Jury Toneelschrijfprijs 2025 bekend

19 mei 2025

De Toneelschrijfprijs 2025 heeft maar liefst 97 indrukwekkende inzendingen ontvangen. De Vlaams-Nederlandse jury van deze 37e editie begint nu met het leeswerk. De winnaar wordt bekendgemaakt in september op het TheaterFestival in Gent. Maak hieronder kennis met de juryleden.

© Sanne Peper; Fenna Jansma; Els Van Steenberghe

De jury van de Toneelschrijfprijs bestaat uit drie leden, waaronder één juryvoorzitter. De juryvoorzitter begeleidt het beslissingsproces. Bij de samenstelling van de jury is het uitgangspunt dat de leden zelf werken in de podiumkunsten. Dit jaar bestaat de jury uit Nina van Tongeren, Thomas Lamers en Els Van Steenberghe (voorzitter).

Nina van Tongeren is toneelschrijver en dramaturg bij De Toneelmakerij. In 2022 studeerde ze af aan de HKU met haar eindwerk Ndumbé en de Wolvenbende (9+) en een scriptie over het belang van goede representatie. In datzelfde jaar schreef ze voor de Toneelmakerij en Urban Myth Naar Ndakaaru zwemmen (8+), over hoe het koloniale verleden doorwerkt in het heden.

Voor Theater aan de Rijn schreef ze, in coproductie met Theater Sonnevanck en Theater Oostpool, de klassenvoorstelling Koekoeksnest (10+), over twee zusjes wiens moeder op een ochtend op het dak is gaan zitten. Voor deze tekst won ze in 2024 de Kaas & Kappes-prijs. In 2024 jaar ging ook haar eerste tekst voor de grote zaal in première: Giselle (8+), een radicale bewerking van het klassieke ballet, over sociale klasse. 

Thomas Lamers studeerde politieke filosofie en dramaturgie aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2013 is hij dramaturg en theatermaker. Buiten Nederland werkte hij in Engeland, Duitsland, Oostenrijk en Hongarije. Veel op locatie: in bossen, duinen en weilanden, maar in operahuizen net zo lief. Hij richtte Collectief Walden mede op en was huisdramaturg bij House of Nouws en Ulrike Quade Company. Thomas werkte veel bij Toneelschuur Producties, met regisseurs als Eline Arbo, Abdel Daoudi en Vanja Rukavina. Hij is nu researcher en schrijver bij Het Nationale Theater.

Thomas gelooft dat theater onze plek in de wereld beter doet begrijpen. Op zijn best helpt theater navigeren rond ecologische veranderingen, rechtvaardigheid en maatschappelijke ontwikkelingen. Niet enkel door informatief of politiek te zijn, maar juist door te ontroeren, inspireren of verontrusten. 

Els Van Steenberghe (voorzitter) studeerde Kunst- en Theaterwetenschappen aan de universiteiten van Gent, Antwerpen en Stellenbosch (Zuid-Afrika). Aan die laatste universiteit onderzocht ze de erfenis van Fred Engelen, die er een theateropleiding oprichtte geïnspireerd op de theorie van Herman Teirlinck.

Ze deed ook onderzoek naar het kindbeeld in het Nederlandstalige jeugdtheater en gaf het boek Groot Toneel. Teksten over jeugdtheater (2002) uit. Ze publiceerde over podiumkunsten(beleid) in onder meer De Morgen, Etcetera en Documenta. Momenteel schrijft ze over (podium)kunst voor Knack, verzorgt ze inleidingen bij voorstellingen en doceert ze repertoirestudie aan de SAMW in Menen en Wevelgem.

Over de Toneelschrijfprijs

De Toneelschrijfprijs bekroont de schrijver van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk dat tussen 1 januari 2024 en 31 december 2024 voor het eerst is opgevoerd. De uitreiking vindt plaats op in september 2025 tijdens het TheaterFestival in Gent. Aan de Toneelschrijfprijs is een bedrag van € 10.000 verbonden. De jury maakt in juni 2025 haar nominaties bekend.

De Toneelschrijfprijs is een samenwerking tussen de Taalunie, Literatuur Vlaanderen, het Nederlands Letterenfonds en het Fonds Podiumkunsten, met steun van het Lirafonds en deAuteurs. De praktische organisatie valt om de beurt in handen van Literatuur Vlaanderen en het Nederlands Letterenfonds, samen met het Fonds Podiumkunsten. In 2025 ligt het penvoerderschap bij Literatuur Vlaanderen.

Meer nieuws

NIEUWS - 07.04.2025

Romana Vrede wint de Toneelschrijfprijs 2024

Romana Vrede wint de Toneelschrijfprijs 2024 met haar tekst 'Tijd zal ons leren'. De prijs werd op 4 april 2025 uitgereikt tijdens de opening van het Shakespeare is Dead Festival in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Amsterdam.

Lachende mensen in publiek, logo toneelschrijfprijs 2024 en woord 'genomineerden'

NIEUWS - 21.01.2025

Genomineerden Toneelschrijfprijs 2024

Welke theatertekst wordt uitgeroepen tot het beste Nederlandstalige werk van 2023? De jury maakt vandaag de vier nominaties van de Toneelschrijfprijs 2024 bekend: BOG.2 van BOG, The Story of Travis van Esther Duysker, Tijd zal ons leren van Romana Vrede en Zanger zonder volk van Giovanni Brand. De Toneelschrijfprijs 2024 bekroont de schrijver van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk dat in 2023 voor het eerst is opgevoerd. De winnaar wordt bekendgemaakt op 4 april tijdens het Shakespeare is dead festival in Amsterdam.

NIEUWS - 16.05.2025

‘Wat er uit een recept komt, klopt. Een identiteit werkt niet zo’

Hoe breng je eten en literatuur samen? In het project ‘Tussen hummus en vlaai’ onderzoekt Hanan Faour de iconische gerechten die haar biculturele Libanees-Limburgse achtergrond weerspiegelen. Ze vroeg subsidie aan via de regeling Makers buiten het boek van het Letterenfonds. Wat volgde was een grensoverstijgend, multimediaal onderzoek met beeld, audio, performances en een hummusbot.

NIEUWS - 16.05.2025

In memoriam: Jan Terlouw

Vandaag bereikte ons het bericht dat jeugdboekenschrijver en oud-politicus Jan Terlouw op 93-jarige leeftijd is overleden. Als auteur van de bekroonde boeken en bestsellers Oorlogswinter en Koning van Katoren, was hij een van de belangrijkste stemmen uit de Nederlandse jeugdliteratuur.