Eindpresentatie #NieuweStukken

23 februari 2024

Op vrijdag 16 februari vond de eindpresentatie plaats van #NieuweStukken bij Explore the North in Leeuwarden. De dertien teksten van de vierde lichting schrijvers werden gepresenteerd op het toneel.

Foto: Marc Henri Quere

De deelnemende schrijvers van deze editie van #NieuweStukken waren Munganyende Hélène Christelle, Stuart Rahan, Soraya Shawki, Nicole van den Berg, Preston Losack, Veronique Efomi, Benzokarim, Demaro Popken, Djadi Loose, Daniëlle Zawadi, Steff Geelen, Said El Abboudi en Nabil Tkhidousset.

Munganyende Hélène Christelle, Benzokarim en Daniëlle Zawadi namen in het verleden deel aan het Letterenfonds-talentontwikkelingsprogramma Slow Writing Lab.

Het traject

De geselecteerde schrijvers volgden een traject van acht maanden, met een aftrap op 31 mei 2023, waarin ze theaterteksten schreven en hun schrijverschap ontwikkelden. Ze volgden daarvoor diverse workshops en werkten samen met een ervaren coach: Zeinab El Bouni. Tijdens de eindpresentatie werden dertien fragmenten uit de nieuw geschreven theaterteksten uitgevoerd door professionele acteurs.

De presentatie werd verzorgd door de betrokken partners: Bijlmer Parktheater, El Hizjra, Explore the North, Filling the Gap, Mensen Zeggen Dingen, Poetry Circle en Theater Zuidplein.

Over #NieuweStukken

Het programma #NieuweStukken ondersteunt beginnende schrijvers bij het schrijven en presenteren van nieuwe verhalen. Dit was de vierde en tevens laatste editie.

Het Nederlands Letterenfonds en het Fonds Podiumkunsten voeren de regeling gezamenlijk uit. Daarbij wordt samengewerkt met partners die ervaring hebben met het produceren van theaterteksten en een aanvullend netwerk bieden. De betrokken organisaties van de vierde editie waren Bijlmer Parktheater, El Hizjra, Explore the North, Filling the Gap, Mensen Zeggen Dingen, Poetry Circle en Theater Zuidplein.

Meer foto’s op de Instagram van het Letterenfonds.

NIEUWS - 11.04.2024

Tjibbe Veldkamp wint Woutertje Pieterse Prijs 2024

De Woutertje Pieterse Prijs voor het mooiste kinderboek gaat naar schrijver Tjibbe Veldkamp en illustrator Mark Janssen. Zij ontvangen de prijs voor 'De jongen die van de wereld hield', een magisch-realistisch jeugdboek dat volgens de jury alles in zich heeft om een klassieker te worden. Tjibbe Veldkamp werd voor het schrijven van dit boek ondersteund door het Nederlands Letterenfonds.

NIEUWS - 05.04.2024

Uitreiking Else Otten Übersetzerpreis 2023

Op de Leipziger Buchmesse ontvingen vertalers Christina Siever en Simone Schroth de Else Otten Übersetzerpreis 2023. De prijs voor de beste Duitse vertaling van een Nederlandstalig literair werk wordt eenmaal in de drie jaar uitgereikt door het Nederlands Letterenfonds.

NIEUWS - 04.04.2024

Nederland en Vlaanderen gastland op Gothenburg Book Fair 2027

Nederland en Vlaanderen zullen in 2027 gezamenlijk gastland zijn op de Gothenburg Book Fair, de grootste boekenbeurs van Scandinavië. Het Nederlands Letterenfonds en Literatuur Vlaanderen organiseren het gastlandschap, dat nieuwe Nederlandstalige stemmen zal introduceren in Zweden en in het verlengde daarvan heel Scandinavië.

NIEUWS - 21.03.2024

Toneelschrijfprijs 2024

De Toneelschrijfprijs brengt de Nederlandstalige toneelschrijfkunst onder de aandacht. Inzendingen voor de Toneelschrijfprijs 2024 kunnen vanaf maandag 3 juni 2024 tot uiterlijk 31 augustus 2024 worden ingestuurd. Hierover volgt later een open oproep. De prijs wordt deze editie uitgereikt in Amsterdam tijdens het Shakespeare is Dead Festival in april 2025.