Eindpresentatie Slow Writing Lab
19 januari 2024
Op vrijdag 19 januari vindt in Mediamatic in Amsterdam de eindpresentatie plaats van Slow Writing Lab 2023. Het afgelopen jaar heeft de achtste lichting van dit talentontwikkelingsprogramma de ruimte gekregen om hun schrijverschap te ontwikkelen. De makers hebben een vol jaar achter de rug waarin ze met elkaar hebben geschreven, feedback hebben gegeven, nieuwe perspectieven hebben verworven en deze eindpresentatie in elkaar hebben geweven. De jonge schrijvers brengen gezamenlijk een bundel uit die ze graag delen op deze avond.

De deelnemers van het Slow Writing Lab 2023 zijn zowel geschoolde als autodidacte makers, uit Nederland en België. De geselecteerde deelnemers en de aangesloten organisaties zijn:
Houda Bibouda - Poetry Circle Nowhere (Amsterdam)
Tine Decraemer - RITCS (Brussel)
Stan Frijsinger - ArtEZ (Arnhem)
Hasan Gök - Poetry Circle Nowhere (Amsterdam)
Mila Haak - HKU (Utrecht)
Wietse Leenders - ArtEZ (Arnhem)
Sefora Sam - Mama’s Open Mic (Antwerpen)
Joachim Schoones - Gerrit Rietveld Academie (Amsterdam)
Tine Tabak - HKU (Utrecht)
Mona Thijs - Woordkunst (Antwerpen)
Emma Wiersma - Gerrit Rietveld Academie (Amsterdam)
Sumai Yahya - El Hizjra (Amsterdam)
Over het Slow Writing Lab
Het Slow Writing Lab is een van de talentontwikkelingsprogramma’s van het Nederlands Letterenfonds. Het Lab biedt nog niet gepubliceerde schrijvers een ‘vrije master’ die geheel gericht is op verdere ontwikkeling van hun individuele schrijverschap. Het programma biedt ruimte voor onderzoek en verdieping, het opdoen van (nieuwe) vaardigheden, het ontwikkelen van competenties, (beroeps)oriëntatie en professionele groei.
Make sure to add this to the BlockGenerator component

Open oproep residentie Passa Porta 2026
In samenwerking met de Vlaamse literaire organisatie Passa Porta biedt het Nederlands Letterenfonds een residentie in België aan van vier weken in 2026. Auteurs kunnen zich aanmelden tot en met vrijdag 15 augustus.

Dertien subsidies voor debutanten
Dertien onlangs gedebuteere schrijvers van proza, non-fictie, poëzie en jeugdliteratuur ontvangen dit jaar een projectsubsidie van € 15.000 van het Letterenfonds om te werken aan hun tweede boek. Zij werden geselecteerd uit een groep van 33 aanvragers.

Laïla Koubaa als writer in residence in Amsterdam
De Vlaamse kinderboekenauteur Laïla Koubaa verblijft van 1 tot en met 28 juli in de Amsterdamse schrijversresidentie, op uitnodiging van Passa Porta en het Nederlands Letterenfonds. Jaarlijks wisselen deze twee literaire organisaties een auteur uit voor een verblijf in respectievelijk België en Nederland.

‘We hopen theater in de Nederlandse Gebarentaal weer tot bloei te brengen’
Sinds vorig jaar ontwikkelt Utrecht Doventheater voorstellingen in de Nederlandse Gebarentaal (NGT). Hiermee bieden ze niet alleen ruimte voor een doof publiek, maar ook voor dove performers. Het literaire project ontving vorig jaar steun via de regeling Leesbevordering. We spraken met oprichters Alicia Sort Leal en Boaz Blume (oprichter Eva Prevaes was helaas verhinderd) en zakelijk leider Caroline Smits. ‘Mensen beseffen niet altijd dat je in de NGT ook taalkunst kunt maken.’