Boek een dichter

20 februari 2024

Poëzie komt nog meer tot leven als ze wordt voorgelezen. Klank en ritme nemen je mee, opeens snáp je het gevoel van het gedicht. Met de actie ‘Boek een dichter’ van De Schrijverscentrale en het Nederlands Letterenfonds kunnen scholen, bibliotheken, boekhandels en culturele organisaties een of meer dichters tegen een aantrekkelijk, gereduceerd tarief boeken in aanloop naar en tijdens Poëzieweek 2024. Het optreden kan plaatsvinden in de periode van 1 januari t/m 31 januari 2024. Twijfel je over welke schrijver het beste bij je doelgroep past? De Schrijverscentrale bemiddelt voor Nederlandse en Vlaamse schrijvers. Zij helpen je graag met het vinden van de juiste match voor een auteursbezoek.

Scholen, boekhandels, bibliotheken en culturele organisaties uit Nederland die gebruik willen maken van de ‘Boek een dichter’-actie, kunnen contact opnemen met De Schrijverscentrale, per mail: info@deschrijverscentrale.nl of telefonisch op 020 623 49 23. Of boek een schrijver via de website van de Schrijverscentrale.

Lessuggesties en campagnemateriaal

Het huis van de poëzie bestaat uit meer dan louter bakstenen. Dichters bouwen huizen uit herinneringen, geuren en kleuren. Ze beschrijven de huizen van onze jeugd en de straten van onze dromen. Ze schrijven hun gedichten op een hoekje van onze keukentafel en turen naar de schilderijen aan onze muren. De mooiste woorden ontspruiten vaak op de plek waar we ons het meest thuis voelen.

Om alvast in de stemming te komen is campagnemateriaal voor de Poëzieweek voor boekhandels en bibliotheken te bestellen. Ook in je lessen kun je de liefde voor poëzie overbrengen. Op de website van de Poëzieweek vind je campagnemateriaal en lessuggesties voor in jouw klas.

Bij De Schrijverscentrale zijn alle Nederlandse en deels ook Vlaamse dichters aangesloten. Van debutanten tot gevestigde namen, van poetry slammers tot een workshop digitale poëzie.Wil je graag een persoonlijk advies? Bel of mail de Schijvercentrale, dan kijken zij samen met jou naar welke dichter het best bij jouw doelgroep past.

Poëzieweek 2024: thuis

In 2024 vieren we de twaalfde editie van Poëzieweek van Alkmaar tot Zottegem. Edward van de Vendel schrijft voor die gelegenheid tien gedichten rond het thema ‘thuis’ die gebundeld worden in het Poëziegeschenk.

De Poëzieweek wordt feestelijk ingezet op de vooravond van Gedichtendag, woensdag 24 januari 2024, met een schitterende Startshow in Arenberg (Antwerpen).

Geschenkauteur Edward van de Vendel is de eregast van dit poëtisch startfeest, waar hij zich zal laten omringen door volgende fantastisch gastdichters: Mustafa Kör, Sunni Lamin Barrow, Ruth Lasters en Daniëlle Zawadi. Met muziek van Gustaph. Jelle Van Riet presenteert.

Kijk voor meer informatie op de website van de Poëzieweek.

De afzenders

Poëzieweek 2024 is een organisatie van Poëziecentrum en Poetry International, in samenwerking met Stichting Poëzieclub/Awater, Iedereen Leest, Stichting Lezen, De Schrijverscentrale, Literatuur Vlaanderen, Nederlands Letterenfonds, CPNB, NOORDWOORD, Koninklijke Bibliotheek Nederland, Perdu, CANON Cultuurcel, School der Poëzie, Probiblio, Dichter des Vaderlands België, Dichter des Vaderlands Nederland, de Taalunie, Antwerpen Boekenstad, Boekhandels Vlaanderen, Stichting Literaire Activiteiten Nijmegen, Creatief Schrijven, Poetry Circle Nowhere en Passa Porta.

Voortgezet onderwijs

Nieuwe manieren van poëzie lezen die interessant zijn voor middelbare scholieren zijn de app Puzzling Poetry van dichter Lucas Hirsch en studio Louter en de app DichtBij van dichter Mark Boog en John van der Wens (beide gratis te downloaden). Beide apps zijn behoorlijk verslavend, aldus recensenten en spelers.
De app DichtBij genereert – na het maken van een foto – een gedicht dat helemaal is toegesneden op het hier en nu van de lezer. Met de app Puzzling Poetry kan spelenderwijs ontdekt worden hoe poëzie in elkaar steekt. De speler gaat op zoek naar de plaats van de woorden, naar de verbanden tussen de woorden en naar het ritme. Eerdere spelers noemden de app net zo verslavend als Candy Crush. Lucas Hirsch begeleidt graag een Puzzling Poetry-workshop met uw leerlingen; ook hierbij kan De Schrijverscentrale u op weg helpen.

Voorgeschiedenis Boek een dichter

De actie ‘Boek een dichter!’ is najaar 2013 voor het eerst georganiseerd door het Nederlands Letterenfonds en De Schrijverscentrale. De eerste editie van ‘Boek een dichter’ zorgde voor een toename van 15% van het aantal poëzievoordrachten; in totaal werden 74 optredens geboekt. Bij de tweede editie, rond de Poëzieweek 2015, was er een toename van 30%: in totaal vonden 96 optredens plaats op podia in de Nederlandse bibliotheken, boekwinkels en scholen. In 2016 werd het recordaantal van in totaal 133 optredens geboekt. Bijna een derde van deze optredens vond plaats op (middelbare) scholen. In 2017 vonden er totaal 113 optredens plaats van 52 dichters in scholen, bibliotheken en boekhandels door het hele land. En in 2019 mochten we weer spreken van een recordjaar, waarbij er maar liefst 137 dichtersoptredens plaatsvonden door heel Nederland. Meer dan de helft van de optredens was op scholen en in bibliotheken. In het coronajaar 2021 is ook de mogelijkheid van online of hybride schrijversbezoeken geïntroduceerd met het programma Schrijver op je scherm.

Bijna 175.00 bezoeken bemiddeld door de Schrijverscentrale

In het ruim 50-jarige bestaan van de Schrijverscentrale zijn er duizenden bezoeken bemiddeld. Ze verwachten dat in 2024 het 175.000ste bezoek zal worden afgelegd. Deze fantastische mijlpaal willen zij niet zomaar voorbij laten gaan.

Daarom krijgt de organisator van het 175.000ste bezoek het bezoek cadeau van de Schrijverscentrale. Om hiervoor in aanmerking te komen, hoef je niets extra’s te doen. Dus boek een schrijver en misschien vindt dit memorabele bezoek wel bij jouw plaats!