Literaire uitwisselingen

Het Nederlands Letterenfonds wil samen met de Taalunie en Literatuur Vlaanderen de grenzen in het Nederlandse taalgebied (Nederland, Vlaanderen, Suriname, Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten) opheffen. Zowel literaire organisaties als literaire makers kunnen met deze regeling een subsidie aanvragen voor leesbevorderende en literaire projecten die de uitwisseling van kennis en expertise stimuleren tussen de verschillende delen van ons taalgebied.

Voor wie
Literaire organisaties, schrijvers en vertalers
Voor wat
Literaire uitwisselingen
Deadline
Individuele makers: het gehele jaar door, op de eerste dag van de maand / Organisatie of collectief: 1 september 2024
Hoeveel
Literaire organisaties: maximaal € 10.000 / Individuele makers: maximaal € 2.500
Subsidieplafond
€ 65.000

Waarvoor?

Voor projecten die ervoor zorgen dat we kennis kunnen delen en goede samenwerkingen kunnen opzetten tussen verschillende plekken waar Nederlands wordt gesproken (Nederland, Vlaanderen, Suriname, Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten).

Wie komt in aanmerking?

Je kunt deze subsidie aanvragen als literaire organisatie of maker wanneer je plannen hebt om leesbevorderende en literaire projecten op te zetten. Deze initiatieven moeten literaire uitwisselingen stimuleren tussen de verschillende delen van het Nederlandse taalgebied. 

Hoeveel?

Je kunt subsidie aanvragen in twee categorieën:

Categorie A

Ben je schrijver, (performance)dichter, spoken word/slam artiest, vertaler, illustrator of literair programeur/curator en wil je je artistieke of zakelijke mogelijkheden verkennen in een andere Nederlandstalige regio? Of wil je een nieuwe samenwerking opzetten? Dan kun je een subsidie aanvragen tot maximaal € 2.500.

Categorie B

Ben je als organisatie of collectief actief in het literaire veld en wil je een internationale samenwerking opzetten binnen het Nederlandse taalgebied? Doe je dat aan de hand van een literair project dat draait om uitwisseling van kennis en expertise tussen de verschillende regio’s van ons taalgebied? Dan kun je een subsidie aanvragen tot maximaal € 10.000.

Voorwaarden voor aanmelding

De subsidie kan worden aangevraagd bij Literatuur Vlaanderen.

Aanvragers in categorie A kunnen het hele jaar door een subsidie aanvragen. De deadline is telkens de eerste dag van de maand.

Aanvragers in categorie B kunnen twee keer per jaar een subsidie voor een literaire uitwisseling aanvragen. De eerstvolgende deadlines zijn:

  • 1 september 2024: voor projecten die beginnen of plaatsvinden vanaf november 2024.

Meer informatie over de regeling en richtlijnen op de website van Literatuur Vlaanderen.

Suzanne Meeuwissen
Pieter Jan van der Veen