Literair podcasten voor startende schrijvers

16 februari 2024

Het Nederlands Letterenfonds biedt 50 (pre-)debutanten de kans om kosteloos deel te nemen aan de cursus Literair podcasten van het Podcastnetwerk. De doorbraak van de podcast betekende ook een boost voor de literaire fictiepodcast. Toch verschijnen ze vergeleken met de gespreks- en waargebeurde podcasts nog maar mondjesmaat. Na twee succesvolle edities start het Podcastnetwerk met een nieuwe editie van de cursus Literair podcasten. In 2023/2024 is de cursus uitsluitend gericht op beginnende literaire makers.

De basiscursus

De cursus Literair podcasten richt zich op schrijvers die weinig tot geen ervaring hebben met het maken van audio. Deelname aan de cursus is gratis. Daar vragen we je volledige inzet voor terug. Naast zes workshops in groepsverband, krijg je gedurende de cursus verschillende handreikingen. Hieronder vallen een masterclass, persoonlijke begeleiding en het gebruik van een ruimte met professionele audioapparatuur. De docenten zijn ervaren audiomakers met ruime ervaring in het geven van masterclasses en workshops. Aan het einde van de cursus presenteer je een teaser voor een selecte groep professionals. Cursisten die het programma met succes doorlopen ontvangen aan het eind een certificaat. Succes betekent dat je actief aan de workshops deelneemt en je werk tijdens de eindpresentatie presenteert.

Programma

Wanneer en waar

De basiscursus wordt in totaal vier keer gegeven. De eerste twee groepen starten in oktober 2023 en eindigen in januari 2024, de derde en vierde groep starten eind januari 2024 en eindigen in mei 2024. Per groep is er plaats voor ca. 12 deelnemers; in totaal kunnen er maximaal 50 schrijvers aan de basiscursus deelnemen.

Cursustijden- en data
De cursussen vinden om de week plaats op vrijdag van 14.00-18.00 uur en zaterdag van 11.00-15.00 uur.

  • Groep 1 (vrijdag 14-18u): 6 oktober, 20 oktober, 3 november, 17 november, 1 december, 15 december 2023.

  • Groep 2 (zaterdag 11-15u): 7 oktober, 21 oktober, 4 november, 18 november, 2 december, 16 december 2023.

  • Groep 3 (vrijdag 14-18u): 2 februari, 1 maart, 15 maart, 5 april, 12 april, 10 mei 2024.

  • Groep 4 (zaterdag 11-15u): 3 februari, 2 maart, 16 maart, 6 april, 13 april, 11 mei 2024.

Afsluitende bijeenkomsten
Afsluiter groep 1-2 / kick-off groep 3-4: vrijdag 26 januari in Utrecht. De afsluitende bijeenkomst voor groepen 1 en 2 valt samen met de kick-off van groepen 3 en 4. Afsluiter groep 3-4: vrijdag 31 mei, in de middag, waarschijnlijk Amsterdam.

Inspiratie-excursie
Daarnaast is er voor de deelnemers van alle groepen een inspiratie-excursie op zaterdag 11 november 2023.

Locatie
De workshops zullen op verschillende plekken in het land gegeven worden. Bij de keuze van de locaties kijken we naar de spreiding van de deelnemers per regio. Verder zullen alle locaties goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer en de auto, en toegankelijk voor mensen met een beperking.

Studie- en cursusuren
De workshops duren per keer 4 uur inclusief pauze en vinden om de week plaats. In de week dat er geen workshop is, werk je aan een opdracht. Gemiddeld ben je 5 à 6 uur per week bezig. Daar vallen de opdrachten, de lesuren en reistijd onder. Houd verder rekening met extra uren werk in aanloop naar de presentatiedatum.

Spelregels

Deelname aan de cursus Literair podcasten is gratis. Het Letterenfonds vergoedt namelijk jouw deelname. Bij intekening voor de cursus ga je de volgende verplichtingen aan:

  1. Je bent bij alle bijeenkomsten aanwezig, zowel bij de zes workshops als de eindpresentatie. Afwezigheid alleen mogelijk bij hoge uitzondering en in overleg.

  2. Je schrijft tijdens de cursus een nieuwe literaire tekst speciaal voor audio.

  3. Je presenteert een audiofragment op de afsluitende eindpresentatie / netwerkbijeenkomst.

  4. Je helpt mee de cursus te evalueren.

Deelnameplekken zijn kostbaar. Kijk daarom goed of je genoeg tijd kunt vrijmaken voor de cursus. Het niet houden aan de spelregels kan eventueel gevolgen hebben voor je mogelijkheden bij het Letterenfonds.

Organisatie

Stichting Podcastnetwerk is er voor alle podcastmakers en zet zich sinds 2018 in om de podcastcultuur in Nederland te bevorderen. Het podcastnetwerk brengt autonome, professionele, doorgewinterde, beginnende en amateur podcastmakers samen om hen met elkaar te verbinden en te inspireren. Ze werken vanuit een eigen motivatie, ze zijn nieuwsgierig en leergierig, en zijn meer dan bereid om hun opgedane kennis en ervaring te delen met anderen. Het Podcastnetwerk organiseert activiteiten voor ervaren en onervaren podcastmakers en -luisteraars en deelt kennis en informatie over gebeurtenissen in de podcastscene.

De cursus word je aangeboden door het Nederlands Letterenfonds. Startende literaire makers zijn door de coronacrisis hard geraakt. Om deze groep alsnog kans te bieden om zichzelf op literair gebied te ontwikkelen, te bouwen aan een professioneel netwerk of hun werk onder de aandacht te brengen bij een potentieel publiek, heeft de Rijksoverheid extra budget beschikbaar gesteld.

Voor nadere vragen over de open oproep of de basiscursus kun je contact opnemen met Eva Prakken of Suzanne Meeuwissen via literairpodcasten@letterenfonds.nl.

De cursus Literair podcasten is opgezet en wordt inhoudelijk begeleid door Suzanne Meeuwissen, Eva Prakken (Nederlands Letterenfonds) en Lieven Heeremans (Podcastnetwerk).

Eva Prakken
Suzanne Meeuwissen