Nieuws

Leipziger Buchmesse

Alles behalve vlak: Nederlandse literatuur in Duitsland

27 februari 2024

Nog drie weken en dan begint de Leipziger Buchmesse, de grootste publieksboekenbeurs van Duitsland die jaarlijks rond de 270.000 bezoekers trekt. Onder het motto Alles außer flach (‘alles behalve vlak’) staan dit jaar Nederland en Vlaanderen als gastland centraal. Met meer dan 40 auteurs uit diverse literaire genres laten Nederland en Vlaanderen belangrijke hedendaagse literaire stemmen zien.

Op 20 maart opent Mark Rutte de beurs in het concertgebouw van Leipzig, samen met zijn Vlaamse collega minister-president Jan Jambon en Bondskanselier Olaf Scholz.

Lees meer

Eindpresentatie #NieuweStukken

23 februari 2024

Op vrijdag 16 februari vond de eindpresentatie plaats van #NieuweStukken bij Explore the North in Leeuwarden. De dertien teksten van de vierde lichting schrijvers werden gepresenteerd op het toneel.

Lees meer

Beleidsplan 2025-2028

16 februari 2024

Met het beleidsplan 2025-2028 zet het Nederlands Letterenfonds de contouren uit voor de komende jaren. Toegankelijkheid vormt daarbij op verschillende niveaus het sleutelwoord. Dit uit zich onder meer in:

  • een breder palet aan kunstvormen en typen makers: ook ondersteuningsmogelijkheden voor makers van beeldverhalen en debutanten;
  • ruimte voor initiatieven in het veld in plaats van zelf organiseren;
  • inzet op een vitaal leesklimaat en bevordering leescultuur;
  • focus op landelijke spreiding van wat we subsidiëren;
  • specifiek beleid voor het Papiaments en Nederlandse Gebarentaal.
Lees meer

Twaalf Nederlandse en Vlaamse talenten geselecteerd

Slow Writing Lab IX

6 februari 2024

Ook dit jaar zijn er weer twaalf schrijftalenten geselecteerd voor het Slow Writing Lab. In deze negende editie van het talentontwikkelingsprogramma krijgen zij een jaar lang ruimte en begeleiding om intensief aan een persoonlijk en gezamenlijk creatief onderzoek te werken.

Lees meer

Paul Beers

In Memoriam

25 januari 2024

Vanmiddag bereikte ons het droevige bericht dat Paul Beers is overleden. Hij was als bevlogen lezer, kenner en vertaler van literatuur al decennia een vaste waarde, een strijdbaar en door velen gewaardeerd mens.

Lees meer

Else Otten Übersetzerpreis 2023 voor Simone Schroth en Christina Siever

18 januari 2024 - Prijzen

De driejaarlijkse Else Otten Übersetzerpreis gaat naar de vertaalsters Simone Schroth en Christina Siever voor Ich will die Chronistin dieser Zeit werden. Sämtliche Tagebücher und Briefe. 1941-1943 van Etty Hillesum (uitgegeven in maart 2023 door C.H. Beck Verlag). In hun Duitse vertaling van Het verzameld werk. 1941-1943, oorspronkelijk uitgegeven door uitgeverij Balans in 1986, geven zij blijk van een weloverwogen taalgevoel en van grote literaire en historische expertise.

Lees meer

Writer in Residence - NIAS 2024-2025

Open oproep

16 januari 2024

Het Nederlands Letterenfonds en het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) nodigen uitgevers en anderen uit om voordrachten te doen voor de positie van writer in residence aan het NIAS in Amsterdam in het academisch jaar 2024-2025. Het betreft een prestigieuze positie voor een Nederlandstalige schrijver die werkt aan een project dat concreet baat heeft bij de academische setting van het NIAS. Voordrachten kunnen tot maandag 18 maart 2024 worden ingediend.

Lees meer

Ronelda Kamfer WiR in Amsterdam

14 januari 2024

De Zuid-Afrikaanse dichter en auteur Ronelda S. Kamfer verblijft, op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds, van 12 januari tot en met 6 april in de Amsterdamse schrijversresidentie.

Lees meer

Visitatiecommissie positief over rijkscultuurfondsen

Evaluatie Letterenfonds

11 januari 2024

Een onafhankelijke visitatiecommissie heeft in opdracht van het ministerie van OCW de zes Rijkscultuurfondsen geëvalueerd. Ook het beleid en de dagelijkse praktijk van het Nederlands Letterenfonds werden onder de loep genomen. Vandaag werden de conclusies van de commissie gepresenteerd aan het ministerie. Het algemene oordeel van de commissie is zeer positief en bevat waardevolle aanbevelingen.

Lees meer

Toekenningen Digitale literatuur

2023/2

11 januari 2024 - Toekenningen

In de tweede ronde van 2023 zijn in het kader van de regeling Digitale literatuur drie aanvragen gehonoreerd. In totaal werd een bedrag van € 58.200 toegekend.

Lees meer

Spreekuur voor debutanten

Projectsubsidies voor publicaties

10 januari 2024

Ben je bezig met het schrijven van je tweede literaire boek en ben je van plan om voor komende 15 maart een aanvraag in te dienen in de startersronde van de regeling Projectsubsidies voor publicaties? Dan ben je van harte welkom op ons inloopspreekuur, waar je live of online al je vragen kunt stellen over je aanvraag of het proces. Het spreekuur zal plaatsvinden op woensdag 31 januari en vrijdag 2 februari.

Lees meer

Projectsubsidies voor literaire vertalingen

Toekenningen 2023/03

21 december 2023 - Toekenningen

In de derde ronde van 2023 werd een bedrag van € 578.835 besteed. De aanvragen waren als volgt over de taalgebieden verdeeld: Duits (7 projecten), Engels (26 projecten), Frans (7 projecten), Italiaans (1 project), Scandinavische talen (12 projecten: 2 Deens, 1 IJslands, 5 Noors, 4 Zweeds), Slavische talen (5 projecten: 2 Pools, 3 Russisch), Spaans (5 projecten: 5 Spaans) en Overige talen (10 projecten: 1 Afrikaans, 1 Albanees, 1 Chinees, 1 Fins, 1 Hongaars, 3 Japans, 1 Koreaans, 1 Middelnederlands).

Lees meer

Astrid Lampe wint P.C. Hooftprijs

20 december 2023 - Prijzen

De P.C. Hooft-prijs 2024 voor poëzie gaat naar dichter Astrid Lampe. De jury roemt haar als een van de meest eigenzinnige en genereuze dichters van onze tijd. De oeuvreprijs wordt mei 2024 uitgereikt in Den Haag.

Lees meer

Translation Grants

Vijfde & zesde ronde 2023

12 december 2023 - Toekenningen

In de vijfde en zesde ronde van 2023 zijn 86 subsidies toegekend aan buitenlandse uitgevers van Nederlandse literatuur. De zogenoemde ‘translation grants’ zijn bestemd voor de vertaling van Nederlandse beeldverhaal, fictie, kinder- en jeugdliteratuur, non-fictie en poëzie. In totaal is € 272.957 toegekend voor de vertaling van de volgende titels:

Lees meer

Pim Lammers naar Ledig House

5 december 2023 - Schrijvers

Schrijver Pim Lammers (1993) zal in mei 2024 in het Ledig House (upstate New York) verblijven. Hij is door het Omi International Arts Center geselecteerd voor deze residentie, het Nederlands Letterenfonds subsidieert zijn verblijf.

Lees meer

Schrijverslevens, biografieregeling

Ronde 2023

4 december 2023 - Toekenningen

Er werden dit jaar in het kader van de Schrijversleven, biografieregeling zeven aanvragen ingediend voor biografieprojecten. De aanvragen werden na indiening beoordeeld op de formele eisen die de regeling en het algemeen reglement van het Letterenfonds stellen. De zeven aanvragen konden in behandeling worden genomen en werden voorgelegd aan de adviescommissie biografie. De door het bestuur toegekende beurzen variëren van € 30.000 tot € 50.000 voor een totaalbedrag van € 200.000.

Lees meer

Evaluatie van regelingen

Projectsubdies voor publicaties en Makers buiten het boek

29 november 2023

Evaluaties zijn essentieel voor goed beleid. Daarom zijn we benieuwd naar de ervaringen van onze subsidieaanvragers. Het Letterenfonds heeft onderzoeks- en adviesbureau KWINK groep gevraagd om de regelingen Projectsubsidies voor publicaties en Makers buiten het boek te evalueren. Met deze evaluatie verzamelt het Letterenfonds input voor het herschrijven van de regelingen voor de nieuwe beleidsperiode (2025-2028).

Lees meer

De Vertalersfabriek 2023

28 november 2023 - Vertalers

In het kader van de talentontwikkeling van literair vertalers in en uit het Nederlands organiseert het Vertalershuis Amsterdam, als onderdeel van het Nederlands Letterenfonds, de Vertalersfabriek. Deze vertaalworkshop wil jonge vertalers in het begin van hun carrière de kans geven om samen te werken met ervaren collega’s en kennis laten maken met de literaire wereld.

Lees meer

Spreekuur Meerjarenregeling

Beleidsperiode 2025 – 2028

16 november 2023 - Algemeen

Op 1 februari 2024 sluit de aanvraagtermijn voor het aanvragen van een vierjarige subsidie 2025 – 2028 bij het Letterenfonds. Uiterlijk 1 december 2023 zal het Letterenfonds de nieuwe meerjarenregelingen publiceren. Omdat er deze beleidsperiode een aantal zaken veranderen, is het voor organisaties mogelijk om zich in te schrijven voor een open spreekuur met medewerkers van het Letterenfonds.

Lees meer

Projectsubsidies Literaire activiteiten

2023/02

14 november 2023 - Toekenningen

In de tweede aanvraagronde van 2023 van de regeling Projectsubsidies literaire en literatuur-educatieve activiteiten zijn 15 aanvragen ingediend. Acht aanvragen zijn gehonoreerd.

Lees meer

Mauk wint Boekenbon Literatuurprijs 2023

13 november 2023 - Prijzen

Mauk van Jan Vantoortelboom (Atlas Contact) is de winnaar van de Boekenbon Literatuurprijs 2023. “Een ode aan de kracht van literatuur, geschreven in een loepzuivere stijl en prachtig gecomponeerd”, aldus juryvoorzitter Ingrid van Engelshoven. Zij overhandigde de prijs, waar een geldbedrag van € 50.000 aan is verbonden, op donderdagavond 9 november aan Vantoortelboom in Den Haag.

Lees meer

Merel van Slobbe op de Jan van Eyck Academie

2 november 2023 - Schrijvers

Merel van Slobbe verblijft van november 2023 tot en met eind april 2024 als writer in residence aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Tijdens haar residentie zal ze de eerste hand leggen aan haar tweede boek, een genre-vervagend werk waarin ze verschillende typen netwerken wil onderzoeken en bevragen, en specifiek in wil zoomen op hun onderlinge afhankelijkheid.

Lees meer

Schrijver Rudi Meulemans als writer in residence in Amsterdam

1 november 2023 - Persberichten

Schrijver en theatermaker Rudi Meulemans verblijft, op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds, in november in de Amsterdamse schrijversresidentie.

Lees meer

Impulsregeling voor startende literaire makers

Toekenningen 2023

24 oktober 2023 - Toekenningen

In juni 2023 opende de Impulsregeling voor startende literaire makers, een tijdelijke steunregeling voor beginnende literaire makers in het Nederlands, Fries of Papiaments. Per maker was er € 3000 beschikbaar om te investeren in publieksbereik, de eigen ontwikkeling of het opbouwen van een professioneel netwerk. Inmiddels zijn alle beschikbare beurzen toegekend.

Lees meer

Nieuwe subsidie­periode 2025-2028

Voorlichtingsbijeenkomst Culturele Basisinfrastructuur en informatie over de meer­jaren­regelingen van het Letterenfonds

23 oktober 2023 - Algemeen

Op vrijdag 1 december 2023 start de aanvraagprocedure voor de nieuwe subsidieperiode 2025-2028 voor de Culturele Basisinfrastructuur (BIS).

Lees meer

Roos van Rijswijk wint Charlotte Köhler Stipendium

23 oktober 2023 - Prijzen

Het Charlotte Köhler Stipendium 2023, een aanmoedigingstoelage voor literair talent, wordt dit jaar toegekend aan schrijver Roos van Rijswijk. Zij krijgt het stipendium van € 5000,- voor haar verhalenbundel De dwaler (Querido 2021).

Lees meer

Projectsubsidies voor publicaties

Toekenningen 2023/03

12 oktober 2023 - Toekenningen

In de derde ronde Projectsubsidies voor publicaties van 2023, de aanvraagronde voor de zogeheten oeuvrebouwers, is een bedrag van € 1.134.500 besteed. Van de tweeënzestig in behandeling genomen aanvragen konden er, na advies van de commissie Projectsubsidies voor publicaties 2023/03, zesenvijftig worden gehonoreerd. De verleende projectsubsidies variëren in deze ronde van € 11.000 tot € 38.500. In totaal zijn elf aanvragen voor een kinder- of jeugdboek gehonoreerd; vijftien aanvragen voor een non-fictieboek; drie aanvragen voor een dichtbundel en zevenentwintig aanvragen voor proza.

Lees meer

Jury Prijs der Nederlandse Letteren 2024 bekend

4 oktober 2023

Het Comité van Ministers van de Taalunie heeft de jury voor de 24ste editie van de Prijs der Nederlandse Letteren aangesteld. De prijs wordt eens in de drie jaar toegekend aan een auteur van wie het werk een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur. De jury bestaat uit zeven leden en zal worden voorgezeten door prof. dr. Yra van Dijk, modern letterkundige en publicist. De jury is representatief voor het hele Nederlandse taalgebied en de internationale neerlandistiek, en ze bestaat uit recensenten, academici en auteurs.

