Subsidies

Literaire uitwisselingen

Hoe goed kennen we onze Vlaamse buren? Lezen we wel eens een boek van een Surinaamse auteur? Wat gebeurt er in de Caribische literatuur? Samen met de Taalunie en Literatuur Vlaanderen wil het Nederlands Letterenfonds de grenzen in het Nederlandse taalgebied vloeibaar maken. Daarom ondersteunen ze leesbevorderende en literaire projecten en initiatieven die de uitwisseling van kennis en expertise stimuleren tussen de verschillende delen van ons taalgebied.

Voor wie   Voor wat   Deadlines
Literaire organisaties
Vertalers
Schrijvers
  Projectkosten
  1 maart 2024
1 september 2024

Aangepaste regeling, nieuwe mogelijkheden

De subsidies voor literair grensverkeer worden vanaf 2023 vervangen door subsidies voor literaire uitwisselingen en daar hoort een aangepast reglement bij. De aanpassingen in het reglement geven zowel literaire makers als organisaties de mogelijkheid om kennis uit te wisselen en bloeiende samenwerkingen op te zetten tussen de verschillende regio’s van het Nederlandse taalgebied (Nederland, het Nederlands taalgebied van België, Suriname, Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten). Je kunt vanaf nu in twee verschillende categorieën een subsidie aanvragen:

  • Categorie A: Ben je schrijver, (performance)dichter, spoken word/slam artiest, vertaler, illustrator of literair programeur/curator en wil je je artistieke of zakelijke mogelijkheden verkennen in een andere Nederlandstalige regio? Of wil je een nieuwe samenwerking opzetten? Dan kun je een subsidie aanvragen tot maximaal € 2.500.
  • Categorie B: Ben je als organisatie of collectief actief in het literaire veld en wil je een internationale samenwerking opzetten binnen het Nederlandse taalgebied? Doe je dat aan de hand van een literair project dat draait om uitwisseling van kennis en expertise tussen de verschillende regio’s van ons taalgebied? Dan kun je een subsidie aanvragen tot maximaal € 10.000.

Deadlines

Aanvragers in categorie A kunnen het hele jaar door een subsidie aanvragen. De deadline is telkens de eerste dag van de maand.

Aanvragers in categorie B kunnen twee keer per jaar een subsidie voor een literaire uitwisseling aanvragen. De eerstvolgende deadlines zijn:

  • 1 maart 2024: voor projecten die beginnen of plaatsvinden vanaf mei 2024;
  • 1 september 2024: voor projecten die beginnen of plaatsvinden vanaf november 2024.

Aanvragen voor deze regeling kunnen worden ingediend via de website van Literatuur Vlaanderen.

Pieter Jan van der Veen

Contact

Pieter Jan van der Veen

Subsidiespecialist

[email protected]