Programma's

Slow Writing Lab

Talentontwikkeling

Schrijvers

Het Slow Writing Lab is een van de talentontwikkelingsprogramma’s van het Nederlands Letterenfonds. Het Lab biedt nog niet gepubliceerde schrijvers een ‘vrije master’ die geheel gericht is op verdere ontwikkeling van hun individuele schrijverschap. Het programma biedt ruimte voor onderzoek en verdieping, het opdoen van (nieuwe) vaardigheden, het ontwikkelen van competenties, (beroeps)oriëntatie en professionele groei.

De talenten voor de achtste editie van het Slow Writing Lab zijn met ondersteuning van Literatuur Vlaanderen geselecteerd door de kunstvakopleidingen Woordkunst van het Conservatorium Antwerpen en Schrijven van RITCS Brussel, door Mama’s Open Mic, Poetry Circle Nowhere en El Hizjra en door de drie hbo-schrijfopleidingen: ArtEZ in Arnhem, de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Voorts moeten de deelnemers om toegelaten te worden tot het programma een onderzoeksvoorstel indienen.

De twaalf deelnemers aan Slow Writing Lab VIII zijn:

 • Houda Bibouda - Poetry Circle Nowhere
 • Tine Decraemer - RITCS
 • Stan Frijsinger - ArtEZ
 • Hasan Gök - Poetry Circle Nowhere
 • Mila Haak - HKU
 • Wietse Leenders - ArtEZ
 • Sefora Sam - Mama’s Open Mic
 • Joachim Schoones - Gerrit Rietveld Academie
 • Tine Tabak - HKU
 • Mona Thijs - Woordkunst
 • Emma Wiersma - Gerrit Rietveld Academie
 • Sumai Yahya - El Hizjra

Slow Writing Lab VIII ging in januari 2023 van start.

Opzet Slow Writing Lab

Het programma bestaat uit een individueel traject en gezamenlijke bijeenkomsten bij het Letterenfonds. Op de gezamenlijke bijeenkomsten zal telkens een van de vier organiserende partijen het dagprogramma verzorgen; daarnaast is er steeds ruimte om gezamenlijk ieders individuele traject te bespreken. Het traject wordt begeleid door Michiel Koelink, docent aan de Breitner Academie, een onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

Daarnaast staan de volgende organisaties in voor de verdere, gezamenlijke begeleiding van het Slow Writing Lab:

 • Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam (Gijs Müller)
 • HKU, Utrecht (Mathijs Verboom)
 • ArtEZ, Arnhem (Frank Tazelaar & Kim van Kaam)
 • Nederlands Letterenfonds (Raoul Markaban en Pieter Jan van der Veen)

Onderzoekstraject

Het individuele traject kan leiden tot de realisering van een project, maar dat is geen verplichting. Er moet wel een uitkomst/einddoel van een onderzoeks- of verdiepingstraject worden geformuleerd.

Aan de deelnemers van het Slow Writing Lab wordt een subsidie verleend van € 7.000 (incl. BTW). Deze subsidie mag niet worden aangewend voor kosten buiten het project, zoals levensonderhoud. De subsidie telt bij de belastingaangifte mee als inkomen; er dient dus nog belasting over te worden betaald.

Voorgeschiedenis

Om de kloof tussen onderwijs en beroepspraktijk te verkleinen zijn het Nederlands Letterenfonds, Literair Productiehuis Wintertuin en de hbo-schrijfopleidingen ArtEZ, Gerrit Rietveld Academie en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht in 2015 een uniek samenwerkingsverband aangegaan. Het Slow Writing Lab maakt deel uit van een breder talentenprogramma waarvoor OCW een extra budget ter beschikking heeft gesteld aan het Nederlands Letterenfonds. Ieder jaar biedt het een select aantal jonge schrijvers een omgeving waarin ze hun talent op creatief en professioneel gebied kunnen ontwikkelen.

Deze talenten namen deel aan voorgaande edities van het Slow Writing Lab: Charlien Adriaenssens, Diede Al, Jasper Albinus, Siham Amghar, Sarah Arnolds, Jelko Arts, Simone Atangana Bekono, Zanyar Aziz, Edan Azulay, Sanne van Balen, Robin Barry, Yousra Benfquih, Fatima Benhaddou, Tamar Berends, Anne Bosveld, Zeinab El Bouni, Ellen Dorrestein, Julia de Dreu, Elianne van Elderen, Karim Ellouta, Babeth Fonchie Fotchind, Koen Frijns, Jorik Amit Galama, Maureen Ghazal, Ziji Giji, Munganyende Hélène Christelle, Sam Hoeck, Lisa Huissoon, David Huyghe, Richard Jongeneelen, Minne Kersten, Melissa Knollenburg, Sytske van Koeveringe, Selin Kuşçu, Rafaëlle Kwakkel, Lotte Landman, Meike Legêne, Lotte Lentes, Hannah Chris Lomans, Vera Morina, Yvo Nafzger, Francis Nagy, Levi Olthof, Hava Özbas, Maxine Palit-de Jongh, Roos Marijn Peperkamp, Marieke Polderdijk, Marlies Rijneveld, Martin Rombouts, Samira Saleh, Betül Sefika, Yentl van Stokkum, Machteld Touwen, Suehaylee Vergouwen, Lotte Lola Vermeer, Marjolein Visser, Roos Vlogman, Wout Waanders, Lisa Weeda, Jan Wester, Tirsa With, Jante Wortel en Daniëlle Zawadi.

Meer informatie over de huidige en eerdere deelnemers is te vinden op de website slowwritinglab.nl

Raoul Markaban

Contact

Raoul Markaban

Subsidiespecialist

[email protected]

Pieter Jan van der Veen

Contact

Pieter Jan van der Veen

Subsidiespecialist

[email protected]