nieuws

Ledig House, upstate New York

Open oproep voor literair vertalers

28 oktober 2022

Het Ledig House in Columbia County, upstate New York, verwelkomt voorjaar 2023 graag literair vertalers in het Nederlands voor een residentieperiode van vier weken. Aanmeldingen zijn welkom tot maandag 21 november a.s. Het Letterenfonds verstrekt een beurs; de selectie vindt plaats in samenspraak met het Ledig House.

De residentie kan plaatsvinden in een van deze twee periodes: van 24 maart tot 21 april 2023 of 28 april tot 26 mei 2023. Idealiter wordt het verblijf gecombineerd met een ontmoeting met de te vertalen auteur. De voertaal bij alle activiteiten in het Ledig House is Engels.

Ledig House

Het Omi International Arts Center beheert het Ledig House in Columbia County, New York. Het Ledig House is een residentie voor beeldend kunstenaars, schrijvers, musici en dansers. Het dorpje Omi kijkt uit op de Catskill Mountains en ligt te midden van het glooiend akkerland van de Hudson River Valley, op zo’n tweeënhalf uur van New York (per trein). Iedere maand is er ruimte voor ongeveer tien bewoners die allemaal een eigen slaapkamer en werkplek hebben. Alle maaltijden worden verzorgd, een kok verzorgt iedere dag het gezamenlijke avondeten.

De Omi organisatie ziet het als haar missie om haar gasten te introduceren in de Noord-Amerikaanse culturele wereld en ze waar mogelijk te helpen in hun verdere carrière. Schrijvers en vertalers worden binnen het International Writers Residency programma ontvangen. Overdag werkt men, in stilte, aan eigen werk en ‘s avonds komt men bij elkaar voor bijvoorbeeld een bijeenkomst met New Yorkse uitgevers, redacteuren of literair agenten.

Interesse?

Heeft u als literair vertaler interesse in deze residentie? U kunt u aanmelden door voor maandag 21 november 2022 uw cv en motivatiebrief in het Engels toe te sturen aan het Nederlands Letterenfonds, aan Fleur van Koppen: [email protected]. Voor verdere vragen kunt u uiteraard ook rechtstreeks contact met haar opnemen.
Wanneer u nu al weet dat u in mei aan een vertaling van een Noord-Amerikaanse schrijver werkt , krijgt uw aanvraag mogelijk voorrang. Geeft u ten slotte uw voorkeur aan voor een van de twee werkperiodes? 24 maart tot 21 april 2023 of 28 april tot 26 mei 2023.

foto ledig House - op de heuvel

Eerdere ervaringen

Literair vertaler Arthur Langeveld verbleef in 2017 in het Ledig House om er te werken aan een Dostojevski-vertaling. Lees over zijn ervaringen daar in het blog Wind en concentratie. Hij werd in 2019 opgevolgd door vertaler Hongaars Rebekka Herman Mostert.

Dit najaar werkt Niña Weijers in het Ledig House. Eerder waren onder meer schrijver Hanna Bervoets en dichter Lieke Marsman te gast in New York. Via de links zijn blogs over hun residentieperiode te lezen.

Fleur van Koppen

Contact

Fleur van Koppen

Programmamedewerker

[email protected]