Open oproep residentie Van Doesburghuis 2025

04 juli 2024

Begin 2025 biedt het Letterenfonds een bijzondere residentie aan in het Van Doesburghuis in Meudon (Parijs). Het gaat om een verblijf in de atelierwoning die kunstenaar Theo van Doesburg eind jaren twintig voor hemzelf en zijn vrouw Nelly ontwierp. Nederlandse dichters, schrijvers, biografen en literair vertalers kunnen zich aanmelden voor de residentie tot en met maandag 5 augustus.

Het Van Doesburghuis

De residentie

Een verblijf in het Van Doesburghuis in Meudon (Parijs) biedt van 12 januari tot en met 27 april 2025 de mogelijkheid om te werken aan een literair project en het doen van onderzoek. Daarnaast kan (beperkt) gebruik worden gemaakt van de faciliteiten van het Atelier Néerlandais, een (net)werkplek voor Nederlandse kunstenaars, ontwerpers en de boekenbranche en een locatie om Franse gesprekspartners te ontmoeten en te ontvangen. Het veelzijdige kunstenaarschap van Theo en Nelly van Doesburg en het karakter van het Van Doesburghuis als vrijplaats van de kunsten indachtig is ook een gezamenlijke aanvraag met een kunstenaar uit een ander kunstdiscipline mogelijk. 

Schrijvers die in het verleden hebben deelgenomen aan de residentie zijn o.a. Neske Beks, Miriam Rasch, Matthijs van Boxsel, Sjoerd van Faassen en Herman van Bergeijk. Onlangs verbleven Sytske Frederika van Koeveringe en Errol Boon/Daan Heerma van Voss (een duo-residentie) in het Van Doesburghuis.  

De huur van de atelierwoning wordt direct door het Letterenfonds aan de stichting voldaan. Per maand wordt een reis- en verblijfsbeurs van € 2.000 ter beschikking gesteld, met een totaal van € 8.000 voor de hele residentie. Bij een eventuele eerdere subsidie van het Letterenfonds voor hetzelfde project wordt er een lagere maandtoelage verleend. 

Lees hier meer over de achtergrond en geschiedenis van het Van Doesburghuis. 

Voor wie

Nederlandse dichters, schrijvers, biografen en literair vertalers die hoofdzakelijk in het Nederlands schrijven (of vertalen) kunnen zich kandidaat stellen voor de periode van vier maanden. Kandidaten dienen te beschikken over minimaal één literaire publicatie in de Nederlandse of Friese taal bij een reguliere uitgeverij. 

Auteurs die binnen de afgelopen vijf jaar aan een andere schrijversresidentie via het Letterenfonds hebben deelgenomen, komen niet in aanmerking.  

De plek

Het Van Doesburghuis is een van de beroemdste kunstenaarshuizen uit het interbellum dat zijn functie als atelierwoning heeft behouden. Theo van Doesburg ontwierp de atelierwoning eind jaren twintig in Meudon-Val-Fleury, een voorstadje van Parijs. Eindelijk kon hij zijn allesomvattende kunst- en levensbeschouwing in een architectonische schepping gestalte geven in de stad waar de internationale avant-garde was neergestreken en die Theo en Nelly zo dierbaar was. Het huis werd eind 1930 opgeleverd. Nog voordat het was ingericht en in de verf gezet, overleed Van Doesburg op 47-jarige leeftijd. Zijn atelierwoning, die vanaf de jaren tachtig de naam van zijn schepper krijgt, zal de geschiedenis ingaan als representant van Van Doesburgs ideeën over de synthese van de kunsten en zijn ideaal om die te verenigen met de maatschappij, de industrie en de wetenschap. 

Het Van Doesburghuis is rustig gelegen in een bosrijke omgeving in het dorpje Meudon, net buiten de boulevard périphérique. Op 5 minuten loopafstand bevindt zich een RER station met een directe verbinding naar het centrum van Parijs (reisduur 30 minuten).  
 
De atelierwoning heeft twee verdiepingen, met de woon/werkverdieping op de eerste etage. Daar bevindt zich de hoge atelierruimte, twee gedeeltelijk afsluitbare werkkamers die tot één ruimte samen te voegen zijn, een slaapkamer en een badkamer. Op de begane grond is de keuken met een kleinere slaapkamer en douche met toilet. Het Van Doesburghuis biedt plaats aan maximaal vier personen; er is één tweepersoonsbed en een twijfelaar. Er is een piano aanwezig. De atelierwoning is voorzien van eenvoudige meubilering van enkele Nederlandse ontwerpers zoals Martin Visser, Cees Braakman, Wim Rietveld en Christoph Seyferth. Aan de voorzijde van het huis is een kleine tuin en aan de achterzijde, onder de atelierruimte, bevindt zich een overdekt terras met tuin. Het is mogelijk om een auto op het terrein van de woning te parkeren. De lokale beheerder van het Van Doesburghuis is drietalig (Frans/Nederlands/Engels). 

Aanmelden & selectieprocedure

Om in aanmerking te komen dient er een voorstel te worden ingediend, met een toelichting op het literaire project waaraan de schrijver in het Van Doesburghuis wil werken, de meerwaarde van het Van Doesburghuis voor het project, en de beoogde uitgever. Dit voorstel dient vergezeld te gaan van een CV en een motivatie voor het verblijf.  

Stuur je aanmelding uiterlijk maandag 5 augustus 2024 per e-mail naar Eva Prakken (e.prakken@letterenfonds.nl). Bij haar kun je ook terecht voor vragen over de residentie. 

De selectie wordt gedaan in overleg met de Stichting het Van Doesburghuis. Kijk voor meer informatie op de website.

Eva Prakken
Eva Prakken