De Vertalersfabriek 2023

28 november 2023

In het kader van de talentontwikkeling van literair vertalers in en uit het Nederlands organiseert het Vertalershuis Amsterdam, als onderdeel van het Nederlands Letterenfonds, de Vertalersfabriek. Deze vertaalworkshop wil jonge vertalers in het begin van hun carrière de kans geven om samen te werken met ervaren collega’s en kennis laten maken met de literaire wereld.

De Vertalersfabriek vond plaats van 6 tot en met 17 november in het Vertalershuis Amsterdam. In deze twee weken zijn vijf beginnende vertalers samen met hun mentoren aan de slag gegaan met het vertalen in of uit het Nederlands van een tekst van een eveneens beginnende jonge auteur, en maakten zij kennis met het letterenveld en de boekenmarkt door middel van een bezoek aan het Nederlands Letterenfonds en uitgeverij De Bezige Bij.

Ga naar ons YouTube-kanaal en bekijk daar video’s van de deelnemende vertalers en hun mentoren:

  • Jan Pędziński vertaalde (onder begeleiding van Iwona Mączka) Safae el Khannoussi uit het Nederlands in het Pools

  • Lola Bertels vertaalde (onder begeleiding van Martine Woudt) Claire Baglin uit het Frans in het Nederlands

  • Robin Shimanto Reza vertaalde (onder begeleiding van Michele Hutchison en David Colmer) Alara Adilow uit het Nederlands in het Engels

  • András Szőnyei vertaalde (onder begeleiding van Tamás Balogh) Dario Goldbach uit het Nederlands in het Hongaars

  • Demir Hilbrands vertaalde (onder begeleiding van Han van der Vegt) Yara Rodrigues Fowler uit het Engels in het Nederlands

Voorafgaand aan de Vertalersfabriek deden de participerende vertalers mee aan The Chronicles, het jaarlijkse residentie-project dat georganiseerd wordt door het Nederlands Letterenfonds in samenwerking met het Crossing Border Festival. Hier vertaalden de vertalers elke dag een kort verhaal van hun auteur over diens wederwaardigheden tijdens het festival, en deed elk auteur-vertalerkoppel podiumervaring op in een interview door Teddy Tops tijdens The Chronicles Live.

Lees op de website van Crossing Border alle verhalen en vertalingen van de deelnemers aan de 2023-editie. Het archief van eerdere edities van The Chronicles staat op thechronicles.eu.

NIEUWS - 11.04.2024

Tjibbe Veldkamp wint Woutertje Pieterse Prijs 2024

De Woutertje Pieterse Prijs voor het mooiste kinderboek gaat naar schrijver Tjibbe Veldkamp en illustrator Mark Janssen. Zij ontvangen de prijs voor 'De jongen die van de wereld hield', een magisch-realistisch jeugdboek dat volgens de jury alles in zich heeft om een klassieker te worden. Tjibbe Veldkamp werd voor het schrijven van dit boek ondersteund door het Nederlands Letterenfonds.

NIEUWS - 05.04.2024

Uitreiking Else Otten Übersetzerpreis 2023

Op de Leipziger Buchmesse ontvingen vertalers Christina Siever en Simone Schroth de Else Otten Übersetzerpreis 2023. De prijs voor de beste Duitse vertaling van een Nederlandstalig literair werk wordt eenmaal in de drie jaar uitgereikt door het Nederlands Letterenfonds.

NIEUWS - 04.04.2024

Nederland en Vlaanderen gastland op Gothenburg Book Fair 2027

Nederland en Vlaanderen zullen in 2027 gezamenlijk gastland zijn op de Gothenburg Book Fair, de grootste boekenbeurs van Scandinavië. Het Nederlands Letterenfonds en Literatuur Vlaanderen organiseren het gastlandschap, dat nieuwe Nederlandstalige stemmen zal introduceren in Zweden en in het verlengde daarvan heel Scandinavië.

NIEUWS - 21.03.2024

Toneelschrijfprijs 2024

De Toneelschrijfprijs brengt de Nederlandstalige toneelschrijfkunst onder de aandacht. Inzendingen voor de Toneelschrijfprijs 2024 kunnen vanaf maandag 3 juni 2024 tot uiterlijk 31 augustus 2024 worden ingestuurd. Hierover volgt later een open oproep. De prijs wordt deze editie uitgereikt in Amsterdam tijdens het Shakespeare is Dead Festival in april 2025.