nieuws

J.M.A. Biesheuvelprijs voor Hedda Martens

20 februari 2023

Hedda Martens heeft de J.M.A. Biesheuvelprijs 2023 gewonnen voor de verhalenbundel Bij wijze van leven (Querido). Op zondag 19 februari tijdens een feestelijke avond in Spui25 ontving ze € 5.172; dit bedrag is geheel door middel van crowdfunding bijeengebracht. De J.M.A. Biesheuvelprijs is een jaarlijkse prijs voor de beste verhalenbundel.

Hedda Martens en Arjen Fortuin.

‘Een verhaal van Hedda Martens herken je meteen. Niemand schrijft zo als zij dat al veertig jaar lang doet, en in Bij wijze van leven heeft ze haar kunst nog verder geperfectioneerd’, aldus het juryrapport. ‘Door de bijzonder scherp afgestelde antenne van deze auteur voor hoe mensen denken, hoe ze waarnemen, en hoe ze voelen, ontdekt de lezer hoe groots het gewone is.’ De jury bestond in 2023 uit Joost Baars, Yra van Dijk, Ilse Josepha Lazaroms en Dieuwertje Mertens.

De andere genomineerden waren Mischa Andriessen met Probeer de hemel mijn huis te maken (Querido), Joep van Helden met Jerrycan (Atlas Contact) en Joke van Vliet met Wanneer de herten komen (Querido).

J.M.A. Biesheuvelprijs

De J.M.A. Biesheuvelprijs bekroont jaarlijks de beste verhalenbundel van het afgelopen jaar. De prijs bestaat sinds 2015 en wordt volledig gefinancierd door middel van crowdfunding. De uitreiking wordt ondersteund door SLAA (Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam). De prijs is een initiatief van Irwan Droog, Arjen Fortuin, Daphne de Heer, Esther Kuijper, Roos van Rijswijk en Edith Vroon.

Voor het schrijven van Bij wijze van leven ontving Hedda Martens een werkbeurs van het Nederlands Letterenfonds via de regeling Projectsubsidies voor publicaties.

Zie ook