Lees meer

Barbara de Lange ontvangt Letterenfonds Vertaalprijs 2023

29 september 2023 - Prijzen

De Letterenfonds Vertaalprijs 2023 gaat naar Barbara de Lange, literair vertaalster Engels-Nederlands. Hiermee wordt niet alleen de hoge kwaliteit van haar vertaaloeuvre maar ook haar inzet als literair ambassadeur bekroond. Aan de prijs is een bedrag van 15.000 euro verbonden. De uitreiking vindt plaats op 8 december tijdens de Literaire Vertaaldagen in de Rode Hoed in Amsterdam.

Lees meer

Tania Kross wint Johannes Vermeerprijs 2023

26 september 2023

De Johannes Vermeerprijs 2023 is toegekend aan mezzosopraan Tania Kross. De jury, onder voorzitterschap van Marise Voskens, heeft haar unaniem voorgedragen. Kross ontvangt de prijs vanwege haar toonaangevende internationale zangcarrière en de vernieuwende wijze waarop zij opera breed toegankelijk maakt en een uiteenlopend publiek aanspreekt, verbindt en inspireert. De Nederlandse staatsprijs voor de kunsten, ingesteld door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, wordt op maandag 20 november 2023 in Felix Meritis in Amsterdam uitgereikt door Gunay Uslu, staatssecretaris van Cultuur en Media.

Lees meer

Translation Grants

Vierde ronde 2023

26 september 2023 - Toekenningen

In de vierde ronde van 2023 zijn 32 subsidies toegekend aan buitenlandse uitgevers van Nederlandse literatuur. De zogenoemde ‘translation grants’ zijn bestemd voor de vertaling van Nederlandse fictie, kinder- en jeugdliteratuur, non-fictie en poëzie. In totaal is € 93.882 toegekend voor de vertaling van de volgende titels:

Lees meer

Vooraankondiging: verzoek tot aanvullen ontbrekende gegevens

21 september 2023

Heb je in 2023 als individu een aanvraag bij het Nederlands Letterenfonds ingediend? Wellicht ontvang je dan binnenkort van ons een email met het verzoek je gegevens aan te vullen.

Lees meer

Literaire Vertaaldagen 2023

Inschrijving geopend

18 september 2023 - Evenementen

Op vrijdag 8 en zaterdag 9 december 2023 vindt in Amsterdam de 24ste editie van de Literaire Vertaaldagen plaats. Twee dagen vol workshops en lezingen over het literair vertaalvak. Thema van de symposiumdag op vrijdag is The Times They Are a-Changin – nieuwe uitdagingen en kansen voor vertalers en uitgevers van vertaalde literatuur in een veranderende boekenmarkt.

Lees meer

Open oproep: Ledig House New York

Schrijversverblijf 2024

18 september 2023

Wil je als literair auteur een maand lang deel uit maken van een internationaal gezelschap en heeft je nieuwe boek baat bij een verblijf in Amerika? Tot 1 november 2023 kunnen schrijvers een aanvraag indienen voor een verblijf in het Ledig House, upstate New York in 2024.

Lees meer

Lida Dijkstra wint Thea Beckmanprijs

16 september 2023 - Prijzen

Op zaterdag 16 september 2023 is de Thea Beckmanprijs uitgereikt in het Archeon. De jury heeft het boek Schaduw van Toet van Lida Dijkstra en Djenné Fila (illustraties) uitgeroepen tot winnaar. De prijs is een geldbedrag van € 1.500,-. De jury van de Archeon Thea Beckmanprijs bestaat uit voorzitter Hubert Slings (Stichting Entoen.nu) en de leden Inge Mooiman (kinderboekwinkel Silvester, Leiden), Liselotte Dessauvagie (Dessgevraagd leesbevordering) Monique Veldman (Museumpark Archeon), Rutger van Driel (Marnix Academie) en Moniek Warmer (SLO). Schaduw van Toet kwam mede tot stand met een werkbeurs van het Letterenfonds.

Lees meer

Maarten van Hinte wint Toneelschrijfprijs 2023

15 september 2023 - Prijzen

Met zijn theatertekst ‘Queen of Disco’ is Maarten van Hinte uitgeroepen tot winnaar van de 35ste editie van de Toneelschrijfprijs. De prijs ter waarde van 10.000 euro werd dit jaar op vrijdag 15 september uitgereikt op het Vlaamse TheaterFestival in Brussel.

Lees meer

Boekenweek van Jongeren en Readification slaan handen ineen

12 september 2023

Jongeren aan het lezen krijgen doe je door verhalen en boekentips aan te bieden op plekken waar jongeren graag zijn, online bijvoorbeeld. Omdat zowel de Boekenweek van Jongeren als Readification hierin gelooft, werken zij dit jaar samen. De nieuwe Verborgen Verhalen van Readification in de Ubisoft Special-app zijn geschreven door Rima Orie en Marion Pauw en zijn gekoppeld aan de game Assassin’s Creed: Mirage. Een extra verhaal van Rima Orie dat hierop aansluit is te vinden in 3PAK, het gratis geschenkboek van de Boekenweek van Jongeren.

Lees meer

Kassa 19 wint Europese Literatuurprijs 2023

5 september 2023 - Algemeen

De Europese Literatuurprijs 2023 gaat naar de roman Kassa 19 van de Engelse auteur Claire-Louise Bennett in de Nederlandse vertaling van Karina van Santen en Martine Vosmaer, uitgegeven door Koppernik. “Een inclusief en associatief boek dat mentale deuren opent”, aldus de jury. Bennett en de vertalers ontvangen de prijs op zaterdag 4 november op het Crossing Border Festival in Den Haag uit handen van juryvoorzitter Christine Otten.

Lees meer

Literatuur op het Scherm 2023

Meld je aan voor de nieuwe editie

29 augustus 2023

Voor de nieuwe editie van Literatuur op het Scherm zijn het Nederlands Letterenfonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie op zoek naar Nederlandstalige schrijvers, dichters en interactieontwerpers die samen een literaire productie ontwikkelen gericht op het digitale domein. Per team is er een werkbudget beschikbaar van € 17.500, aanmelden kan tot en met 2 oktober.

Lees meer

Projectsubsidies literaire vertalingen

Toekenningen 2023/02

28 augustus 2023 - Toekenningen

In de tweede ronde van 2023 werd een bedrag van 586.107 euro besteed. De aanvragen waren als volgt over de taalgebieden verdeeld: Duits (11 projecten), Engels (31 projecten), Frans (14 projecten), Italiaans (12 projecten), Scandinavische talen (4 projecten: 2 Noors, 2 Zweeds), Slavische talen (5 projecten: 1 Pools, 3 Russisch, 1 Tsjechisch), Spaans (4 projecten: 3 Spaans, 1 Catalaans) en Overige talen (8 projecten: 1 Albanees, 1 Estisch, 1 Fins, 2 Hebreeuws, 1 Japans, 1 Portugees, 1 Roemeens).

Lees meer

Translation Grants

Derde ronde 2023

28 augustus 2023 - Toekenningen

Naar aanleiding van de derde bijeenkomst van 2023 zijn 39 subsidies toegekend aan buitenlandse uitgevers van Nederlandse literatuur. De zogenoemde ‘translation grants’ zijn bestemd voor de vertaling van Nederlandse fictie, kinder- en jeugdliteratuur, non-fictie en poëzie. In totaal is € 98.001 toegekend voor de vertaling van de volgende titels:

Lees meer

Romkje de Bildt nieuwe directeur-bestuurder

23 augustus 2023

Romkje de Bildt wordt per 1 november de nieuwe directeur-bestuurder van het Nederlands Letterenfonds. Ze volgt Tiziano Perez op, die in april aankondigde te vertrekken na tien jaar leiding te hebben gegeven aan het rijkscultuurfonds.

Lees meer

Miriam Rasch als writer in residence bij NIAS

23 augustus 2023

Miriam Rasch zal van september 2023 tot februari 2024 als writer in residence verbonden zijn aan het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) in Amsterdam. Op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds en het NIAS zal Rasch hier werken aan haar nieuwste essayboek Luisteroefeningen, waarin zij onderzoek doet naar luisteren.

Lees meer

Werkbijdrage theatertekst

Toekenningen 2023

8 augustus 2023 - Toekenningen

In 2023 werd de subsidieregeling Werkbijdrage theatertekst voor de zevende keer uitgevoerd. De werkbijdragen worden toegekend als investering in de totstandkoming van nieuw werk voor theater. Het Nederlands Letterenfonds werkt bij deze regeling samen met het Fonds Podiumkunsten. Het gezamenlijke doel is de kwaliteit, diversiteit en ontwikkeling van het Nederlands theaterrepertoire te stimuleren.

Lees meer

Literair podcasten

Cursus voor startende schrijvers

7 augustus 2023

Heb je als beginnend schrijver altijd al eens een podcast willen maken? Schrijf je dan nu in voor de basiscursus Literair podcasten van het Podcastnetwerk. Het Nederlands Letterenfonds biedt 50 (pre-)debutanten de kans om deel te nemen aan de cursus.

Lees meer

Cees Nooteboom 90 jaar

1 augustus 2023

Op 31 juli 2023 vierde Cees Nooteboom zijn 90e verjaardag. Nooteboom bouwde in de loop der jaren een indrukwekkend oeuvre op, bestaande uit romans, poëzie, korte verhalen en reisverhalen. Zijn werk werd diverse keren bekroond met Nederlandse en internationale literatuurprijzen. Zo ontving hij in 1992 de Constantijn Huygensprijs, in 1993 de Europese Literatuurprijs in 2002 de Duitse Hansischer Goethe-Preis en in 2004 de P.C. Hooftprijs. In het buitenland, en zeker in het Duitse taalgebied, is Nooteboom een van meest gelezen Nederlandse auteurs. Zijn werk is in meer dan dertig talen vertaald.

Lees meer

Margriet Heymans

In Memoriam

31 juli 2023

Margriet Heymans (1932-2023) is op 27 juli jl. op 90-jarige leeftijd overleden. Ze werd op 29 oktober 1932 in Den Bosch geboren. Zij was de oudere zus van de in 2008 overleden Annemie Heymans – beide schrijfsters-tekenaressen en enig in hun soort.

Lees meer

Ontwikkelbeurzen auteurs

Toekenningen startersronde

26 juli 2023 - Toekenningen

Auteurs die aanvragen voor een werkbeurs via de regeling Projectsubsidie voor publicaties kunnen tegelijkertijd een ontwikkelbeurs aanvragen ten behoeve van hun professionele ontwikkeling. Dit kan in de vorm van scholing, coaching, begeleiding of reis- of verblijfskosten voor studiedoeleinden in binnen- of buitenland (in bijvoorbeeld een schrijversresidentie), tot een maximum van € 2.500. Een auteur kan alleen aanspraak maken op een ontwikkelbeurs wanneer ook de aanvraag voor de projectsubsidie wordt toegekend.

Lees meer

Marga Minco

In Memoriam

17 juli 2023

Marga Minco (1920-2023) is op 10 juli j.l. op 103-jarige leeftijd overleden. Ze werd geboren in een orthodox-joods gezin in het Brabantse Ginneken. Na afloop van de Tweede Wereldoorlog was zij de enige overlevende van haar directe familie: haar ouders, haar broer en zijn verloofde, haar zus en de man van haar zus werden allen gedeporteerd naar concentratiekampen. Haar hele oeuvre wordt beïnvloed door deze feiten: ‘Of ik wil of niet, ik keer altijd terug naar 1940-45. Dat waren de jaren die de meeste indruk op me hebben gemaakt.’ Deze onmogelijkheid om het verleden los te laten is het onmiskenbare overkoepelende thema van haar werk.

Lees meer

Toekenningen projectsubsidies voor publicaties

Schrijvers van een derde boek

17 juli 2023 - Toekenningen

Achttien schrijvers van proza, non-fictie, poëzie en jeugdliteratuur ontvangen dit jaar een werkbeurs van het Letterenfonds via de startersronde van de regeling Projectsubsidies voor publicaties, om te werken aan hun derde boek. De verleende beurzen variëren van € 11.000 tot € 27.500.

Lees meer

Twaalf subsidies voor debutanten

11 juli 2023 - Toekenningen

Twaalf onlangs gedebuteerde schrijvers van proza, non-fictie, poëzie en jeugdliteratuur ontvangen dit jaar een eerste projectsubsidie van € 11.000 van het Letterenfonds om te werken aan hun tweede boek. Zij werden geselecteerd uit een groep van 25 aanvragers.

Lees meer

Julia Franck als writer in residence in Nederland

11 juli 2023

De Duitse schrijver Julia Franck verblijft, op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds, van 15 juli tot en met 17 augustus in de Amsterdamse schrijversresidentie.

Lees meer

Rijkscultuurfondsen in de regio

10 juli 2023

In de publicatie Rijkscultuurfondsen in de regio lichten de zes rijkscultuurfondsen hun huidige rol en aanpak toe om alle Nederlanders toegang te bieden tot kunst en cultuur. Hoe verhouden de regelingen zich tot lokale en regionale regelingen? En in welke mate kunnen de fondsen inspelen op specifieke regionale omstandigheden?

Lees meer

Kopje Koffie #19: Toine Heijmans

Duitse podcast over Nederlandse literatuur

3 juli 2023

Te gast in de negentiende aflevering van Kopje Koffie, de Duitse boekenpodcast over Nederlandse literatuur: schrijver én klimliefhebber Toine Heijmans. Katharina Borchardt gaat met hem in gesprek over de vertaling van zijn roman Zuurstofschuld (Uitgeverij Pluim, 2021), dat in maart 2023 in het Duits werd gepubliceerd door Mairisch Verlag als Der unendliche Gipfel, vertaald door Ruth Löbner.

Lees meer

Vertalershuis Amsterdam heropend

29 juni 2023 - Vertalers en Algemeen

Het Vertalershuis in Amsterdam is heropend. De residentie voor vertalers uit het Nederlands is vanwege lockdowns en een aansluitende grondige renovatie meer dan drie jaar lang gesloten geweest. Het monumentale pand aan de Van Breestraat is nu energiezuiniger, toegankelijker én groter. Het Vertalershuis werd tijdens een feestelijke avond op 21 juni 2023 officieel geopend door Barbera Wolfensberger, directeur-generaal Cultuur en Media van het ministerie van OCW.

