Shortlist Libris Literatuur Prijs 2023

06 maart 2023

De shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2023 is bekendgemaakt. Van de zes genomineerde titels zijn er twee geschreven door Vlaamse auteurs en vier door Nederlandse. Op maandag 8 mei 2023 wordt de winnaar bekendgemaakt.

Van de vier genomineerde boeken uit Nederland zijn die van Anjet Daanje, Donald Niedekker en Peter Zantingh ondersteund door het Nederlands Letterenfonds via de regeling projectsubsidies voor literaire publicaties.

Op maandag 8 mei maakt de juryvoorzitter de winnaar bekend in Felix Meritis, met een Hommage-show voor de zes genomineerde auteurs die via live stream te volgen zal zijn, een feestelijk diner in de Concertzaal en een live uitzending met een interview met de winnaar in Nieuwsuur op NPO2.

De jury voor de 30ste Libris Literatuur Prijs wordt voorgezeten door Beatrice de Graaf, historicus en hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. De jury bestaat verder uit Yannick Dangre, Margot Dijkgraaf, Mira Feticu en Lies Schut.

De Libris Literatuurprijs wordt jaarlijks toegekend aan de auteur van de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 50.000 euro. Vorig jaar won Wormmaan van Mariken Heitman.

De volledige shortlist:

  • Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje, Passage

  • Man zonder rijbewijs van Oek de Jong, Atlas Contact

  • Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost van Donald Niedekker, Koppernik

  • Overal zit mens van Yves Petry, Das Mag

  • De gebeurtenis van Peter Terrin, De Bezige Bij

  • Tussentijds van Peter Zantingh, Das Mag