijverschap. Het programma biedt ruimte voor onderzoek en verdieping, het opdoen van (nieuwe) vaardigheden, het ontwikkelen van competenties, (beroeps)oriëntatie en professionele groei.
Make sure to add this to the BlockGenerator component
Çağlar Köseoğlu geselecteerd voor residentie Jan van Eyck Academie
Çağlar Köseoğlu verblijft komend jaar als writer in residence aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Van 15 januari tot 15 juli zal hij werken aan nieuwe gedichten met een abolitionistische poëtica. Tijdens deze periode krijgt Köseoğlu de kans om te schrijven, onderzoek te doen en ideeën te ontwikkelen te midden van een inspirerende, internationale gemeenschap van kunstenaars en denkers.
In memoriam: Kenneth van Zijl
Ons bereikte het verdrietige bericht dat Kenneth van Zijl (1962) op 5 november is overleden. Een bevlogen journalist en programmamaker met een groot hart voor de literatuur.
Sluiting talenstudies bedreigt de kwaliteit en diversiteit van de literatuur in Nederland
Vorige week kondigde de Universiteit Utrecht aan de bacheloropleidingen van verschillende talenstudies te gaan sluiten, waaronder de opleidingen Duits, Frans en Italiaans. Dit kwam bovenop het bericht, twee weken eerder, dat de Rijksuniversiteit Leiden van plan is verschillende talenstudies te schrappen of samen te voegen tot een opleiding Europese talen of Aziëstudies. Het Nederlands Letterenfonds en de Auteursbond maken zich ernstige zorgen over de voorgenomen bezuinigingen. Ze hebben grote gevolgen voor de kwaliteit en de diversiteit van het taalonderwijs in Nederland, en in het verlengde voor de kwaliteit en diversiteit van de literatuur in Nederland.
Marit Törnqvist ontvangt Johannes Vermeerprijs 2024
Illustrator en kinderboekenschrijver Marit Törnqvist heeft op maandag 4 november de Johannes Vermeerprijs 2024 ontvangen uit handen van minister Bruins (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap). De Johannes Vermeerprijs is de staatsprijs voor de kunsten. De jury, onder voorzitterschap van Marise Voskens, koos unaniem voor Törnqvist. Zij krijgt de prijs vanwege haar uitzonderlijke artistieke vermogen om universele emoties in taal en tekeningen te verbeelden.