Lees meer

Constantijn Huygens-prijs 2023 voor Anjet Daanje

28 juni 2023 - Prijzen

De Constantijn Huygens-prijs, de jaarlijkse literaire oeuvreprijs, is toegekend aan Anjet Daanje. Sinds haar debuut in 1993 heeft Daanje gebouwd aan “een literair universum dat wat betreft spanwijdte en verteldrift zijn gelijke niet kent”, aldus de jury. Aan de prijs is een bedrag van € 12.000 verbonden.

Lees meer

Nominaties Toneel­schrijf­prijs 2023

22 juni 2023

‘Het Sterrehuis’ van Annet Bremen, ‘De Gliphoeve’ van Bodil de la Parra, Geert Lageveen & Maarten van Hinte, ‘Queen of Disco’ van Maarten van Hinte en ‘Mater’ van Femke Van der Steen zijn genomineerd voor de Toneelschrijfprijs 2023. De jury, onder voorzitterschap van Els Van Steenberghe, selecteerde hun nieuwe theaterteksten als de beste vier die in het afgelopen jaar in première gingen.

Lees meer

Behrouz Boochani als WiR in Nederland

21 juni 2023

De Koerdisch-Iraanse auteur Behrouz Boochani kwam afgelopen maand voor het eerst naar Europa. Van 23 tot en met 27 juni verblijft hij op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds als writer in residence in Amsterdam.

Lees meer

Impulsregeling startende literaire makers

Nieuwe subsidieregeling

15 juni 2023

Vandaag is de Impulsregeling voor startende literaire makers geopend, een tijdelijke steun- en stimuleringsregeling voor beginnende literaire makers – waaronder schrijvers, performers, illustratoren en graphic novelists die werken in het Nederlands, Fries of Papiaments.

Lees meer

Shortlist Europese Literatuurprijs 2023

14 juni 2023 - Prijzen en Persberichten

De shortlist voor de Europese Literatuurprijs 2023 is tijdens een feestelijke avond in SPUI25 in Amsterdam bekendgemaakt. De vakjury onder voorzitterschap van schrijver Christine Otten selecteerde uit de longlist vier hedendaagse romans, vier prachtige vertalingen.

Lees meer

Translation Grants

Tweede ronde 2023

13 juni 2023 - Toekenningen

In de tweede ronde van 2023 zijn 40 subsidies toegekend aan buitenlandse uitgevers van Nederlandse literatuur. De zogenoemde ‘translation grants’ zijn bestemd voor de vertaling van Nederlandse fictie, kinder- en jeugdliteratuur, non-fictie en poëzie. In totaal is € 125.370 toegekend voor de vertaling van de volgende titels:

Lees meer

Alara Adilow wint C. Buddingh’-prijs 2023

12 juni 2023 - Prijzen

Alara Adilow heeft met haar bundel Mythen en stoplichten (Prometheus) de C. Buddingh’-prijs 2023 gewonnen. De prijs voor het beste poëziedebuut van het jaar werd bekendgemaakt op zondag 11 juni tijdens het 53e Poetry International Festival in Rotterdam.

Lees meer

Alfred Schreiber wint James Brockway Prize 2023

9 juni 2023 - Prijzen

De James Brockway Prize - een oeuvreprijs voor poëzievertalers uit het Nederlands - is dit jaar toegekend aan de Duitse vertaler Alfred Schreiber. Deze onderscheiding, ingesteld en georganiseerd door het Nederlands Letterenfonds, is gedoteerd met een bedrag van 5.000 euro en wordt uitgereikt tijdens het Poetry International Festival in Rotterdam, op zondag 11 juni.

Lees meer

Translation Grants

Eerste ronde 2023

6 juni 2023 - Toekenningen

In de eerste ronde van 2023 zijn 52 subsidies toegekend aan buitenlandse uitgevers van Nederlandse literatuur. De zogenoemde ‘translation grants’ zijn bestemd voor de vertaling van Nederlandse fictie, kinder- en jeugdliteratuur, non-fictie en poëzie. In totaal is € 136.111 toegekend voor de vertaling van de volgende titels:

Lees meer

Projectsubsidies literaire vertalingen

Toekenningen 2023/01

5 juni 2023 - Toekenningen

In de eerste ronde van de regeling Projectsubsidies literaire vertalingen in 2023 werd een bedrag van 676.457 euro besteed. In totaal konden 86 aanvragen (waarvan twee afkomstig van beginnende vertalers) konden worden gehonoreerd, vier aanvragen zijn afgewezen. Over een aanvraag is nog geen definitief besluit genomen.

Lees meer

Paul Tran als WiR in Nederland

Writer in residenceprogramma 2023

1 juni 2023

Het Nederlands Letterenfonds verwelkomt dichter Paul Tran (Verenigde Staten, 1992) als writer in residence in Amsterdam. Tran zal van 1 tot 22 juni 2023 in de schrijversresidentie verblijven op uitnodiging van het Letterenfonds en Poetry International, waar hen zal optreden tijdens het jaarlijkse poëziefestival.

Lees meer

Vertalersgeluktournee 2023

31 mei 2023 - Persberichten, Vertalers, Algemeen en Evenementen

Literair vertalers toeren in juni en oktober door Nederland om hun vertaalgeluk te delen. Deze vertalers zijn samen met hun auteurs genomineerd voor de Europese Literatuurprijs. De Vertalersgeluktournee biedt een uniek inkijkje in het vertaalproces en hoe vertalers een Nederlandse stem geven aan romans uit onder meer de  Spaanse, Franse, Zweedse, Engelse en Italiaanse literatuur.

Lees meer

Projectsubsidies Literaire activiteiten

2023/01

30 mei 2023 - Toekenningen

In de eerste aanvraagronde van 2023 van de regeling Projectsubsidies literaire en literatuur-educatieve activiteiten zijn 24 aanvragen ingediend. Negen aanvragen zijn gehonoreerd.

Lees meer

Inloopspreekuur Biografieregeling

22 mei 2023

Ben je bezig met het schrijven van een biografie en ben je van plan om voor 1 september een aanvraag in te dienen voor de biografieregeling van het Letterenfonds, en heb je vragen over je aanvraag of het proces? Dan nodigen we je graag uit voor ons inloopspreekuur, waar je live of online al je vragen kunt stellen. Het spreekuur zal plaatsvinden op donderdag 6 juli 2023.

Lees meer

#NieuweStukken

Vierde lichting schrijvers van start

22 mei 2023 - Toekenningen

Deze maand gaat een vierde lichting schrijvers van start met #NieuweStukken. Als onderdeel van dit ontwikkelingstraject krijgen veertien beginnende schrijvers de ruimte om nieuwe verhalen voor het theater te schrijven.

Lees meer

Makers buiten het boek

Eerste toekenningen

17 mei 2023 - Toekenningen

In het eerste half jaar van de pilotregeling Makers buiten het boek kwamen er 15 aanvragen binnen van evenveel makers voor 13 projecten. Hiervan zijn er op dit moment nog zes in behandeling, de overige negen aanvragen konden worden gehonoreerd. Tot nu toe is € 90.000 besteed; dat is bijna de helft van het beschikbare budget dus wacht niet te lang met het indienen van een aanvraag.

Lees meer

Projectsubsidies voor publicaties

2023/1

9 mei 2023 - Toekenningen

In de eerste ronde Projectsubsidies voor publicaties van 2023, de aanvraagronde voor de zogeheten ‘ervaren schrijvers’, is een bedrag van € 985.500 besteed. Van de 40 ingediende aanvragen konden er 39 worden gehonoreerd. De verleende projectsubsidies variëren in deze ronde van € 11.000 tot € 33.000. In totaal zijn zeven aanvragen voor een kinder- of jeugdboek gehonoreerd, zes aanvragen voor een non-fictieboek, dertien aanvragen voor een dichtbundel en dertien aanvragen voor proza.

Lees meer

Anjet Daanje wint Libris Literatuur Prijs

Het lied van ooievaar en dromedaris bekroond

9 mei 2023 - Prijzen

Op maandag 8 mei is bekendgemaakt dat Anjet Daanje met Het lied van ooievaar en dromedaris (Passage) de 30ste winnaar is van de Libris Literatuur Prijs. De jury omschreef het boek als een ‘roman van internationale allure die grens- en genre-overstijgend is’. Het boek kwam tot stand met een werkbeurs van het Nederlands Letterenfonds.

Lees meer

Annet Huizing wint Premio Cento

8 mei 2023 - Prijzen

Kinderboekenschrijver Annet Huizing is de winnaar van de Premio di Letteratura per Ragazzi ‘Fondazione Cassa di Risparmio di Cento’ 2023, de prijs voor het beste oorspronkelijke of vertaalde Italiaanse kinderboek. Ze ontving de prestigieuze ‘Premio Cento’ of ‘Cento-prijs’ voor Het Pungelhuis (Lemniscaat, 2020), vertaald in het Italiaans door Anna Patrucco Becchi als La casa del contrabbandiere (La Nuova Frontiera, 2022).

Lees meer

Ananda Serné resident bij Jan van Eyck Academie

3 mei 2023

Ananda Serné verblijft in het kader van het talent­ontwikkelings­programma van het Letterenfonds in de maanden mei, juni en juli als writer in residence aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Tijdens deze periode werkt ze in een studio op de academie, te midden van veertig internationale kunstenaars, ontwerpers, curatoren en denkers.

Lees meer

Longlist Europese Literatuurprijs 2023

2 mei 2023 - Persberichten, Vertalers en Prijzen

Veertien romans, vertaald uit tien talen maken kans op de Europese Literatuurprijs 2023. De prijs bekroont zowel auteur als vertaler(s) van de beste hedendaagse Europese roman die in het afgelopen jaar in Nederlandse vertaling is verschenen. De schrijver ontvangt € 10.000, de vertaler(s) € 5.000. De longlist is samengesteld door dertig boekhandels uit heel Nederland.

Lees meer

Verhalen van Manon Uphoff en Marcel van Driel bij piratengame Skull and Bones

Vervolg Readification

1 mei 2023 - Algemeen

Gamers die al meer dan twee jaar wachten op de piratengame Skull and Bones kunnen zich nu alvast onderdompelen in deze wereld dankzij Readification. Vandaag zijn twee nieuwe Verborgen Verhalen vrijgegeven via de Ubisoft Special-app. De verhalen zijn speciaal bij deze nog niet gepubliceerde game geschreven door bestsellerschrijvers Manon Uphoff en Marcel van Driel. In de Verborgen Verhalen komen de werelden van literatuur en gaming op unieke wijze samen. De vorige editie, met verhalen van Abdelkader Benali en Roderick Leeuwenhart bij de game Assassin’s Creed Valhalla, zorgde in korte tijd voor ruim 84.000 enthousiaste leeservaringen.

Lees meer

Jaarverslag 2022

1 mei 2023 - Toekenningen

Het is zaak de kunsten te vieren en ze de aandacht te geven die ze verdienen. Ze […] wijzen de weg vooruit, bevragen alle thema’s, en zijn relevanter en noodzakelijker dan ooit. Ze spreken tot de lezer en kijker van nu, zorgen voor beweging en verandering, zijn luis in de pels en brenger van schoonheid, troost en ontspanning ineen. De emotionele en maatschappelijke waarde van een goed boek, voorstelling of kunstwerk valt nauwelijks te overschatten. Ten aanzien van de literatuur en de kunsten is er geen reden tot bescheidenheid”, aldus Letterenfonds-directeur Tiziano Perez in het voorwoord van het jaarverslag over 2022.

Lees meer

Vice versa-vertaalworkshop Italiaans

Open oproep

26 april 2023 - Vertalers

In het kader van FuturoPresente, de campagne die hedendaagse Nederlandse jeugdkunsten dit jaar in Italië in de spotlights zet, zal het Nederlands Letterenfonds najaar 2023 een vice versa-vertaalworkshop Italiaans organiseren. Belangstellenden die zich verder willen ontwikkelen in het vertalen van kinder- en jeugdliteratuur (Nederlands-Italiaans of Italiaans-Nederlands) kunnen zich tot en met maandag 15 mei aanmelden met een cv en motivatiebrief. In de tweede selectieronde zal een aantal kandidaten worden uitgenodigd om een proefvertaling te maken.

Lees meer

Leipziger Buchmesse & Leipzig Liest

24 april 2023 - Buitenland

In 2024 zijn Nederland en Vlaanderen gezamenlijk gastland van de Leipziger Buchmesse, de grootste publieksboekenbeurs van Duitsland. Een jaar van tevoren, tijdens de Leipziger Buchmesse 2023, wordt middels een diverse selectie aan optredens en activiteiten een tipje van de sluier opgelicht.

Lees meer

Nominaties C. Buddingh’-prijs 2023

20 april 2023 - Prijzen

De shortlist voor de C. Buddingh’-prijs 2023 zijn bekend. De prijs voor het beste poëziedebuut van het jaar gaat naar Alara Adilow, Laura Broekhuysen, Babeth Fonchie Fotchind of Astrid Haerens. De winnaar wordt op zondag 11 juni bekend gemaakt tijdens het uitreikingsprogramma op het 53ste Poetry International Festival in Rotterdam.

Lees meer

Maak kennis met de jury van de Toneel­schrijf­prijs 2023

19 april 2023

De Toneelschrijfprijs klokt dit jaar af op 93 inzendingen. De Vlaams-Nederlandse jury van deze 35ste editie kan nu met haar leeswerk beginnen. We stellen de jury graag aan je voor.

Lees meer

Babs Gons nieuwe Dichter des Vaderlands

17 april 2023

Babs Gons is vanaf september 2023 twee jaar lang Dichter des Vaderlands. Zij volgt in die functie Lieke Marsman op, wier termijn eind januari eindigde. Babs Gons (1971) werd tot Dichter des Vaderlands benoemd op voordracht van een comité van dichters en poëziekenners. Zij zal, in het ambt van Dichter des Vaderlands, optreden als ambassadeur voor de poëzie, onder andere door te dichten bij landelijke (nieuws)gebeurtenissen.

