Weblog

Literaire vertaaldagen 2023

Literaire vertaaldagen 2023

Een verslag

19 december 2023 - Marije de Bie

Op vrijdag 8 en zaterdag 9 december 2023 vond de vierentwintigste editie van de Literaire Vertaaldagen plaats. Twee dagen vol workshops en lezingen over het literair vertaalvak. Thema van de symposiumdag op vrijdag was The Times They Are a-Changin – nieuwe uitdagingen en kansen voor vertalers en uitgevers van vertaalde literatuur in een veranderende boekenmarkt.

Lees meer
De eerste bewoners na de verbouwing (III)

De eerste bewoners na de verbouwing (III)

Deel III (slot): Maria Encheva en Stefan Wieczorek

14 december 2023 - Andrea Kluitmann

In mijn vorige stukken, over de eerste vertalers in het ‘nieuwe’ Vertalershuis, sprak ik met Judit Gera en Hazim Kamaledin en Jihie Moon en Cati Ginard.

Deze mini-serie wordt afgesloten met Maria Encheva uit Bulgarije en Stefan Wieczorek uit Duitsland. Maria vertaalt veel hedendaagse Nederlandse en Vlaamse auteurs, onder wie Peter Buwalda, Arnon Grunberg, Bregje Hofstede, Connie Palmen, Ilja Leonard Pfeijffer en Lize Spit. Stefan vertaalt veel poëzie, van bijvoorbeeld Maria Barnas, Charlotte Van den Broeck, Frans Budé, Radna Fabias en Ester Naomi Perquin maar ook romans van bijvoorbeeld Koen Peeters, Roxane van Iperen en Marjolijn van Heemstra.

Lees meer
De eerste bewoners na de verbouwing (II)

De eerste bewoners na de verbouwing (II)

Deel II: Catalina Ginard en Jihie Moon

7 december 2023 - Andrea Kluitmann

In mijn vorige stuk, over de eerste vertalers in het ‘nieuwe’ Vertalershuis, sprak ik met Judit Gera uit Hongarije en Hazim Kamaledin uit Antwerpen/Irak. Dit keer zijn Jihie Moon uit Zuid-Korea en Cati Ginard uit Spanje mijn gesprekspartners. Jihie vertaalt nog niet zo lang en was voor het eerst in het Vertalershuis. Cati vertaalt al sinds 1984. In haar uitgebreide oeuvre valt op dat ze werk van heel uiteenlopende auteurs heeft vertaald, bijvoorbeeld Hugo Claus, Edgar du Perron, W.F. Hermans, Arnon Grunberg, Annie M.G. Schmidt, Manon Uphoff, Lize Spit en Jacques Vriens.

Lees meer
De eerste bewoners na de verbouwing (I)

De eerste bewoners na de verbouwing (I)

Deel I: Judit Gera en Hazim Kamaledin

30 november 2023 - Andrea Kluitmann

De heropening van het Vertalershuis was een geweldig feest met naast veel bekende ook veel nieuwe gezichten. Het pand puilde uit van de feestgangers. In de keuken was zelfs een beeldscherm neergezet om het programma te volgen dat beneden in de bibliotheek plaatsvond. Boekblad was er ook bij.

De eerste vertalers die in het ‘nieuwe’ Vertalershuis verbleven, waren Maria Encheva uit Bulgarije, Judit Gera uit Hongarije, Cati Ginard uit Spanje, Hazim Kamaledin uit Antwerpen/Irak, Jihie Moon uit Zuid-Korea en Stefan Wieczorek uit Duitsland. Voor dit stukje sprak ik met twee van hen: Judit Gera en Hazim Kamaledin.

Lees meer
Liefdevolle nauwkeurigheid

Liefdevolle nauwkeurigheid

Een verslag van de vice versa-vertaalworkshop

9 november 2023 - Camilla Pargentino

Op 2 en 3 oktober vond in Milaan de vice versa-vertaalworkshop Nederlands-Italiaans plaats. De workshop, een initiatief van het Nederlands Letterenfonds en de Nederlandse ambassade en het consulaat-generaal in Italië, was onderdeel van het FuturoPresente-programma, dat een jaar lang de spotlight zet op de hedendaagse Nederlandse jeugdkunsten. Literatuur Vlaanderen heeft financiële ondersteuning geboden. Tien vertalers, die middels een open oproep werden geselecteerd (waarbij een proefvertaling onderdeel was van de procedure), konden zich twee dagen lang onderdompelen in de wereld van literair vertalen. Een verslag van Letterenfonds-medewerker Camilla Pargentino.

