nieuws

Schrijversverblijf 2024

Open oproep: Ledig House New York

18 september 2023

Wil je als literair auteur een maand lang deel uit maken van een internationaal gezelschap en heeft je nieuwe boek baat bij een verblijf in Amerika? Tot 1 november 2023 kunnen schrijvers een aanvraag indienen voor een verblijf in het Ledig House, upstate New York in 2024.

Het Omi International Arts Center beheert het Ledig House in Columbia County, New York. Het Ledig House is een residentie voor beeldend kunstenaars, schrijvers, musici en dansers. Het dorpje Omi kijkt uit op de Catskill Mountains en ligt te midden van het glooiend akkerland van de Hudson River Valley, op zo’n tweeënhalf uur van New York (per trein). Per maand is er ruimte voor ongeveer tien bewoners die allemaal een eigen slaapkamer en werkplek hebben. Voor alle maaltijden wordt gezorgd en elke avond wordt er door een kok gekookt.

De Omi-organisatie ziet het als haar missie om haar gasten te introduceren in de Amerikaanse culturele wereld en ze waar mogelijk te helpen in hun verdere carrière. Schrijvers en vertalers worden binnen het International Writers Residency programma ontvangen. Overdag werken de residenten, in stilte, aan eigen werk en ‘s avonds komt men bij elkaar voor bijvoorbeeld een bijeenkomst met New Yorkse uitgevers, redacteuren of literair agenten. De voertaal bij alle activiteiten is Engels.

Ieder jaar is er ruimte voor één Nederlandse resident; in de even jaren voor een schrijver en in de oneven jaren voor een literair vertaler. In 2016 verbleef dichter Lieke Marsman in het Ledig House, literair vertaler Arthur Langeveld volgde haar in 2017 op. In 2018 was Hanna Bervoets te gast in New York – lees haar blog over haar verblijf: ‘Het echte leven al bijna ontwend’ en in 2019 was het de beurt aan vertaler Rebekka Herman Mostert. In 2022 werkte Niña Weijers in het Ledig House en dit jaar was literair Astrid Huisman te gast.

Aanmelden

Schrijvers in alle literaire genres komen in aanmerking. Ben je geïnteresseerd, meld je dan aan door een e-mail met een werkplan, cv en bibliografie (alle in het Engels geschreven) te sturen aan Eva Prakken: e.prakken@letterenfonds.nl. Stuur indien beschikbaar ook graag een Engelse (sample)vertaling van je werk mee bij de aanvraag. Geef ten slotte uw voorkeur aan voor een van de vier werkperiodes. De opties zijn: 28 maart tot 23 april, 8 tot 29 mei, 5 september tot 2 oktober of 10 oktober tot 6 november 2024.

De deadline van 1 november 2023 is verstreken. Aanmelden is niet meer mogelijk.

Meer informatie

Eva Prakken

Contact

Eva Prakken

Programmamedewerker

[email protected]