Lees meer

Tiziano Perez vertrekt eind 2023 als directeur-bestuurder

14 april 2023 - Algemeen

Tiziano Perez heeft aangekondigd eind 2023 te zullen stoppen als directeur-bestuurder van het Nederlands Letterenfonds. Hij heeft dan tien jaar leiding gegeven aan het rijkscultuurfonds en was eerder in andere rollen bij het fonds betrokken. De Raad van toezicht gaat op zoek naar een opvolger.

Lees meer

Bibi Dumon Tak en Annemarie van Haeringen bekroond

12 april 2023 - Prijzen

De Woutertje Pieterse Prijs, de jaarlijkse prijs voor het mooiste kinderboek, gaat naar Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda van schrijver Bibi Dumon Tak en illustrator Annemarie van Haeringen. Het duo ontvangt een geldprijs van € 15.000.

Lees meer

Najaar: online cursussen literair vertalen

Nederlands-Fins en Nederlands-Zweeds

6 april 2023 - Vertalers en Algemeen

Het Expertisecentrum Literair Vertalen organiseert dit najaar twee online cursussen literair vertalen uit het Nederlands. De doeltalen zijn het Zweeds en het Fins. De cursussen vinden online plaats en duren van half september tot half november 2023. Aanmelden kan tot en met zondag 7 mei 2023.

Lees meer

Prix des Phares du Nord naar Emmanuelle Tardif

4 april 2023 - Prijzen

De Prix des Phares du Nord gaat naar Emmanuelle Tardif voor Vintage queen, haar vertaling van de biografische roman De voddenkoningin van Saskia Goldschmidt. Met de Prix des Phares du Nord, waaraan een bedrag van 5.000 euro is verbonden, bekroont het Nederlands Letterenfonds eens in de drie jaar de beste Franse vertaling van een Nederlandstalig literair werk. De prijs wordt op 23 mei 2023 uitgereikt in de residentie van de Franse ambassadeur in Den Haag.

Lees meer

Shortlist De Grote Poëzieprijs 2023

29 maart 2023 - Prijzen

De genomineerden voor De Grote Poëzieprijs 2023 zijn bekend. De beste Nederlandstalige dichtbundel van vorig jaar is geschreven door Alara Adilow, Hélène Gelèns, Frank Keizer, Mustafa Stitou of marwin vos. De jury selecteerde hun werk uit ‘een rijkdom’ van 110 ingezonden dichtbundels van bijzonder hoog niveau. Wie daadwerkelijk De Grote Poëzieprijs zal ontvangen, wordt duidelijk op woensdag 17 mei in het radioprogramma Opium op NPO Klassiek.

Lees meer

Sang Young Park als WiR in Nederland

Writer in residenceprogramma 2023

16 maart 2023

De Koreaanse schrijver Sang Young Park verblijft in maart op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds als writer in residence in Amsterdam. Tegelijkertijd verschijnt de Nederlandse vertaling van zijn tweede roman, Maak me eendimensionaal. Park zal tijdens zijn residentieperiode meerdere optredens verzorgen in Nederland en België.

Lees meer

Huizinga compleet

Duits vertaalproject afgerond

7 maart 2023

Het volledig verzameld werk van Nederlandse historicus Johan Huizinga is in het Duits uitgegeven, in vertaling van Annette Wunschel. Onlangs verscheen het zevende en laatste deel van de omvangrijke reeks Huizinga Schriften bij uitgeverij Brill | Fink. Het vertaalproject, geïnitieerd door Maarten Valken, was een van de langstlopende ondersteunde vertaalprojecten van het Nederlands Letterenfonds: het eerste deel verscheen in 2011.

Lees meer

Shortlist Libris Literatuur Prijs 2023

6 maart 2023 - Prijzen

De shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2023 is bekendgemaakt. Van de zes genomineerde titels zijn er twee geschreven door Vlaamse auteurs en vier door Nederlandse. Op maandag 8 mei 2023 wordt de winnaar bekendgemaakt.

Lees meer

Heropening Vertalershuis Amsterdam

Aanmelden nu weer mogelijk

28 februari 2023 - Vertalers en Algemeen

Op woensdag 21 juni 2023 wordt het Vertalershuis Amsterdam feestelijk heropend. De residentie voor vertalers uit het Nederlands moest in het eerste coronajaar door alle (reis)beperkingen de deuren sluiten; een periode die is benut om het huis ingrijpend te renoveren. Vanaf nu is het mogelijk om een aanvraag voor een verblijf in 2023 of 2024 te dienen.

Lees meer

Stripmakers

Nieuw bij de Schrijverscentrale

27 februari 2023 - Schrijvers en Algemeen

Vanaf dit jaar is een groot aantal stripmakers aangesloten bij de Schrijverscentrale. De gevarieerde groep makers is uit te nodigen voor interactieve workshops, lezingen en interviews, bijvoorbeeld in het onderwijs of de bibliotheek. Dankzij het Nederlands Letterenfonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie zijn stripmakers in 2023 tegen een gereduceerd tarief te boeken.

Lees meer

Nederlandse jeugd­kunsten een jaar in de spotlights in Italië

FuturoPresente

21 februari 2023

Vandaag start in Italië FuturoPresente, een internationaal programma dat een jaar lang de spotlight zet op de hedendaagse Nederlandse jeugdkunsten. Een selectie van Nederlandse theatermakers, schrijvers, illustratoren, choreografen en filmmakers presenteert zich hierin aan het Italiaanse publiek en professionals. Met als doel het netwerk tussen de landen te versterken, nieuwe samenwerkingen aan te gaan en ervaringen te delen.

Lees meer

Nieuwe subsidie voor beginnende vertalers

20 februari 2023 - Vertalers en Persberichten

Om het opbouwen van een literaire vertaalcarrière eenvoudiger te maken, introduceert het Nederlands Letterenfonds de startersbeurzen. Vertalers die aan hun eerste literaire vertaling in het Nederlands of Fries gaan werken, kunnen nu een startersbeurs aanvragen voor hun debuutvertaling. De hoogte van de beurs is gelijk aan het honorarium dat in het modelcontract met de uitgeverij is afgesproken en bedraagt maximaal € 5.000.

Lees meer

J.M.A. Biesheuvelprijs voor Hedda Martens

20 februari 2023 - Prijzen

Hedda Martens heeft de J.M.A. Biesheuvelprijs 2023 gewonnen voor de verhalenbundel Bij wijze van leven (Querido). Op zondag 19 februari tijdens een feestelijke avond in Spui25 ontving ze € 5.172; dit bedrag is geheel door middel van crowdfunding bijeengebracht. De J.M.A. Biesheuvelprijs is een jaarlijkse prijs voor de beste verhalenbundel.

Lees meer

De Boon shortlists

10 februari 2023 - Prijzen

Na de longlists voor de Boon 2023 blijken nu ook de nominaties voor de shortlist zo’n beetje fifty fifty over de twee lage landen verdeeld. Zeven Nederlanders hebben de shortlist gehaald. Emy Koopman en Nina Weijers zijn genomineerd in de categorie fictie en non-fictie; Edward van de Vendel, Anoush Elman & Annet Schaap, Marco Kunst en Marit Törnqvist staan op de shortlist kinder- en jeugdliteratuur. Twee van de genomineerde titels kwamen mede met een beurs van het Letterenfonds tot stand. De Boon beleeft dit jaar zijn tweede editie en maakt op 30 maart op Canvas voor beide categorieen bekend welke titel met € 50.000 euro wordt bekroond.

Lees meer

Letterenfonds steunt Pim Lammers

9 februari 2023 - Algemeen

Het Nederlands Letterenfonds veroordeelt de aanvallen via sociale media op Pim Lammers om dat wat hij schrijft. Vrijheid van literaire expressie moet te allen tijde verdedigd worden. Uiteraard met inachtneming van ieders individuele verantwoordelijkheid ten aanzien van de wet.

Lees meer

Slow Writing Lab VIII

Twaalf talenten geselecteerd

9 februari 2023

Twaalf schrijftalenten, met én zonder een afgeronde kunstvakopleiding, krijgen dit jaar in het Slow Writing Lab alle ruimte om zich te ontwikkelen. In de afgelopen zeven jaar is het Slow Writing Lab uitgegroeid tot een uniek verdiepingstraject dat makers uit het hele Nederlandse taalgebied de kans biedt hun artistieke drijfveren diepgaand te onderzoeken en met literaire vormen te experimenteren.

Lees meer

Max Greyson als WiR in Nederland

Writer in residenceprogramma 2023

7 februari 2023 - Algemeen en Persberichten

Dichter, performer en theatermaker Max Greyson is in februari als writer in residence in Amsterdam, op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds. Hij werkt tijdens zijn verblijf aan twee projecten: een nieuwe gedichtenbundel, De dramaturgie van het loslaten, en een muziektheatervoorstelling.

Lees meer

Toneelschrijfprijs 2023 zoekt winnaar

Open oproep

2 februari 2023 - Algemeen

Schrijf je toneel? Ging een van je teksten in première tussen 1 januari en 31 december 2022? Dan kun je die tekst insturen voor de Toneelschrijfprijs 2023. Die bekroont elk jaar de auteur van het beste oorspronkelijk Nederlandstalige toneelwerk. De winnaar maakt kans op een geldprijs van € 10.000. De genomineerden winnen elk € 1.000.

Lees meer

Residentie Jan van Eyck Academie 2023/24

Open oproep

1 februari 2023

Vanaf november 2023 is er plek voor een schrijver die zes maanden wil werken aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. De academie is op zoek naar schrijvers die (affiniteit hebben met) onderzoeksgericht werken en die bereid zijn hun werk open te stellen naar de groep. Schrijvers uit alle genres en met uiteenlopende benaderingen van literatuur kunnen zich aanmelden. Aanmelden kan tot en met vrijdag 24 februari.

Lees meer

Longlist Libris Literatuur Prijs 2023

30 januari 2023

De longlist van de Libris Literatuur Prijs 2023 is bekendgemaakt. Van de achttien genomineerde titels zijn er twee geschreven door Vlaamse auteurs en zestien door Nederlandse. Op maandag 8 mei 2023 wordt de winnaar bekendgemaakt.

Lees meer

Spreekuur voor debutanten

17 januari 2023 - Schrijvers

Ben je literair schrijver en ben je onlangs gedebuteerd? Dan voldoe je wellicht aan de voorwaarden voor het aanvragen van een beurs voor het schrijven van je tweede boek. Als je dit jaar voor het eerst een aanvraag wil indienen en hier vragen over hebt, kun je deze - live of online - voorleggen tijdens het spreekuur op woensdag 8, dinsdag 14 februari of woensdag 15 februari 2023. Aanmelden kan tot en met vrijdag 3 februari. De aanvragen zelf dienen uiterlijk woensdag 15 maart 2023 te zijn ingediend.

Lees meer

Duitse uitgevers bezoeken Nederland

Gastlandschap Leipziger Buchmesse 2024

12 januari 2023 - Buitenland en Algemeen

Van woensdag 18 tot en met vrijdag 20 januari komen afgevaardigden van negen Duitse uitgevers naar Amsterdam, om kennis te maken met Nederlandstalige literatuur, schrijvers en uitgevers. Dit programma vindt plaats in het kader van het Vlaams-Nederlandse gastlandschap rondom en op de Leipziger Buchmesse 2024, de grootste publieksboekenbeurs van Duitsland.

Lees meer

Tom Hofland wint BNG Bank Literatuurprijs

12 januari 2023 - Prijzen

De BNG Bank Literatuurprijs, de prijs voor jong schrijverstalent, gaat dit jaar naar Tom Hofland voor zijn roman De menseneter. De jury prijst de laureaat om zijn unieke stijl, zijn vormexperiment, zijn gevoel voor humor en zijn originaliteit. Medegenomineerde Luuk Imhann won met zijn roman Loutering de publieksprijs.

Lees meer

Tweejarige subsidies 2023-2024

Literaire en literair-educatieve activiteiten

23 december 2022 - Toekenningen

Acht organisaties die bij het Letterenfonds een aanvraag voor een tweejarige subsidie indienden, hebben een positief besluit ontvangen. In totaal is € 942.000 toegekend voor de jaren 2023-2024. Onder de acht literaire festivals en literair-educatieve organisaties die subsidie ontvangen, is één nieuwe aanvrager, De Nieuwe Liefde. Twee aanvragen zijn afgewezen.

Lees meer

Tijs Goldschmidt wint P.C. Hooftprijs

21 december 2022 - Prijzen

De P.C. Hooft-prijs 2023, voor beschouwend proza, is toegekend aan schrijver en bioloog Tijs Goldschmidt. De winnaar werd bekendgemaakt tijdens de viering van 75 jaar P.C. Hooft-prijs in het Literatuurmuseum in Den Haag. De jury roemt de “essayist pur sang” om zijn buitengewoon diverse oeuvre en om zijn taal.

Lees meer

Woordtarief vertalingen

Minimum verhoogd per 2023

19 december 2022 - Vertalers en Algemeen

Het minimum vertaaltarief zoals gehanteerd in het Modelcontract voor de uitgave van een vertaling van een literair werk wordt verhoogd. De Literaire Uitgevers Groep (onderdeel van de GAU/Mediafederatie) en de Auteursbond zijn het eens geworden over een eenmalige afspraak over het woordtarief in 2023 en komen uit op een verhoging van het woordtarief met 3,7%. Per 1 januari 2023 wordt het nieuwe minimale woordtarief voor literaire vertalingen 7,24 eurocent (was 6,98 eurocent). Voor poëzievertalingen gaat het naar € 2,65 per regel met een minimum van € 46,52 per gedicht (was € 2,56 per regel en € 44,86 per gedicht).

Lees meer

Readification-campagne brengt literatuur en gaming opnieuw samen

13 december 2022

Vandaag lanceren de Leescoalitie, NBD Biblion en Ubisoft het vervolg op de succesvolle Readification-campagne. Readification werd vorig jaar gestart en is een nieuwe vorm van leesbevordering waarbij literatuur voor jongeren gekoppeld wordt aan populaire videogames en bijbehorende werelden. De nieuwe Verborgen Verhalen achter Assassin’s Creed Valhalla van Abdelkader Benali en Roderick Leeuwenhart zijn te lezen in de Ubisoft Special-app.

Lees meer

Lisa Weeda wint Bronzen Uil 2022

12 december 2022 - Prijzen

De Bronzen Uil 2022, de prijs voor Nederlandstalige literaire debuten van het Algemeen Nederlands Verbond en Willemsfonds, is uitgereikt aan Lisa Weeda voor haar debuutroman Aleksandra (De Bezige Bij). Met de juryprijs kreeg ze een beeldje van een uil en 10.000 euro overhandigd. Dit gebeurde tijdens Het Betere Boek, het literar festival van Willemsfonds in Gent. Genomineerde Frouke Arns won met haar roman De gelijktijdigheid der dingen (Arbeiderspers) de lezersprijs.

Lees meer

Imaginings bekroond

Poëzie in NGT

10 december 2022 - Algemeen en Prijzen

De video Veel zeggend / Imaginings van regisseur Anja Hiddinga en Geelprodukt Filmproducties is op het Zebra Poëzie Festival in Berlijn (Duitsland) bekroond met de Ritter Award en ontving de publieksprijs op het Ouaga Côté Court festival in Ouagadougou (Burkina Fasso). In dit project kregen dove jongeren een workshop rappen in gebarentaal. In de lange videoclip reageren zij op de geschiedenis van gebarentaal in Nederland en tonen hun ervaringen met doofzijn nu en hun toekomstdromen. De totstandkoming van deze NGT-poëzie werd mede ondersteund door het Nederlands Letterenfonds.

Lees meer

Slow Writing Lab VI presenteert zichzelf

8 december 2022 - Schrijvers

De deelnemers die in 2021 het Slow Writing Lab volgden, presenteren zichzelf en hun werk op een eigen website. Ze vertellen waar ze momenteel mee bezig zijn, welke vragen ze zichzelf stellen, en ze delen een fragment uit eigen werk. De foto’s zijn verzorgd door fotograaf Wouter le Duc, die met het portret van Slow Writing Lab-deelnemer Daniëlle Zawadi onlangs de prijs voor het beste fotoportret won.

Lees meer

Regeling Stage Cultuur Inclusief verlengd

6 december 2022

Culturele organisaties kunnen gebruikmaken van platform Stage Cultuur Inclusief voor het plaatsen van vacatures voor stage- en startersplekken. Het platform is bedoeld om de instroom van divers talent te bevorderen. Stage Cultuur Inclusief is een initiatief van de zes Rijkscultuurfondsen, en is recentelijk verlengd tot 1 november 2023.

Lees meer

Herdenkingsjaar Slavernijverleden

Open Oproep

6 december 2022

Tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 wordt extra aandacht besteed aan het slavernijverleden: een belangrijk, pijnlijk en tot voor kort onderbelicht onderdeel van onze geschiedenis. In het kader van het herdenkingsjaar stelt de Rijksoverheid budget beschikbaar voor activiteiten en initiatieven die een bijdrage leveren aan het herdenken en vieren van de afschaffing van de slavernij in het Koninkrijk der Nederlanden.

Lees meer

Hannes Meinkema

In memoriam

30 november 2022 - Algemeen en Schrijvers

Hannes Meinkema (1943-2022) is op 22 november j.l. in Amsterdam op 79-jarige leeftijd in haar slaap overleden. Ze debuteerde in 1974 met de roman De maaneter en publiceerde meer dan 30 boeken, waaronder ook verhalenbundels, poëzie, jeugdboeken, en bloemlezingen. Haar bekendste werk is waarschijnlijk de roman En dan is er koffie uit 1976. Verhalen uit de bundel De naam van mijn moeder zijn vertaald in acht talen, waaronder het Duits, Engels, Frans, Hebreeuws en Italiaans. Meinkema ontving sinds 2000 een jaarlijks eregeld van het Nederlands Letterenfonds op grond van haar grote verdiensten voor de Nederlandstalige literatuur.

Lees meer

Residentie Jan van Eyck Academie 2023

Open oproep

28 november 2022

Vanaf mei 2023 is er plek voor een schrijver die drie maanden wil werken aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. De academie is op zoek naar schrijvers die (affiniteit hebben met) onderzoeksgericht werken en die bereid zijn hun werk open te stellen naar de groep. Schrijvers uit alle genres en met uiteenlopende benaderingen van literatuur kunnen zich aanmelden, maar de voorkeur gaat uit naar een schrijver met minimaal één boekpublicatie. Aanmelden kan tot en met vrijdag 16 december.

Lees meer

Vermeer Prijs uitgereikt aan Arnon Grunberg

17 november 2022 - Prijzen

Schrijver Arnon Grunberg heeft de Johannes Vermeer Prijs 2022 ontvangen uit handen van staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media. De Johannes Vermeer Prijs is de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten. De jury, onder leiding van Andrée van Es, noemt Grunberg een ‘sterk denker en een moedig schrijver’, die behoort tot de meest veelzijdige en invloedrijkste kunstenaars van dit moment.

Lees meer

De Johnny 2022 uitgereikt

14 november 2022 - Prijzen

De Johnny 2022, oeuvreprijs voor podiumpoëzie, is uitgereikt in het Maaspodium in Rotterdam. Dit jaar ging de prijs naar twee winnaars, één voor het Nederlandse en één voor het Vlaamse taalgebied: Babs Gons en Seckou Ouologuem.

Lees meer

Boekenbon Literatuurprijs naar Anjet Daanje

11 november 2022 - Prijzen

Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje is de winnaar van de Boekenbon Literatuurprijs 2022. “Een literaire tour de force”, aldus de jury onder voorzitterschap van Guy Verhofstadt. Hij overhandigde gisterenavond de prijs, waaraan een geldbedrag van 50.000 euro is verbonden, aan Daanje in de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag.

Lees meer

Vier Haagse literatuurprijzen toegekend

9 november 2022 - Prijzen

Gisteren in het radioprogramma Kunststof zijn de winnaars bekendgemaakt van vier belangrijke Haagse literatuurprijzen, georganiseerd door het Literatuurmuseum. De laureaten zijn Marion Bloem, Dominique De Groen, Donald Niedekker en Marjan Slob. Op zondag 12 februari 2023 worden de prijzen uitgereikt in Theater aan het Spui in Den Haag.

Lees meer

Winnaars &Awards

Alida Dors en Kleur bekroond

4 november 2022 - Prijzen en Algemeen

Vanmiddag zijn de winnaars van de &Awards 2022 bekendgemaakt op het event van Code Diversiteit & Inclusie. In Theater Zuilen in Utrecht is de Persoonsprijs uitgereikt aan Alida Dors en de Projectprijs aan Kleur. Deze prijzen worden jaarlijks toegekend aan een project én een professional die zich hebben ingezet voor diversiteit en inclusie in de culturele sector. De &Awards dienen als stimulering, voorbeeld en signaal naar andere culturele organisaties en worden mogelijk gemaakt door de zes rijskcultuurfondsen.

Lees meer

Prijzenregen voor biograaf Van Stipriaan

31 oktober 2022 - Prijzen

René van Stipriaan heeft in Gent de Leonard Willemsprijs 2018-2021 ontvangen voor De hartenjager (Querido). De bekroning van deze biografie over Bredero (1585-1618), die met een beurs van het Letterenfonds tot stand kwam, vormde voor Van Stipriaan de opmaat voor meer eerbetoon: in één weekend ontving hij zowel de Biografieprijs als de Libris Geschiedenisprijs voor De Zwijger (Querido Facto), zijn biografie over Willem van Oranje, de Vader des Vaderlands en een tijdgenoot van Bredero.

Lees meer

Tijs Goldschmidt wint Jan Wolkers Prijs

24 oktober 2022 - Prijzen

Het boek Wolven op het ruiterpad van Tijs Goldschmidt wint dit jaar de prijs voor het beste natuurboek van Nederland. De tiende Jan Wolkers Prijs is uitgereikt tijdens de live-uitzending van het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels in Kasteel Oud Poelgeest in Oegstgeest.

Lees meer

Productiekosten bijzondere uitgaven

Nieuwe subsidieregeling

13 oktober 2022 - Algemeen

Nederlandse en Friese uitgeverijen kunnen bij het Nederlands Letterenfonds een tegemoetkoming in de kosten aanvragen voor de uitgave van moeilijk te exploiteren maar bijzondere literaire titels, die bestemd zijn voor een algemeen lezerspubliek en die de kwaliteit en diversiteit van het boekenaanbod vergroten. De nieuwe regeling Productiekosten bijzondere uitgaven vervangt twee eerdere subsidieregelingen (Literaire uitgaven en Geïllustreerde kinder- en jeugdliteratuur) en biedt onder meer ruimere mogelijkheden voor titels die de diversiteit in het aanbod aan kinderboeken verrijken en voor NGT-projecten.

Lees meer

El Hizjra Literatuurprijs 2022 uitgereikt

8 oktober 2022 - Prijzen

Op vrijdag 7 oktober zijn de winnaars van de 31e El Hizjra Literatuurprijs bekendgemaakt. Tijdens een feestelijk evenement in het Muziekgebouw aan ‘t IJ werd de prijs overhandigd aan de twee winnaars Karim Ellouta (poëzie) en Alara Adilow (proza).

Lees meer

Makers buiten het boek

Nieuwe subsidieregeling

7 oktober 2022 - Algemeen en Schrijvers

Het Letterenfonds stimuleert de kwaliteit en diversiteit van nieuwe literatuur in het Nederlands, Fries en Papiaments. Voor het schrijven of vertalen van literaire boeken in vele genres waren er al projectsubsidies. Nu kun je ook een projectsubsidie aanvragen als maker van nieuwe literatuur buiten het boek: van performance tot podcast en van spoken word tot virtual reality. De projectsubsidie biedt tijd, ruimte en middelen om nieuw werk te maken. Als je wilt kun je daarnaast een deel van het bedrag besteden aan je professionele ontwikkeling.

Lees meer

A.R. Holsthuis 2023

Open oproep

6 oktober 2022 - Algemeen

“Hoe prettig en hoe rustig, hoe fijn je hier kunt werken, en hoe heerlijk het is om ’s ochtends vroeg of juist aan het eind van de dag naar het strand te fietsen en daar wat tijd door te brengen”, zo noteerde schrijver Martijn Simons aan het eind van zijn werkmaand in het Roland Holsthuis. Ook in 2023 is het voor literaire auteurs, voor dichters, schrijvers, vertalers en illustratoren mogelijk het Roland Holsthuis in Bergen (NH) gedurende een kalendermaand te huren als werkplek. Heeft u belangstelling? U kunt uw verzoek tot uiterlijk woensdag 2 november 2022 aanstaande aan het Letterenfonds mailen.

Lees meer

Vertaalengel naar Filter, tijdschrift over vertalen

4 oktober 2022 - Vertalers, Prijzen en Algemeen

De Vertaalengel 2022 wordt op dinsdagavond 4 oktober op het ILFU-festival uitgereikt aan Filter, tijdschrift over vertalen. “Het vaktijdschrift gaat dit jaar zijn negenentwintigste jaargang in en heeft zich in de tijd dat het bestaat onmisbaar gemaakt”, aldus de sectie Vertalers van de Auteursbond die de jaarlijkse engel en duivel organiseert. De Vertaalduivel, een speelse aanmoedigingsprijs voor een instantie die iets zou kunnen doen of nalaten in het belang van de vertaler, gaat dit jaar naar Netflix Nederland.

Lees meer

Winnaar Taalboekenprijs

‘Vertalen in de Nederlanden’

3 oktober 2022 - Vertalers, Prijzen en Algemeen

De Taalboekenprijs 2022 gaat naar Vertalen in de Nederlanden (Boom). “Een indrukwekkende geschiedschrijving, gedegen én informatief, met aandacht voor de grote lijnen en de kleine details, waarin een boeiend en veelzijdig beeld wordt geschetst van de rijke vertaalcultuur in de Lage Landen vanaf de Middeleeuwen [door] vijf prominente vertaalkundigen: Theo Hermans, Cees Koster, Inger Leemans, Ton Naaijkens en Dirk Schoenaers.”

Lees meer

Filter Vertaalprijs 2022

Anne Sytske Keijser, Mark Leenhouts en Silvia Marijnissen

29 september 2022 - Prijzen

De Filter Vertaalprijs 2022 is toegekend aan Anne Sytske Keijser, Mark Leenhouts en Silvia Marijnissen voor hun vertaling De droom van de rode kamer van Cao Xueqin. De prijs werd uitgereikt tijdens een feestelijke avond rond de genomineerde vertalers en hun vertalingen op woensdag 28 september 2022 in TivoliVredenburg te Utrecht tijdens het ILFU-festival.

Lees meer

Johannes Vermeer Prijs 2022 naar schrijver Arnon Grunberg

27 september 2022 - Prijzen

De Johannes Vermeer Prijs 2022 is toegekend aan Arnon Grunberg. De jury, onder voorzitterschap van Andrée van Es, heeft hem unaniem voorgedragen. Grunberg ontvangt de prijs vanwege zijn uitzonderlijke betekenis voor de Nederlandse kunsten. Hij heeft met zijn literaire bijdragen onmiskenbaar grote invloed gehad op zijn generatie. De Nederlandse staatsprijs voor de kunsten wordt op woensdag 16 november aanstaande uitgereikt door Gunay Uslu, staatssecretaris van Cultuur en Media.

