Ledig House (Verenigde Staten)

22 februari 2024

Het Letterenfonds kent een samenwerkingsverband met het Amerikaanse Ledig House in de staat New York. Zowel schrijvers als vertalers kunnen een aanvraag indienen voor deze verblijfsmogelijkheid. Ieder jaar is er in mei ruimte voor een Nederlandse resident; in de even jaren voor een schrijver en in de oneven jaren voor een literair vertaler. Niña Weijers verblijft oktober 2022 in het Ledig House; zij werd in 2020 geselecteerd voor een verblijf dat vanwege de coronatijd moest worden verplaatst. Eerdere residenten waren onder meer Rebekka Herman Mostert, Hanna Bervoets, Lieke Marsman en Arthur Langeveld.

Het Omi International Arts Center beheert het Ledig House in Columbia County, New York. Het Ledig House is een residentie voor beeldend kunstenaars, schrijvers, musici en dansers. Het dorpje Omi kijkt uit op de Catskill Mountains en ligt te midden van het glooiend akkerland van de Hudson River Valley, op zo’n tweeënhalf uur van New York (per trein). Per maand is er ruimte voor ongeveer tien bewoners die allemaal een eigen slaapkamer en werkplek hebben. Voor alle maaltijden wordt gezorgd en elke avond wordt er door een kok gekookt.

De Omi-organisatie ziet het als haar missie om haar gasten te introduceren in de Amerikaanse culturele wereld en ze waar mogelijk te helpen in hun verdere carrière. Schrijvers en vertalers worden binnen het International Writers Residency programma ontvangen. Overdag werkt men, in stilte, aan eigen werk en ‘s avonds komt men bij elkaar voor bijvoorbeeld een bijeenkomst met New Yorkse uitgevers, redacteuren of literair agenten. De voertaal bij alle activiteiten is Engels.

Fleur van Koppen
Eva Prakken