Caribisch deel van het Koninkrijk

08 april 2024

Voor het Caribisch deel van het Koninkrijk (Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, St. Eustatius en St. Maarten) ontwikkelen we een nieuwe subsidieregeling. Met deze regeling biedt het Nederlands Letterenfonds makers en organisaties de ruimte om hun talenten en plannen verder te ontwikkelen.

Wintertuin Curaçao, met Ange Jessurun. © Ramsay Soemanta

Subsidie

Het doel van de regeling is om de originele verhalen, gedichten, literaire performances van en op de eilanden wijdverbreid gelezen en gehoord te laten worden. In het bijzonder wil het fonds het aanbod van literatuur in het Papiaments (Papiamentu en Papiamento) vergroten. De regeling gaat naar verwachting in de loop van 2024 van start.

Aanvragers uit het Caribisch deel van het Koninkrijk kunnen ook terecht bij alle andere regelingen van het Letterenfonds. We investeren in de totstandkoming van literatuur in alle genres – literaire romans, verhalen, dichtbundels, spoken word, toneelteksten, literaire non-fictie, kinder- en jeugdliteratuur. Op papier of digitaal. 

To change your language you must change your life

Derek Walcott

Verbindingsloket

De zes rijkscultuurfondsen werken sinds 2022 samen met het Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied (PBCCG) aan het vergroten van de toegankelijkheid en bereikbaarheid voor aanvragers in het Caribisch deel van het Koninkrijk, het Verbindingsloket.  Lokale aanvragers kunnen een afspraak maken via de Facebook-pagina van het PBCCG en over hun idee vertellen. Op basis van hun projectidee worden zij in contact gebracht met het passende rijkscultuurfonds in Nederland. 

Wat we in 2023 al ondersteund hebben

Wie: Stichting Exploitatie Bloemhof, Curaçao 
Wat: Kompa Nanzi. Boek met verhalen 
Voor wie: jeugd (en volwassenen) 

De slimme spin Kompa Nanzi speelt een hoofdrol in een rijke traditie van verhalen die van grote culturele waarde zijn voor de Caribe. De wens om toekomstige generaties te laten genieten van de verhalen en ze niet verloren te laten gaan, bracht Bloemhof Curaçao ertoe om ze opnieuw te publiceren. In boekvorm, als hedendaagse hervertelling. Met tekeningen en in verschillende talen, waaronder Papiamentu, Papiamento, Nederlands en Engels. De boeken worden kosteloos verspreid via scholen en bibliotheken. Bovendien wordt er lesmateriaal ontwikkeld en komt er een website met video’s en luisterfragmenten, zodat de avonturen van Kompa Nanzi bereikbaar zijn een breed publiek. 

Wie: Stichting Biblionef, Den Haag (i.s.m. bibliotheken in de Caribe) 
Wat: Hello Baby! Prentenboek 
Voor wie: baby’s (en ouders en verzorgers) 

BoekStart is het leesbevorderingsprogramma voor baby’s en peuters. Biblionef werkt nauw samen met Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek voor deze extra editie voor het Caribisch deel van het Koninkrijk. Doel is om het aanbod van kinderboeken in het Papiaments te vergroten en aan te sluiten bij de cultuur en belevingswereld van de zes (ei)landen. Mylo Freeman tekent en schrijft hiervoor speciaal een nieuw verhaal. Er verschijnen van Hello Baby! drie verschillende tweetalige edities: Nederlands-Papiamentu, Nederlands-Papiamento, Nederlands-Engels. De boekjes worden gratis ter beschikking gesteld aan ouders, verzorgers en kinderen. Naast de verspreiding van het boekje zorgt Biblionef ervoor dat de bibliotheken leesevenementen rondom dit boekje organiseren. 

Wie: Basha Foundation, Aruba 
Wat: First International Poetry Encounter Aruba 2023  
Voor wie: volwassenen 
Wanneer: 9 -18 mei 2023 

Dit nieuwe evenement is een unieke mix van performances, een doorlopend gesprek over poëzie en vertaling, en een retraite. Deelnemende dichters en vertalers delen gedurende tien dagen hun kennis, ervaring en inzichten over vertalingen in en uit het Papiaments, de Arubaanse cultuur en taal en de betekenis van insulariteit, natuur en geschiedenis. Locaties voor optredens en ontmoetingen zijn onder meer de Nationale Bibliotheek, de campus van de Universidad di Aruba en het Archeologisch Museum. De deelnemende dichters en vertalers komen uit verschillende windstreken zoals: Aruba, Curaçao, Brazilië, Peru, Chili, Mexico, Puerto Rico, Venezuela en Schotland. Onder hen bevinden zich Jesús Montoya, Juana Adcock, Marta Jazmín Garcia, Caresse Isings, Wilson Alves-Bezerra, Christie Williamson, Jamila Medina Ríos en John Gonzalez Martínez. Artistiek leider Arturo Desimone is een Arubaans dichter met Argentijnse roots. 

Wie: Stichting Wintertuin Curaçao 
Wat: Wintertuin Curaçao Festival 2023, editie 5 
Voor wie: volwassenen en kinderen 
Wanneer: 16-24 september 2023 

Het Wintertuin Curaçao Festival is een meertalig internationaal festival in en rondom de grote tuin van Landhuis Vredenberg. Het verbindt mensen met elkaar door middel van verhalen en literatuur. Tijdens het festival genieten bezoekers van (interdisciplinaire) voordrachten, boekpresentaties en muziekoptredens. Professionele schrijvers, rappers, journalisten, beeldend kunstenaars, filmmakers, theatermakers, muzikanten, spoken word-artiesten en dichters geven hun eigen invulling aan het thema van dat jaar. In het Engels, Spaans, Nederlands, Papiaments en Sranan. In 2023 is het thema: Can we heal ourselves? Wintertuin Curaçao programmeert niet alleen voor volwassen, maar biedt ook een eigen kinderprogramma aan.

Wintertuin Curaçao aftermovie door: Nadear Vrutaal.edit

Wintertuin Curaçao aftermovie door: Nadear Vrutaal.edit

Suzanne Meeuwissen