Lees meer

Winnaar Europese Literatuurprijs 2022

Agustín Fernández Mallo en Adri Boon bekroond

22 september 2022 - Persberichten, Prijzen en Evenementen

De Europese Literatuurprijs 2022 gaat naar de Nocilla-trilogie van de Spaanse schrijver Agustín Fernández Mallo in de Nederlandse vertaling van Adri Boon, uitgegeven door Koppernik. ‘Een fantastisch boek dat de verbrokkeling en versnippering het hoofd biedt door te laten zien hoe dat wat ogenschijnlijk fragmentarisch is, op zichzelf staat, rondzingt, plotseling contact maakt en een amalgaam vormt dat onverwachte eigenschappen blijkt te hebben’, aldus de jury. Agustín Fernández Mallo en Adri Boon ontvangen de prijs op zaterdag 5 november op het Crossing Border Festival in Den Haag uit handen van juryvoorzitter Manon Uphoff.

Lees meer

Beste Boek voor Jongeren

19 september 2022 - Prijzen

De dystopische Young Adult roman Lily van Tom De Cock en de debuutroman Het meisje met de luidende stem van Abi Daré in vertaling van Arjaan en Thijs van Nimwegen zijn bij de start van de Boekenweek van Jongeren uitgeroepen tot Beste Boek voor Jongeren. Een jongerenjury selecteerde deze twee titels, nadat eerder een jury van volwassenen een shortlist opstelde. Voor beide winnende boeken is er een cheque ter waarde van 2.500 euro.

Lees meer

Van Doesburghuis, Parijs

Open oproep

16 september 2022 - Schrijvers en Algemeen

In het voorjaar van 2023 biedt het Letterenfonds een bijzondere residency aan voor schrijvers en vertalers in het Van Doesburghuis in Meudon/Parijs. Zij worden opgeroepen uiterlijk op woensdag 12 oktober 2022 een voorstel in te dienen voor ofwel de gehele verblijfsperiode van vier maanden van maart tot en met juni ofwel voor twee maanden (maart-april of mei-juni 2023).

Lees meer

Hebban Debuutprijs voor Koen Caris

14 september 2022 - Prijzen

De debuutroman Stenen eten van Koen Caris won op 10 september de Hebban Debuutprijs 2022. Caris nam de award in de Chocoladefabriek in Gouda in ontvangst, samen met een cheque van 1.000 euro. Daarnaast wordt er een promotiecampagne voor het winnende debuut gestart op Hebban.nl ter waarde van 2.500 euro.

Lees meer

Kopje Koffie #11: Jessica Durlacher

Duitse podcast over Nederlandse literatuur

14 september 2022

Te gast in de elfde aflevering van Kopje Koffie, de Duitse boekenpodcast over Nederlandse literatuur: schrijfster Jessica Durlacher. Ze spreekt in de Literaire Maatschappij in Bielefeld met Katharina Borchardt over haar boek De stem (De Arbeiderspers, 2021), dat in mei 2022 in het Duits werd gepubliceerd door Diogenes Verlag als Die Stimme, vertaald door Annelie Bogener.

Lees meer

Henriëtte de Beaufortprijs voor Mirjam van Hengel

13 september 2022 - Prijzen en Algemeen

Mirjam van Hengel ontvangt de Henriëtte de Beaufortprijs 2022 voor haar portret van Remco Campert, Een knipperend ogenblik (De Bezige Bij). De jury selecteerde haar boek uit de rijke oogst aan (auto)biografisch werk van de afgelopen zes jaar. De prijs, een oorkonde en € 3.000, wordt op zaterdag 15 oktober in Leiden door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde uitgereikt. Op deze middag wordt ook de Debutantenprijs overhandigd aan Sholeh Rezazadeh voor De hemel is altijd paars (Ambo|Anthos).

Lees meer

Gouden Ganzenveer 2022 voor Nelleke Noordervliet

Nina Polak ontvangt eerste Jonge Veer

12 september 2022 - Prijzen

Op maandag 12 september heeft De Academie De Gouden Ganzenveer de Gouden Ganzenveer 2022 uitgereikt aan schrijver Nelleke Noordervliet. Eerder dit jaar maakte Jet Bussemaker de winnaar bekend in het programma De Taalstaat op NPO Radio 1. De Jonge veer, een nieuwe prijs voor jonge schrijvers, ging naar Nina Polak.

Lees meer

Longlist Boekenbon Literatuurprijs

8 september 2022 - Algemeen en Prijzen

Uit het recordaantal van 565 fictie en non-fictie inzendingen selecteerde de jury van de Boekenbon Literatuurprijs 2022 vijftien titels voor haar longlist. Merendeels fictie, waaronder twee verhalenbundels en vier debuten, en daarnaast twee non-fictie werken. Onder de kanshebbers zijn twee Vlaamse en dertien Nederlandse schrijvers; negen vrouwen en zes mannen. Vijf zagen hun recente werk eerder dit jaar genomineerd voor die andere grote (fictie) prijs, de Libris Literatuurprijs. De shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs wordt bekendgemaakt op donderdag 29 september, de winnaar op 10 november 2022.

Lees meer

Aanvragen HR-voucher weer mogelijk: laatste ronde

5 september 2022 - Algemeen

Culturele en creatieve instellingen kunnen voor de derde en laatste keer een HR-voucher aanvragen voor ondersteuning bij hun HR- en organisatiebeleid. Met de voucher kun je voor maximaal € 20.000 een adviseur inhuren, die je verder helpt met HR-vraagstukken binnen jouw organisatie. Bijvoorbeeld voor advies over de toekomst van de organisatie en daarbij passend HR-beleid en HR-instrumenten, advies over een sociaal veilige werkomgeving, verschillende Fair Pay-contractvormen of begeleiding bij de uitvoering van diversiteitsbeleid.

Lees meer

Tollensprijs voor Ellen Deckwitz

3 september 2022 - Prijzen

Eens in de vijf jaar wordt de Tollensprijs, de oudste literaire prijs van Nederland, uitgereikt om een vooraanstaand letterkundige te eren. Op zondag 11 december valt deze eer te beurt aan dichteres, columnist en theatermaker Ellen Deckwitz. Haar oeuvre onderscheidt zich “door verbeeldingskracht, aanstekelijkheid en toegankelijkheid”, aldus de jury.

Lees meer

Mathieu Wijdeven en Raoul de Jong winnen de Toneelschrijfprijs

2 september 2022 - Persberichten, Prijzen en Schrijvers

Met hun toneeltekst Het waarom beantwoord zijn Mathieu Wijdeven en Raoul de Jong uitgeroepen tot winnaars van de Toneelschrijfprijs 2022. De prijs is op 2 september 2022 uitgereikt tijdens het Nederlands Theater Festival in Amsterdam.

Lees meer

‘Buitenleven’ van Nina Polak bekroond

22 augustus 2022 - Prijzen

Buitenleven van Nina Polak (Prometheus) is uitgeroepen tot het BruutTAAL Regenboogboek van het jaar 2022. Naast de roman van Polak waren ook De kapperszoon van Gerbrand Bakker (Cossee) en Wormmaan van Mariken Heitman (Atlas Contact) genomineerd voor de shortlist.

Lees meer

Steunfonds Oekraïense makers geopend

16 augustus 2022 - Persberichten en Algemeen

Het Steunfonds Oekraïense makers is geopend. Eerder maakte het kabinet bekend dit jaar een miljoen euro te reserveren om kunstenaars die voor de Russische agressie in Oekraïne gevlucht zijn en in Nederland verblijven tijdelijk te ondersteunen in de uitoefening van hun werkpraktijk. Het Steunfonds is zowel gericht op individuele makers als op gezelschappen. Aanvragen voor de regeling kan via het Nederlands Letterenfonds, via deze website.

Lees meer

Kopje Koffie #10: Lize Spit

Duitse podcast over Nederlandse en Vlaamse literatuur

10 augustus 2022 - Buitenland

Te gast in de tiende aflevering van Kopje Koffie, de Duitse boekenpodcast over Nederlandse literatuur: Vlaamse schrijver Lize Spit. Ze spreekt met Katharina Borchardt en Bettina Baltschev over haar boek Ik ben er niet (Das Mag, 2020), dat in juli 2022 in het Duits werd gepubliceerd door S. Fischer als Ich bin nicht da, vertaald door Helga van Beuningen.

Lees meer

Tien subsidies voor debutanten

Toekenningen startersbeurzen 2022

2 augustus 2022 - Persberichten

Tien onlangs gedebuteerde schrijvers van proza, non-fictie, poëzie en jeugdliteratuur ontvangen dit jaar een eerste projectsubsidie van € 11.000 om te werken aan hun tweede boek. Zij werden geselecteerd uit een groep van 26 aanvragers. Net als in het afgelopen jaar kon het budget voor de debutantenbeurzen dit jaar verhoogd worden uit het coronasteunpakket, waardoor er twee extra beurzen voor deze groep schrijvers verleend konden worden.

Lees meer

Ariel Magnus als WiR in Nederland

Writer in residenceprogramma 2022

1 augustus 2022

De Argentijnse auteur Ariel Magnus is in augustus op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds als writer in residence in Amsterdam. Tijdens zijn verblijf werkt hij aan een nieuwe roman en doet hij onderzoek voor een volgende.

Lees meer

Inzending &Awards 2022 open

15 juli 2022 - Algemeen en Prijzen

Wie verdient de &Awards 2022? Nomineer nu een project of persoon. Op vrijdag 4 november worden de &Awards en bijbehorende geldprijzen voor de derde keer uitgereikt. De &Awards zetten jaarlijks een project én een professional in de schijnwerpers die zich hebben ingezet voor diversiteit en inclusie. Ze dienen als stimulering, voorbeeld en signaal naar andere organisaties in de culturele sector. Aan de projectprijs is een bedrag van € 20.000 verbonden en de laureaat van de persoonsprijs ontvangt € 5.000.

Lees meer

Remco Campert

In memoriam

14 juli 2022 - Algemeen en Schrijvers

Met Remco Campert (1929-2022) verloor de Nederlandse literatuur een van haar meest geliefde schrijvers. Hij schreef gedichten, verhalen, romans, novelles en columns, en werd in 1976 bekroond met de P.C. Hooftprijs voor poëzie, in 2011 met een Gouden Ganzenveer en in 2015 met de Prijs der Nederlandse Letteren voor zijn gehele oeuvre. Vanwege zijn grote staat van dienst ontving Campert sinds 2004 een eregeld van het Nederlands Letterenfonds.

Lees meer

Innovatielabs #2

Open Call

14 juli 2022 - Algemeen

Het programma Innovatielabs zoekt makers, culturele instellingen en andere creatieve partijen die willen werken aan innovatie in de culturele en creatieve sector. Heb je een goed idee om de sector te versterken aan de hand van verdiepend onderzoek, activiteiten of experiment? Kun je de handen ineenslaan met minimaal twee samenwerkingspartners én sta je open om kennis en inzichten te delen? Doe mee aan de Open Call Innovatielabs #2! Tot en met 5 oktober 2022 kun je een voorstel indienen. Deelname staat open voor aanvragers uit alle artistieke en creatieve disciplines.

Lees meer

Opnieuw een run op Steunmaatregel voor Schrijvers

925 schrijversactiviteiten in twee maanden

7 juli 2022 - Persberichten en Algemeen

Om schrijvers een extra steuntje in de rug te geven hebben de Schrijverscentrale en het Nederlands Letterenfonds een vierde Steunmaatregel voor Schrijvers uitgevoerd om het schrijversbezoek te stimuleren. Het Nederlands Letterenfonds stelde € 250.000 beschikbaar om 50% korting te geven op schrijversbezoeken die via de Schrijverscentrale plaatsvinden tussen 21 maart en 1 oktober 2022. Ruim 450 organisaties maakten hier gebruik van, waarvan 10% nieuwe organisaties. Binnen twee maanden is het volledige subsidiebedrag toegekend. 

Lees meer

Nominaties Toneelschrijfprijs 2022 bekend

30 juni 2022 - Prijzen

,Rosa. van Koen Boesman, TAL van het collectief BOG., Het waarom beantwoord van Mathieu Wijdeven en Raoul de Jong en Trojan Wars van Peer Wittenbols zijn genomineerd voor de Toneelschrijfprijs 2022. De jury, onder voorzitterschap van Els Van Steenberghe, selecteerde hun nieuwe theaterteksten als de beste vier die in de afgelopen twee jaar in première gingen.

Lees meer

Charlotte Pothuizen wint Aleida Schotprijs

29 juni 2022 - Vertalers en Prijzen

De Aleida Schotprijs 2022 voor vertalingen uit een van de Slavische talen is toegekend aan Charlotte Pothuizen. De jury van de Aleida Schotprijs, bestaande uit Arthur Langeveld en Eric Metz, kent de prijs toe aan Charlotte Pothuizen voor haar vertalingen van moderne Poolse literatuur, in het bijzonder voor Szczepan Twardochs romans De koning (Nieuw Amsterdam, 2019) en Het zwarte koninkrijk (Nieuw Amsterdam, 2021).

Lees meer

Shortlist Europese Literatuurprijs 2022

22 juni 2022 - Algemeen

Juryvoorzitter Manon Uphoff heeft tijdens een feestelijke presentatie in Spui25 in Amsterdam de shortlist van de twaalfde editie van de Europese Literatuurprijs bekendgemaakt. De prijs bekroont zowel de schrijver als de vertaler van het beste hedendaagse Europese literaire fictiewerk dat in het voorgaande jaar in Nederlandse vertaling is verschenen.

Lees meer

Nominaties Filter Vertaalprijs 2022

17 juni 2022 - Vertalers en Prijzen

Vijf Nederlandse vertalingen zijn genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2022. Deze jaarlijkse prijs bekroont de creativiteit van de vertaler bij het oplossen van vertaalproblemen die voortvloeien uit de eigen, bijzondere aard van het te vertalen werk. Bij elkaar omspannen de vijf nominaties diverse werelddelen, op z’n minst drie wereldtalen en zo’n zeven eeuwen. De prijsuitreiking volgt op woensdag 28 september tijdens het Internationaal Literatuurfestival in Utrecht.

Lees meer

Kopje Koffie #9: Stefan Hertmans

Duitse boekenpodcast over Nederlandstalige literatuur

15 juni 2022

Te gast in de negende aflevering van Kopje Koffie, de Duitse boekenpodcast over Nederlandse literatuur: Vlaamse schrijver Stefan Hertmans. Hij spreekt met Katharina Borchardt over zijn boek De Opgang (De Bezige Bij, 2020), dat in april 2022 in het Duits werd gepubliceerd door Diogenes als Der Aufgang, vertaald door Ira Wilhelm.

