Subsidies

Verblijf Vertalershuis Amsterdam

Het Vertalershuis Amsterdam biedt plaats aan vijf vertalers van Nederlandse literatuur in alle genres. Zo kunnen ze niet alleen een tijd geconcentreerd werken aan een vertaling maar ook collega’s, hun schrijver of uitgevers ontmoeten, hun netwerk uitbreiden en zich onderdompelen in de Nederlandse taal en cultuur.

De minimale verblijfsperiode is twee weken, de maximale twee maanden. Daarbij kan een verblijfsbeurs en een tegemoetkoming in de reiskosten worden verstrekt. Vertalers die voor een verblijf in aanmerking willen komen, dienen te beschikken over een vertaalcontract voor een Nederlandstalig literair werk.

Voor 2023 zijn vrijwel alle weken al ingevuld, aanvragen voor 2024 zijn welkom.

Voor wie   Voor wat   Deadlines
Vertalers
  Reiskosten
  doorlopend

Een verblijf in het Vertalershuis Amsterdam is in principe bedoeld voor vertalers die op de lijst staan van geaccrediteerde vertalers uit het Nederlands van de letterenfondsen (Literatuur Vlaanderen en Nederlands Letterenfonds). Vertalers die nog niet geaccrediteerd zijn, maar die wel met een beoordeelde proefvertaling positief zijn opgevallen, kunnen door het Letterenfonds persoonlijk worden uitgenodigd om zich aan te melden voor een verblijf in het Vertalershuis. Ook zij komen in aanmerking voor een verblijf, op voorwaarde dat zij in het Vertalershuis aan een relevant vertaalproject zullen werken. Op deze manier hopen wij nieuwe, jonge en talentvolle literair vertalers uit het Nederlands een steun in de rug te geven, te inspireren en te motiveren om door te gaan op het door hen ingeslagen pad.

Wilt u in aanmerking komen voor een verblijf in het Vertalershuis Amsterdam?

Dien dan via het online aanvraagformulier uw verzoek in. Vermeld daarbij aan welke vertaling u in het huis wilt werken. En in welke periode. Bij de aanvraag kunt u ook uw vertaalcontract en uw cv uploaden (bijvoorbeeld als pdf).

Aanvraagformulier voor verblijf

Het huis

Het Vertalershuis Amsterdam is gelegen in Amsterdam-Zuid, op een steenworp afstand van het Vondelpark, het Concertgebouw en de drie grote musea, het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum.

De vijf kamers in het Vertalershuis zijn alle voorzien van een computer met internet en een goede bureaustoel. Een van de kamers, op de begane grond, is rolstoeltoegankelijk. Daarnaast is er een grote workshopruimte annex bibliotheek met zowel literatuur als naslagwerken. In de garage staan vijf fietsen die door de vertalers in het huis gebruikt kunnen worden. Op de eerste verdieping is het kantoor van de coordinator en een gemeenschappelijke keuken met serre en terras.

Meer informatie over het Vertalershuis Amsterdam vindt u elders op deze website onder Programma’s en op de website van het Vertalershuis zelf: vertalershuis.nl.

Machteld de Vries

Contact

Machteld de Vries

Bureaumedewerker

[email protected]