NIAS (Amsterdam)

22 februari 2024

Het writer-in-residenceprogramma aan het NIAS in Amsterdam is een gezamenlijk initiatief van het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS) en het Nederlands Letterenfonds. Elk academisch jaar is er een periode van vijf maanden (één semester) gereserveerd voor een Nederlandstalig schrijver. Het betreft een prestigieuze positie waarbij de schrijver een semester in Amsterdam werkt in een academische setting omringd door een groep (inter)nationale wetenschappers. De voertaal is Engels.

Voordrachten van uitgevers van kandidaten worden zeer op prijs gesteld. Voordrachten voor najaar 2024 zijn welkom tot 15 maart 2024. De selectie gebeurt door NIAS-KNAW en het Nederlands Letterenfonds gezamenlijk. De genodigde ontvangt voor de residentie een verblijfsbeurs van het Nederlands Letterenfonds. Meer informatie over: het NIAS, wat het NIAS aanbiedt en praktische zaken.

Recent verbleven onder meer Miriam Rasch, Michael Tedja, Ricardo Domeneck, Tommy Wieringa, Stephan Sanders, Aleid Truijens, Jennifer Nansubuga Makumbi, Dato Turashvili, Hagar Peeters, Ghayath Almadhoun, Hélène Gelens, Jaroslav Rudiš, Atte Jongstra, Matthijs van Boxsel, Henk van der Waal en Jannah Loontjes als ‘Letterenfonds-fellow’ op het NIAS.

Eva Prakken