Lees meer

Peiling Leesvaardigheid bevestigt opnieuw belang leesbevordering

10 juni 2022 - Algemeen

De vaardigheid in begrijpend lezen bij leerlingen in het basisonderwijs (bo) en speciaal basisonderwijs (sbo) is deels nog onder niveau. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een peiling naar leesvaardigheid onder leerlingen van groep 8. Deze peiling is in het voorjaar van 2021 onder regie van de Inspectie van het Onderwijs uitgevoerd. De peiling laat ook zien dat leesplezier en leeszelfvertrouwen kunnen bijdragen aan een grotere leesvaardigheid. Volgens De Leescoalitie bevestigen de resultaten de noodzaak van leesbevordering.

Lees meer

Duitse literaire festivals bezoeken Nederland

Gastlandschap Leipziger Buchmesse 2024

7 juni 2022 - Buitenland en Algemeen

Van woensdag 8 tot zaterdag 11 juni bezoeken programmamakers en directeuren van meer dan tien Duitse literaire literatuurfestivals en podia Nederland, op uitnodiging van Flanders Literature en het Nederlands Letterenfonds. Dit Fellowship vindt plaats in het kader van het Vlaams-Nederlandse gastlandschap rondom en op de Leipziger Buchmesse 2024. Tijdens deze intensieve dagen krijgen de organisatoren een breed overzicht van de literatuur uit de Lage Landen aangereikt en gelegenheid om meer dan vijftien schrijvers en illustratoren te ontmoeten; van alle auteurs zijn nieuwe Duitse vertalingen in voorbereiding.

Lees meer

Vier bekroningen op rij voor Readification

22 mei 2022 - Algemeen en Prijzen

In twee dagen viel Readification twee keer in de prijzen. Het leesbevorderingsproject van de Leescoalitie, NBD Biblion en Ubisoft is bekroond met Goud bij de AMMA’s, de mediaprijzen voor de opvallendste concepten en beste samenwerkingen, en het ontving een bronzen Esprix in de categorie ‘Media, Entertainment & Communications’.

Lees meer

Stage Cultuur Inclusief

Aan de slag voor divers talent!

18 mei 2022 - Algemeen

Culturele organisaties kunnen vanaf 15 mei 2022 gebruikmaken van platform Stage Cultuur Inclusief voor het plaatsen van een of meer vacatures voor stage- en startersplekken. Het platform is bedoeld om de instroom van divers talent te stimuleren. Sollicitaties lopen via het platform waarna de meest passende kandidaten worden doorgestuurd zodat de organisatie zelf de eindselectie kan maken. Daarna kan de organisatie een financiële bijdrage aanvragen van maximaal € 1.000 per ingevulde vacature.

Lees meer

Michael Tedja nieuwe writer in residence bij NIAS

17 mei 2022 - Algemeen

Michael Tedja zal van september 2022 tot februari 2023 als writer in residence verbonden zijn aan het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) in Amsterdam. Op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds en het NIAS zal Tedja hier werken aan zijn nieuwste roman, waarin hij de geschiedenis van zijn kunstenaarsfamilie onderzoekt.

Lees meer

Kopje Koffie #8: Gerbrand Bakker

Duitstalige boekenpodcast

12 mei 2022 - Algemeen en Buitenland

Vanuit Trier is schrijver Gerbrand Bakker te gast in Kopje Koffie, de Duitse boekenpodcast over Nederlandse literatuur. Katharina Borchardt interviewt hem over Knecht, allein, de Duitse vertaling door Andreas Ecke voor Suhrkamp Verlag van Knecht alleen: de opvolger van het autobiografische Jasper en zijn knecht.

Lees meer

Veronika ter Harmsel Havlíková ontvangt Letterenfonds Vertaalprijs 2022

10 mei 2022 - Vertalers, Prijzen en Persberichten

De Letterenfonds Vertaalprijs 2022 gaat naar Veronika ter Harmsel Havlíková. Aan de prijs is een bedrag van € 15.000 verbonden. Het fonds bekroont hiermee Ter Harmsel Havlíková’s excellente vertalingen van belangrijke Nederlandstalige titels in het Tsjechisch, en haar cruciale rol als begeleider van nieuwe vertalers en bemiddelaar voor de Nederlandse literatuur in Tsjechië.

Lees meer

Mariken Heitman wint Libris Literatuur Prijs

Wormmaan bekroond

10 mei 2022 - Prijzen, Schrijvers en Algemeen

Op maandag 9 mei is bekendgemaakt dat Mariken Heitman met Wormmaan (Atlas Contact) de 29ste winnaar is van de Libris Literatuur Prijs. De jury stelde dat het boek ‘getuigt van moed, literair meesterschap en grote denkkracht. Een uitdagende, onconventionele roman die zowel actueel als tijdloos is.’ De roman kwam tot stand met een werkbeurs van het Nederlands Letterenfonds.

Lees meer

Museum van de Geest | Dolhuys

European Museum of the Year Award 2022

9 mei 2022 - Prijzen

Het vernieuwde Museum van de Geest | Dolhuys in Haarlem, dat in 2020 werd geopend, is bekroond met de ‘European Museum of the Year Award 2022’ door het European Museum Forum. Het is de meest prestigieuze museumprijs in Europa voor innovatieve visies in de museumsector.

Lees meer

Hengameh Yaghoobifarah als WiR in Amsterdam

Writer in residence mei 2022

3 mei 2022 - Persberichten en Algemeen

In mei woont en werkt de Duitse schrijver Hengameh Yaghoobifarah, op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds, als writer in residence in Amsterdam. Yaghoobifarah zal hier werken aan een nieuwe roman. Ook wordt de Nederlandse vertaling van hun debuutroman gepresenteerd op Read My World.

Lees meer

Programma Literaire Vertaaldagen 2022

Inschrijving geopend

26 april 2022 - Vertalers en Algemeen

Het programma van de drieëntwintigste editie van de Literaire Vertaaldagen is bekend. Op de traditionele symposiumdag, op vrijdag 1 juli in de Rode Hoed in Amsterdam, gaan ervaren vertalers en anderen vanuit hun eigen specialisme in op het thema ‘Vertalen is een leven lang leren’. De symposiumdag kan dit jaar zowel live als online worden bijgewoond. Nieuw is ook dat er op zaterdag 2 juli maar liefst twintig workshops worden aangeboden, merendeels taaloverstijgend: van het vertalen van poëzie of straattaal tot strips of non-fictie, en van het pitchen van een nieuw vertaalproject tot slim zoeken op internet. De live workshops duren een dagdeel, u kunt op zaterdag dus naar eigen keuze een of twee workshops volgen. De inschrijving voor zowel de symposiumdag als de workshops is nu geopend. Als u wilt deelnemen aan een of meer workshops dient u zich uiterlijk in mei aan te melden.

Lees meer

122 inzendingen voor de Toneelschrijfprijs 2022

21 april 2022 - Algemeen

De open oproep voor de Toneelschrijfprijs 2022 heeft 122 theaterteksten opgeleverd. Het aantal inzendingen ligt aanzienlijk hoger dan voorgaande jaren, omdat de Toneelschrijfprijs in 2021 vanwege corona niet werd uitgereikt.

Lees meer

Leraren inspireren elkaar om leesonderwijs te verbeteren

Bij ‘Springlezend’ staat advies van leraar tot leraar centraal

20 april 2022 - Persberichten

Leraren leveren een onmisbare bijdrage aan de leesopvoeding van kinderen. Onderzoek van marktonderzoeksbureau GfK toont aan dat het overgrote deel van de leraren zich daarvan bewust is. Toch heeft maar iets meer dan de helft van de leraren in het basisonderwijs het gevoel voldoende tijd aan leesbevordering te kunnen besteden. In het voortgezet onderwijs is dat zelfs maar 34%. Verder geeft bijna 70% van de leraren in het basisonderwijs en 80% van de leraren in het voortgezet onderwijs aan extra middelen en ideeën voor leesbevordering enorm op prijs te stellen. De nieuwe campagne Springlezend, opgezet door de Leescoalitie, voorziet hierin door leraren een platform te geven waar ze inspiratie kunnen vinden én delen. De aftrap werd vandaag gevierd door leraren en leerlingen in een trampolinepark in Hilversum. Bekende schrijvers brachten daarbij een ode aan de leraar die hen vroeger springlezend heeft gemaakt.

Lees meer

Vertalersgeluktournee van start

Vertalers vertellen over hun voor de Europese Literatuurprijs genomineerde vertalingen

19 april 2022 - Vertalers, Prijzen, Evenementen, Algemeen en Persberichten

Kom live luisteren naar de Nederlandse stemmen van Paolo Cognetti, Roy Jacobson, Caleb Azumah Nelson, Maxim Osipov, Lydia Sangren en anderen tijdens de Vertalersgeluktournee 2022. Van vrijdag 29 april tot en met dinsdag 31 mei vertellen dertien literair vertalers over het vertalen van hun voor de longlist van de Europese Literatuurprijs genomineerde roman. De Vertalersgeluktournee trekt van Leeuwarden naar Groningen, Amsterdam en Rotterdam. Of log in op de livestreams!

Lees meer

Leescoalitie steunt pleidooi onderwijsinspectie

‘Roer moet radicaal om’

13 april 2022 - Algemeen

In de Staat van het Onderwijs 2022 pleit de Inspectie van het Onderwijs ervoor dat het taal- en rekenniveau van leerlingen binnen twee jaar verbeterd moet zijn. De Inspectie constateert dat de afgelopen twintig jaar het niveau van basisvaardigheden van leerlingen is gedaald. Daarom moet volgens de inspectie ‘het roer radicaal om’. Deze constatering sluit naadloos aan bij het pleidooi van de Leescoalitie voor een ambitieus leesoffensief om ervoor te zorgen dat in 2025 niemand met een leesachterstand van school komt. Het Nederlands Letterenfonds maakt samen met acht andere organisaties uit van het samenwerkingsverband De Leescoalitie.

Lees meer

Auteurs Boekenweekgeschenk van jongeren bekend

Daan Heerma van Voss, Chinouk Thijssen en Gershwin Bonevacia

12 april 2022 - Algemeen

Schrijvers Daan Heerma van Voss, Chinouk Thijssen en dichter Gershwin Bonevacia zullen dit jaar bijdragen aan 3PAK, het gratis geschenk van de Boekenweek van Jongeren. Het geschenk is tijdens deze speciale Boekenweek, van 16 tot en met 25 september, door jongeren gratis af te halen op school, in de boekhandel en in de bibliotheek. De Boekenweek van Jongeren wordt ondersteund door het Nederlands Letterenfonds.

Lees meer

Readification dubbel bekroond

twee SponsorRingen

12 april 2022 - Prijzen en Algemeen

Het project Readification is voor de tweede keer bekroond, nu met twee SponsorRingen: brons in de categorie Maatschappij en goud in het specialisme Innovatie. Readification zet een combinatie van games en verhalen in om jongeren weer aan het lezen te krijgen. Vorig jaar ontving het initiatief, dat is ontwikkeld door de Leescoalitie, NBD Biblion en gameontwikkelaar Ubisoft, al een bronzen LEFfie Award.

Lees meer

Martijn van der Linden

Kinderboekenambassadeur 2022-2024

6 april 2022 - Algemeen

Illustrator Martijn van der Linden is de nieuwe Kinderboekenambassadeur van Nederland. De komende twee jaar zal hij zich inzetten voor meer leesplezier bij kinderen en de promotie van kinder-­ en jeugdboeken. Dit werd vandaag bekendgemaakt op Lezen Centraal, het jaarlijkse congres van Stichting Lezen in het Beatrix Theater in Utrecht. De Kinderboekenambassadeur is een initiatief van Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds, in samenwerking met Stichting CPNB, de Schrijverscentrale en het Kinderboekenmuseum.

Lees meer

Van maker tot lezer

Nieuwe steunmaatregel

5 april 2022 - Vertalers, Schrijvers en Algemeen

Makers van Nederlandse literatuur kunnen nu een beurs aanvragen in het kader van de tijdelijke steunmaatregel Van maker tot lezer 2022. De regeling is mogelijk gemaakt met extra geld dat het ministerie van OCW binnen het vijfde coronasteunpakket beschikbaar heeft gesteld voor makers. Van maker tot lezer 2022 staat open voor schrijvers, performers, graphic novelists, illustratoren en vertalers in het Nederlands, die van 1 januari 2017 tot 1 maart 2022 direct of indirect door het Letterenfonds zijn ondersteund. De beurs dient door de maker te worden ingezet om een brug te slaan naar potentiële lezers van haar of zijn werk. Aanvragen worden in behandeling genomen zolang het budget strekt.

Lees meer

Kopje Koffie #7: Gerda Blees

Duitse boekenpodcast over Nederlandstalige literatuur

4 april 2022

Te gast in de zevende aflevering van Kopje Koffie, de Duitse boekenpodcast over Nederlandstalige literatuur: Gerda Blees. Op het kantoor van het Letterenfonds in Amsterdam gaat zij met Bettina Baltschev in gesprek over de totstandkoming van haar debuutroman Wij zijn licht (Podium, 2020), die werd bekroond met De Boekhandelsprijs en de European Union Prize for Literature. In januari dit jaar verscheen het boek in het Duits bij uitgeverij Zsolnay, onder de titel Wir sind das Licht, in vertaling van Lisa Mensing.

Lees meer

Boek een schrijversoptreden met 50% korting

Nieuwe steunmaatregel

25 maart 2022 - Algemeen

Nu er gelukkig weer ontmoetingen mogelijk zijn tussen lezers en schrijvers in boekhandels, bibliotheken en op scholen en podia, komen het Nederlands Letterenfonds en de Schrijverscentrale met een nieuwe steunmaatregel waarmee schrijversoptredens worden gestimuleerd. Organisaties die via de Schrijverscentrale een of meer optredens boeken tussen 21 maart en 1 oktober 2022 ontvangen 50% korting, tot een maximum van € 500 (dit aanbod geldt zolang het budget strekt). Het Letterenfonds en de Schrijverscentrale hopen het aantal schrijversoptredens hiermee een impuls te geven, vooral met het oog op de Boekenweek 2022 die in april zal plaatsvinden.

