nieuws

Beste Boek voor Jongeren

19 september 2022

De dystopische Young Adult roman Lily van Tom De Cock en de debuutroman Het meisje met de luidende stem van Abi Daré in vertaling van Arjaan en Thijs van Nimwegen zijn bij de start van de Boekenweek van Jongeren uitgeroepen tot Beste Boek voor Jongeren. Een jongerenjury selecteerde deze twee titels, nadat eerder een jury van volwassenen een shortlist opstelde. Voor beide winnende boeken is er een cheque ter waarde van 2.500 euro.

‘In Het meisje met de luidende stem zitten vele verrassende wendingen en sommige verhaallijnen zijn zo onverwacht dat we gedurende het hele boek geboeid bleven. Daarbij leest het boek ontzettend gemakkelijk en snel weg, zowel door de schrijfstijl als door de boeiende verhaallijn. Het meisje met de luidende stem is een prachtig boek, over thema’s die gehoord moeten worden’, vertelt de jongerenjury over dit boek.

Arjaan en Thijs van Nimwegen ontvingen een projectsubsidie van het Letterenfonds voor het vertalen van de roman voor uitgeverij Signatuur.

prijswinnaars Vertalers Arjaan en Thijs van Nimwegen (Beste Boek voor Jongeren Vertaald), presentator Kluun en auteur Tom De Cock (Beste Boek voor Jongeren Oorspronkelijk Nederlandstalig), foto (C) Eveline van Egdom

Nominaties

In de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig waren naast Lily van Tom De Cock (Pelckmans) de volgende vier titels genomineerd: Centaur van Chris Polanen (Lebowski), De afwijking van Dries Muus (Ambo Anthos), Stenen eten van Koen Caris (Atlas Contact) en Zonder titel van Erna Sassen (Leopold). Naast Het meisje met de luidende stem van Abi Daré, vertaald door Arjaan en Thijs van Nimwegen (Signatuur) maakten in de categorie Vertaald deze boeken kans op de titel Beste Boek voor Jongeren: De Godden broers van Meg Rosoff, vertaald door Jenny de Jonge (Luitingh-Sijthoff), De overlevenden van Alex Schulman, vertaald door Angélique de Kroon (De Bezige Bij), Het onzichtbare leven van Addie LaRue van V.E. Schwab, vertaald door Merel Leene (Boekerij) en Zeis van Neal Shusterman, vertaald door Lydia Meeder (Pelckmans / Blossom Books).

Boekenweek van Jongeren

De Boekenweek van Jongeren wordt georganiseerd door Stichting CPNB, Stichting Lezen en de Schrijverscentrale. De campagne wordt mede mogelijk gemaakt door NBD Biblion en ondersteund door haar partners: de lesmethode Talent en Taalblokken van Malmberg, CJP, het Nederlands Letterenfonds, Koninklijke Bibliotheek, Stichting De Versterking, Fonds 21 en de deelnemers van de VriendenLoterij.

Zie ook: