Programma's

Slow Writing Lab

Talentontwikkeling: niet gepubliceerde schrijvers

Schrijvers

Het Slow Writing Lab is een van de talentontwikkelingsprogramma’s van het Nederlands Letterenfonds. Het Lab biedt nog niet gepubliceerde schrijvers een ‘vrije master’ die geheel gericht is op verdere ontwikkeling van hun individuele schrijverschap. Het programma biedt ruimte voor onderzoek en verdieping, het opdoen van (nieuwe) vaardigheden, het ontwikkelen van competenties, (beroeps)oriëntatie en professionele groei.

De negen deelnemers aan het Slow Writing Lab 2019-2020 zijn geselecteerd door de drie HBO-schrijfopleidingen (elk twee kandidaten) en enkele andere organisaties (elk een kandidaat): Rietveld Beeld & Taal, HKU Writing for Performance, ArtEZ Creative Writing, Poetry Circle, El Hizjra en One World. Voorts moeten de deelnemers om toegelaten te worden tot het programma een onderzoeksvoorstel indienen.

De negen deelnemers aan Slow Writing Lab V zijn:

 • Wietske Joan - Rietveld Academie
 • Vera Morina - HKU
 • Tirsa With - Poetry Circle Nowhere
 • Maureen Ghazal - El Hizjra
 • Lisa Huissoon - ArtEZ
 • Robin Barry - ArtEZ
 • Hava Özbas - Rietveld Academie
 • Zeinab El Bouni - Poetry Circle Nowhere
 • Machteld Touwen - HKU

Het Slow Writing Lab 2019-2020 loopt van november 2019 t/m januari 2021.

Opzet Slow Writing Lab

Het programma bestaat uit een individueel traject en gezamenlijke bijeenkomsten bij het Letterenfonds. Op de gezamenlijke bijeenkomsten zal telkens een van de vier organiserende partijen het dagprogramma verzorgen; daarnaast is er steeds ruimte om gezamenlijk ieders individuele traject te bespreken. Het traject wordt begeleid door Michiel Koelink, docent aan de Breitner Academie, een onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

Daarnaast staan de volgende organisaties in voor de verdere, gezamenlijke begeleiding van het Slow Writing Lab:

 • Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam (Gijs Müller)
 • HKU, Utrecht (Mathijs Verboom)
 • ArtEZ, Arnhem (Frank Tazelaar & Kim van Kaam)
 • Nederlands Letterenfonds (Raoul Markaban en Pieter Jan van der Veen)

Onderzoekstraject

Het individuele traject kan leiden tot de realisering van een project, maar dat is geen verplichting. Er moet wel een uitkomst/einddoel van een onderzoeks- of verdiepingstraject worden geformuleerd.

Aan de deelnemers van het Slow Writing Lab wordt een subsidie verleend van € 7.000 (incl. BTW). Deze subsidie mag niet worden aangewend voor kosten buiten het project, zoals levensonderhoud. De subsidie telt bij de belastingaangifte mee als inkomen; er dient dus nog belasting over te worden betaald.

Voorgeschiedenis

Om de kloof tussen onderwijs en beroepspraktijk te verkleinen zijn het Nederlands Letterenfonds, Literair Productiehuis Wintertuin en de hbo-schrijfopleidingen ArtEZ, Gerrit Rietveld Academie en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht in 2015 een uniek samenwerkingsverband aangegaan. Het Slow Writing Lab maakt deel uit van een breder talentenprogramma waarvoor OCW een extra budget ter beschikking heeft gesteld aan het Nederlands Letterenfonds. Ieder jaar biedt het een select aantal jonge schrijvers een omgeving waarin ze hun talent op creatief en professioneel gebied kunnen ontwikkelen.

De eerste vier edities van het Slow Writing Lab zijn door de 31 eerdere deelnemers positief gewaardeerd en waren van substantiële betekenis voor hun ontwikkeling. Een groot aantal van hen heeft inmiddels een uitgever gevonden, is actief als redacteur of programmeur, en staat op diverse podia en festivals. Simone Atangana Bekono, deelnemer aan de tweede editie, werd genomineerd voor De Grote Poëzieprijs 2019.

Deze talenten namen deel aan Lab I, II, III of IV: Charlien Adriaenssens, Diede Al, Jasper Albinus, Siham Amghar, Sarah Arnolds, Jelko Arts, Simone Atangana Bekono, Munganyende Hélène Christelle, Ellen Dorrestein, Koen Frijns, Jorik Amit Galama, Richard Jongeneelen, Minne Kersten, Sytske van Koeveringe, Selin Kuscu, Rafaëlle Kwakkel, Lotte Landman, Lotte Lentes, Christiaan Lomans, Yvo Nafzger, Levi Olthof, Roos Marijn Peperkamp, Marlies Rijneveld, Martin Rombouts, Yentl van Stokkum, Lotte Lola Vermeer, Marjolein Visser, Roos Vlogman, Wout Waanders, Lisa Weeda en Jante Wortel.

Meer informatie over de huidige en eerdere deelnemers is te vinden op de website slowwritinglab.nl

Raoul Markaban

Contact

Raoul Markaban

Subsidiespecialist

[email protected]

Pieter Jan van der Veen

Contact

Pieter Jan van der Veen

Subsidiespecialist

[email protected]