nieuws

Aanmelden nu weer mogelijk

Heropening Vertalershuis Amsterdam

28 februari 2023

Op woensdag 21 juni 2023 wordt het Vertalershuis Amsterdam feestelijk heropend. De residentie voor vertalers uit het Nederlands moest in het eerste coronajaar door alle (reis)beperkingen de deuren sluiten; een periode die is benut om het huis ingrijpend te renoveren. Vanaf nu is het mogelijk om een aanvraag voor een verblijf in 2023 of 2024 te dienen.

De volledig nieuwe inrichting van de vijf kamers zal worden geïnspireerd door vijf klassieke Nederlandse auteurs. Iedere maand wordt een nieuwe ‘kamernaam’ onthuld in een interview van Andrea Kluitmann met een vertaler van de betreffende schrijver. Nieuwsgierig? De eerste naam is nu te lezen in het interview met Waltraud Hüsmert, gelauwerd vertaler Duits van zowel klassieke als moderne schrijvers.

Voor wie?

Een verblijf in het Vertalershuis Amsterdam is in eerste instantie bedoeld voor geaccrediteerde vertalers met een vertaalcontract voor een Nederlandstalig literair werk. De heropening van het Vertalershuis zal gepaard gaan met een kleine aanvulling op deze regel: vertalers die nog niet geaccrediteerd zijn, maar wel met een beoordeelde proefvertaling positief zijn opgevallen, zullen door het Letterenfonds persoonlijk worden uitgenodigd om zich aan te melden voor een verblijf in het Vertalershuis. Ook zij komen in aanmerking voor een verblijf, op voorwaarde dat zij in het Vertalershuis aan een relevant vertaalproject zullen werken. Op deze manier hopen wij nieuwe, jonge en talentvolle literair vertalers uit het Nederlands een steun in de rug te geven, te inspireren en te motiveren om door te gaan op het door hen ingeslagen pad.

Deadline aanvragen 2023

Het is nu mogelijk om een aanvraag in te dienen voor een verblijf in het gerenoveerde Vertalershuis Amsterdam. U kunt dit doen door het aanvraagformulier op deze website in te vullen. Vermeld in dit formulier ook aan welke vertaling(en) u zult werken. Aanvragen voor een verblijf in de tweede helft van 2023 ontvangen we graag voor maandag 3 april aanstaande.

Vanwege de lange periode dat het Vertalershuis Amsterdam gesloten was, verwachten we een grote hoeveelheid aanvragen. Om zoveel mogelijk vertalers blij te kunnen maken, vragen we u om in uw aanvraag meerdere alternatieven voor een verblijf in 2023 (of 2024) aan te geven. De vertalers die voor 3 april een aanvraag voor 2023 hebben ingediend, ontvangen uiterlijk op maandag 1 mei 2023 bericht.

Verblijf en beurs

De minimale verblijfsperiode is twee weken, de maximale twee maanden. Vertalers die worden uitgenodigd voor een verblijf in het Vertalershuis Amsterdam kunnen aanspraak maken op een verblijfsbeurs en een tegemoetkoming in de reiskosten.
Mochten er erg veel aanvragen zijn voor de tweede helft van 2023 dan kan de maximale verblijfsduur tijdelijk worden verkort tot één maand, zodat we meer mensen een plek kunnen aanbieden.

Links

vertalershuis in verbouwing, november 2022

Feestelijke heropening op woensdag 21 juni 2023