vacatures

Stages

1 juni 2023

Het Nederlands Letterenfonds is één van de zes publieke kunstfondsen in Nederland: het investeert in de totstandkoming van literatuur in alle genres in het Nederlands, Fries, Papiaments en Nederlandse Gebarentaal, en in de verspreiding daarvan in binnen- en buitenland. Binnen het fonds is regelmatig behoefte aan stagiairs (m/v/x). Onze voorkeur gaat uit naar studenten (wo/hbo) die in het kader van hun opleiding werkervaring in de literaire sector willen opdoen.

We maken graag kennis met enthousiaste literatuurliefhebbers met een analytische en flexibele geest, die praktisch en zelfstandig kunnen werken. Omdat het Letterenfonds voor en met uitgevers, schrijvers en literair vertalers werkt, verwachten we van alle stagiairs een uitstekende schriftelijke beheersing van de Nederlandse (en Engelse) taal.

Eerdere stagiairs werkten drie tot zes maanden bij het fonds, fulltime of parttime (3 tot 4 dagen per week). We bieden de mogelijkheid kennis van het literair bedrijf en cultuurbeleid op te doen, een netwerk op te bouwen en desgewenst binnen de stage een onderzoek uit te voeren. Daarnaast is er voldoende begeleiding en een stagevergoeding.

Stagiair buitenland

Het team Internationaal presenteren en promoten van het Nederlands Letterenfonds houdt zich bezig met de promotie van Nederlandse literatuur wereldwijd. Er werken hier ongeveer zes mensen, waaronder de zgn. genre-specialisten op het gebied van fictie, literaire non-fictie, kinder- en jeugdliteratuur, poëzie en graphic novels. Samen onderhouden en informeren zij – onder meer via brochures en op boekenbeurzen - een uitgebreid internationaal netwerk van uitgevers, agenten, festivals en andere literaire organisaties. Daarnaast worden jaarlijks een of meer manifestaties met Nederlandse auteurs georganiseerd in het buitenland.

Als stagiair bied je praktische ondersteuning bij het maken van de verschillende brochures voor het buitenland (New Dutch Fiction, Quality Non-Fiction, Children’s Books, etc), schrijf je voor de website signalementen van nieuwe buitenlandse vertalingen van Nederlands werk, en help je bij de voorbereiding van de jaarlijkse bezoeken aan de belangrijkste boekenbeurzen zoals de Frankfurter Buchmesse (oktober), de London Book Fair (april) of Bologna (maart). Tevens lever je een bijdrage aan de organisatie van de halfjaarlijkse rechtenborrel voor Nederlandse uitgevers en andere evenementen zoals fellowships voor buitenlandse uitgevers.

Na 1 januari 2024 is er op het Letterenfonds weer ruimte voor een stagiair binnen het team Internationaal presenteren en promoten.

Interesse?

Stuur je motivatie en cv per mail naar post@letterenfonds.nl. Grote kans dat we je daarna voor een gesprek uitnodigen.

Uiteraard kun je ook eerst contact opnemen om nadere informatie te vragen over een specifieke stage.

Het Nederlands Letterenfonds is samen met de twee andere, voor het letterenveld beleidsmakende organisaties Stichting Lezen en De Schrijverscentrale gevestigd in het centrum van Amsterdam aan de Nieuwe Prinsengracht 89. Ook Amsterdam University Press, Nationaal Comité 4 & 5 mei en Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten zijn hier gehuisvest.