Lees meer
Tumult, vertrouwdheid en afscheid op de Frankfurter Buchmesse 2023

Tumult, vertrouwdheid en afscheid op de Frankfurter Buchmesse 2023

30 oktober 2023 - Victor Schiferli

Dit jaar deelde het Nederlands Letterenfonds zijn stand met Literatuur Vlaanderen, om aan te kondigen dat ons gezamenlijke gastlandprogramma op de Leipziger Buchmesse eraan komt. De titel: Alles außer flach (alles behalve vlak), wat natuurlijk een verwijzing is naar ons landschap, maar ook iets zegt over de Nederlandstalige literatuur. Maar eigenlijk geldt het sowieso voor de tijden waarin we leven. Er is overal iets aan de hand: onrust in het boekenvak door tegenvallende resultaten, minder en/of kleinere stands op de beurs, en dan is ook nog eens de wereld in rep en roer door de verschillende oorlogen en klimaatcrisis.

Lees meer
Op een zee van boeken

Op een zee van boeken

Een verslag van het 28e Internationale Boekenfestival van Boedapest

11 oktober 2023 - Krisztina Gracza

Nederland was dit jaar eregast op het 28ste Internationaal Boekenfestival in Boedapest dat plaatsvond tussen 28 september en 1 oktober in het Millenáris Park. Het festival wordt elk jaar door de Vereniging van Hongaarse Uitgevers en Boekverkopers (MKKE) georganiseerd. Het gastlandschap werd door de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden te Boedapest met steun van de vakgroepen Nederlands van de Eötvös Loránd Universiteit (ELTE) en de Károli Gáspár Gereformeerde Universiteit georganiseerd. Het Nederlands Letterenfonds heeft financiële ondersteuning geboden.

Lees meer
Een reisverslag

Een reisverslag

Writer in residence aan de Jan van Eyck Academie

27 september 2023 - Dorien de Wit

Mijn nieuwe fiets is oranje met een mandje aan het stuur. Over de keien van de binnenstad rammelt hij de hele route tot aan mijn tijdelijke huis op de berg. Als ik een paar weken later met een geschaafde elleboog bij de fietsenmaker sta, omdat na een bocht mijn voorwiel mijn stuur niet meer gehoorzaamt, vertelt hij me dat het door die keien komt. Alles trilt hier los.

Lees meer
Letteratura con Sprezzatura

Letteratura con Sprezzatura

Een reisverslag van Festivaletteratura Mantova

14 september 2023 - Jan Steinz

Jaarlijks vindt in het Noord-Italiaanse Mantua (of Mantova) het prestigieuze Festivaletteratura plaats. Vier dagen lang is het pittoreske stadje van nog geen 50.000 inwoners een bruisend centrum waar heel literatuurminnend Italië op afkomt. Tijdens deze 27ste editie vinden op 31 locaties in het centro storico evenementen plaats: in paleizen, kerken, musea, theaters en tuinen, en op de vele prachtige pleinen die Mantua rijk is. Een verslag van Letterenfonds-medewerkers Jan Steinz en Agnes Vogt.

Lees meer
The European Festival of the first novel in Kiel

The European Festival of the first novel in Kiel

Een verslag

7 september 2023 - Valentijn Hoogenkamp

Valentijn Hoogenkamp (Het aanbidden van Louis Claus (2021) en Antiboy (2022)) bezocht op uitnodiging van Literaturhaus Schleswig-Holstein The European Festival of the first novel in Kiel: een festival gericht op debutanten, waar zij samen met hun uitgevers buitenlandse uitgevers, auteurs en vertalers kunnen ontmoeten. Hoogenkamp ontving voor dit bezoek een reisbeurs van het Letterenfonds en deed hierover verslag.

Lees meer

Weblog auteurs