Lees meer

Kopje Koffie #6: Tobi Lakmaker

Duitse boekenpodcast

24 maart 2022 - Algemeen

In de zesde aflevering van Kopje Koffie, de Duitse boekenpodcast over literatuur uit de Lage Landen, schuift Tobi Lakmaker aan. Met Bettina Baltschev heeft hij het over zijn roman De geschiedenis van mijn seksualiteit, die onlangs in de Duitse vertaling van Christina Brunnenkamp, onder de titel Die Geschichte meiner Sexualität, verscheen bij Piper Verlag.

Lees meer

Nederland en Vlaanderen gastland Leipziger Buchmesse 2024

23 maart 2022 - Persberichten

Nederland en Vlaanderen zullen in 2024 gezamenlijk gastland zijn van de Leipziger Buchmesse, de grootste publieksboekenbeurs van Duitsland. Dat is op de afgelopen Leipziger Buchmesse bekendgemaakt. Het Nederlands Letterenfonds, Literatuur Vlaanderen, de Nederlandse ambassade en de vertegenwoordiging van Vlaanderen in Berlijn organiseren samen het aanstaande gastlandschap, dat nieuwe stemmen, nieuwe generaties en nieuwe genres in Duitsland zal introduceren.

Lees meer

Literatuur op het scherm

Projectpresentaties

17 maart 2022 - Algemeen en Schrijvers

Vier teams van schrijvers en ontwerpers hebben in het Huis Utrecht vier nieuwe digitale projecten gepresenteerd. De werken zijn in het afgelopen jaar tot stand gekomen in het kader van Literatuur op het Scherm, een programma van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Nederlands Letterenfonds.

Lees meer

Jaarverslag 2021

15 maart 2022 - Toekenningen

Het Jaarverslag biedt een overzicht van de activiteiten van het Nederlands Letterenfonds in binnen- en buitenland in het coronajaar 2021. In deze uitgebreide digitale versie van het jaarverslag vindt u ook alle reguliere subsidiebesluiten. Daarnaast zijn ook de besluiten opgenomen in het kader van de steunmaatregelen die konden worden gerealiseerd vanuit meerdere steunpakketten voor de cultuursector, van het omvangrijke herstelpakket voor de fysieke boekhandel in Nederland, en van de HR-voucherregeling voor cultuur, die het Letterenfonds namens de zes rijkscultuurfondsen uitvoert in het kader van de arbeidsmarktagenda. Vanuit de pdf kan worden geklikt op links naar blogs, video’s, publicaties en andere achtergrondinformatie.

Lees meer

Gedicht Marieke Lucas Rijneveld in vijf talen vertaald

‘Het volgende moeten we onthouden: dat we allemaal als vluchteling geboren worden’

15 maart 2022 - Algemeen

Het Nederlands Letterenfonds staat voor vrije meningsuiting en vreedzame uitwisseling van ideeën. Mede daarom lieten wij het gedicht ‘Een krijgzuchtige tijd’ van Marieke Lucas Rijneveld vertalen in het Oekraïens (Jaroslav Dovhopolyy), Russisch (Anna Sidorova), Duits (Ruth Löbner), Frans (Daniel Cunin) en Engels (Michele Hutchison).

Lees meer

Longlist Europese Literatuurprijs 2022

20 titels uit 11 talen en 13 landen

14 maart 2022 - Persberichten, Vertalers, Prijzen en Algemeen

Twintig titels vertaald uit elf talen maken kans op de Europese Literatuurprijs 2022. De prijs bekroont zowel de schrijver als de vertaler(s) van het beste hedendaagse Europese literaire fictiewerk dat in het afgelopen jaar in Nederlandse vertaling is verschenen. De longlist is samengesteld door zeventien boekhandels. Van 23 maart tot aan de bekendmaking van de shortlist eind juni vertellen de genomineerde vertalers over hun werk op het Vertalerskanaal van Hebban.nl, en live in een aantal boekhandels in het land.

Lees meer

Chinese dichter Wang Jiaxin in maart als WiR in Amsterdam

Writer in residence maart 2022

7 maart 2022 - Persberichten

Op maandag 7 maart a.s. arriveert de Chinese dichter Wang Jiaxin als writer in residence in Nederland. Hij zal een maand lang, op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds, in Amsterdam wonen en werken. Ook treedt hij op in Leiden, Amsterdam en Gent, en op enkele middelbare scholen.

Lees meer

Shortlist Libris Literatuurprijs 2022 gepresenteerd

1 maart 2022 - Prijzen

De shortlist van de Libris Literatuurprijs 2022 is bekend: Nico Dros, Mariken Heitman, Auke Hulst, Deniz Kuypers, Renée van Marissing en Lisa Weeda maken kans op de hoofdprijs. Vanaf 25 maart bespreken jonge lezers de genomineerde romans in de podcastserie De shortlist. Op maandag 9 mei volgt een Hommage-show en de bekendmaking van de winnaar in een livestream vanuit Felix Meritis in Amsterdam.

Lees meer

Ida Gerhardt Poëzieprijs 2022 naar Anne Vegter

Big data bekroond

22 februari 2022 - Prijzen

Anne Vegter krijgt de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2022 voor haar bundel Big data (Querido). Zaterdag 2 april zal de prijs feestelijk worden uitgereikt in de voormalige bibliotheek van het Broederenklooster te Zutphen.

Lees meer

Literatuur op het Scherm

Eindpresentatie

18 februari 2022 - Evenementen, Schrijvers en Algemeen

Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Nederlands Letterenfonds organiseren op maandagmiddag 28 februari een eindpresentatie van het programma Literatuur op het Scherm. Vier teams van schrijvers en ontwerpers presenteren in Utrecht hun projecten. Daarnaast is er een keynote van Siebe Bluijs, postdoctoraal onderzoeker ‘Digital Literature’. Publiek is van harte welkom bij deze presentatie.

Lees meer

Slow Writing Lab VII

Twaalf Nederlandse en Vlaamse talenten geselecteerd

18 februari 2022 - Algemeen, Schrijvers en Persberichten

Twaalf schrijftalenten staan in de startblokken voor de zevende editie van het Slow Writing Lab. Van de Stoerste Zoetermeerder, een filosoof en crossover artiesten tot een tekenaar en Nieuwe Types. Tijdens het Slow Writing Lab krijgen ze een jaar lang alle ruimte om hun artistieke drijfveren diepgaand te onderzoeken en met literaire vormen te experimenteren. In de afgelopen jaren is het Slow Writing Lab uitgegroeid tot een uniek verdiepingstraject voor schrijftalenten met én zonder een afgeronde kunstvakopleiding – uit het hele Nederlandse taalgebied.

Lees meer

Vondel Translation Prize naar David Doherty

Summer Brother bekroond

10 februari 2022 - Prijzen

De Vondel Translation Prize 2021 is uitgereikt aan David Doherty voor Summer Brother, zijn vertaling van Zomervacht van Jaap Robben. Tijdens een online ceremonie van The Society of Authors ontving Doherty het prijzengeld van € 5.000 en de lof van de jury, die zijn vertaling selecteerde uit de rijke oogst van twee jaar.

Lees meer

Vragenlijst naar gebruik van de Vertalingendatabase

1 februari 2022

De Hongaarse onderzoeker Krisztina Gracza loopt stage bij de afdeling Buitenland. Als onderdeel van haar proefschrift dat ze aan de Universiteit ELTE te Boedapest aan het voorbereiden is, doet ze onderzoek naar de Vertalingendatabase (www.vertalingendatabase.nl) van het Nederlands Letterenfonds waarvoor Marlies Hoff (Bibliotheek en Documentatie) verantwoordelijk is.

Lees meer

Awater Poëzieprijs naar Sasja Janssen

Virgula beste bundel volgens verzamelde beroepslezers

26 januari 2022 - Prijzen

De dichtbundel Virgula (Querido) van Sasja Janssen heeft de Awater Poëzieprijs 2021 gewonnen. Dat werd afgelopen 21 januari 2022 bekendgemaakt. Virgula kwam tot stand met ondersteuning van het Nederlands Letterenfonds.

Lees meer

Inzendingen Toneelschrijfprijs

Open oproep

25 januari 2022 - Prijzen, Schrijvers en Algemeen

Nederlandstalige toneelteksten die in kalenderjaar 2020 of 2021 in première zijn gegaan, kunnen tot dinsdag 1 maart 2022 ingezonden worden voor de Toneelschrijfprijs 2022.

Lees meer

HR-vouchers

subsidie voor professionaliseren van HR- en organisatiebeleid

25 januari 2022 - Algemeen

Culturele en creatieve instellingen kunnen een HR-voucher ter waarde van € 20.000 aanvragen voor ondersteuning bij hun HR- en organisatiebeleid. De aanvraagmogelijkheid staat open voor organisaties die door een van de zes rijkscultuurfondsen, waaronder het Nederlands Letterenfonds, zijn ondersteund. In deze (tweede) aanvraagronde is zowel de groep mogelijke aanvragers als het budget verruimd.

Lees meer

Shortlist Ida Gerhardt Poëzieprijs 2022 bekendgemaakt

Vier ondersteunde titels op shortlist

25 januari 2022 - Prijzen

Op vrijdag 21 januari maakte Stichting Zutphen Literair de shortlist bekend voor de gemeentelijke Ida Gerhardt Poëzieprijs 2022. Uit de 140 ingezonden bundels dingen er nog vijf mee voor de prijs, waarvan vier bundels tot stand kwamen met subsidie van het Nederlands Letterenfonds. Op 15 februari 2022 blijkt welk van de bundels de prijs heeft gewonnen.

Lees meer

Steunmaatregelen zorgen in 2021 voor verdubbeling aantal schrijversbezoeken Schrijverscentrale

De Schrijverscentrale boekt 5.290 schrijversbezoeken in 2021

24 januari 2022 - Algemeen

In 2021 ontwierpen de Schrijverscentrale en het Nederlands Letterenfonds drie steunmaatregelen ter ondersteuning van schrijvers. Zij kampen met een serieuze terugval in inkomsten onder meer door het op grote schaal wegvallen van lezingen. Het Letterenfonds stelde € 950.000 beschikbaar om het contact tussen schrijvers en lezers te behouden en optredens van schrijvers te stimuleren. Ruim 1.100 boekhandels, bibliotheken, scholen en andere literaire of culturele organisaties maakten gebruik van de steunmaatregelen, waardoor zo’n 800 beginnende en ervaren jeugdboekenschrijvers en auteurs voor volwassenen fysiek of online hun lezers konden ontmoeten.

Lees meer

Spreekuur startersronde

Ondersteuning auteurs van tweede of derde literaire boek middels regeling Projectsubsidies voor publicaties

20 januari 2022 - Algemeen

Heb je als schrijver één of twee literaire titels op je naam staan? Kijk dan eens of je voldoet aan de voorwaarden voor het aanvragen van een beurs voor het schrijven van je volgende boek. Auteurs die een aanvraag willen indienen en hier vragen over hebben, kunnen deze voorleggen tijdens het startersspreekuur. Er zijn twee dagen waarvoor je je kunt inschrijven: dinsdag 8 februari of donderdag 15 februari. Aanmelden kan tot en met vrijdag 4 februari.

Lees meer

Kopje Koffie #5: Marente de Moor

Duitse boekenpodcast over Nederlandstalige literatuur

10 januari 2022 - Algemeen

In de vijfde aflevering van de Duitse boekenpodcast over Nederlandstalige literatuur schuift schrijfster Marente de Moor aan, die met Bettina Baltschev in gesprek gaat over de recente vertaling van haar roman Foon. Het boek verscheen in de herfst van 2021 onder de Duitse titel Phon bij Hanser Literaturverlage, in een vertaling van Bettina Bach.

Lees meer

Woordtarief vertalingen

Minimum verhoogd per 2022

3 januari 2022 - Vertalers en Algemeen

De Literaire Uitgevers Groep (onderdeel van de GAU/Mediafederatie) en de Auteursbond onderhandelen over een aangepast Modelcontract voor literaire vertalingen. Daarop vooruitlopend is een afspraak gemaakt over de inflatiecompensatie van het woordtarief. Op basis van de Consumenten Prijs Index wordt met ingang van 31 december 2021 het minimum-woordtarief voor vertalingen van proza verhoogd naar 7,0 eurocent. Voor poëzievertalingen gaat het naar 2,56 euro per regel, met een minimum van 44,86 per gedicht.

Lees meer

Marthe Elzinga wint de Dr. Elly Jaffé Prijs 2021

Prijs voor de beste vertaling uit het Frans naar het Nederlands

3 januari 2022 - Prijzen

Op 3 januari 2022 is de Dr. Elly Jaffé Prijs 2021 toegekend aan Marthe Elzinga. De prijs wordt uitgereikt aan de beste vertaling uit het Frans naar het Nederlands van proza, poëzie en toneel, met als doel de belangstelling voor de Franse taal en literatuur te stimuleren. Marthe Elzinga, die haar vertalingen eerder publiceerde onder de naam Maarten Elzinga, is bekend van haar vertalingen van Nobelprijswinnaar Patrick Modiano en René Daumal. Delen van haar werk kwamen tot stand met ondersteuning van het Nederlands Letterenfonds.

Lees meer

Pers

Voor vragen over activiteiten van het fonds kunt u contact opnemen met Romkje de Bildt of Teun Grondman.

Nieuwsbrief

Het Nederlands Letterenfonds verstuurt min of meer maandelijks een nieuwsbrief met informatie over onder meer nieuwe subsidieregelingen, deadlines voor aanvraagrondes, open oproepen voor residenties en andere programma’s, en blogs van schrijvers en vertalers. Via dit aanmeldformulier kun je je abonneren.