Boek een dichter
Speciaal Poëzieweek-tarief voor onderwijs, bibliotheken en boekhandels
Literaire organisaties, Schrijvers
Poëzie komt nog meer tot leven als ze wordt voorgelezen. Klank en ritme nemen je mee, opeens snáp je het gevoel van het gedicht. Met de actie Boek een dichter kunnen zowel scholen in het basis-, voortgezet en hoger onderwijs als bibliotheken, boekhandels en culturele organisaties in Nederland een of meer dichters programmeren tegen een aantrekkelijk, gereduceerd tarief in de aanloop naar en tijdens de Poëzieweek 2023.
Het optreden kan plaatsvinden in de periode van 1 januari t/m woensdag 1 februari 2023, het einde van de Poëzieweek. U kunt nu één of meer dichters boeken voor deze periode. Twijfelt u welke dichter het beste bij uw doelgroep past? De Schrijverscentrale adviseert u graag.
Scholen, boekhandels en bibliotheken uit Nederland die gebruik willen maken van de Boek een dichter-actie, kunnen contact opnemen met De Schrijverscentrale, per mail: info@deschrijverscentrale.nl of telefonisch op 020 623 49 23.
Lessuggesties en campagnemateriaal
Het thema van de Poëzieweek 2023 is Vriendschap. Vrienden zijn een essentieel deel van wie we zijn en worden. Ook poëzie kan je vriend zijn. Gedichten helpen ons om vreugde en verdriet te delen, om die gevoelens een plaats te geven waarvoor je zelf geen woorden hebt.
Scholen kunnen tot en met donderdag 10 november 2022 campagnemateriaal voor de Poëzieweek 2023 bestellen via de website van de Poëzieweek: poezieweek.com. Aldaar kunnen vanaf dinsdag 6 december 2022 ook lessuggesties voor het lager/primair en secundair/voortgezet onderwijs worden gedownload.
Bij De Schrijverscentrale zijn alle Nederlandse en deels ook Vlaamse dichters aangesloten. Van debutanten tot gevestigde namen, van poetry slammers tot een workshop digitale poëzie: de Schrijverscentrale adviseert graag bij het kiezen van een dichter een dichter die precies bij uw doelgroep of publiek past - of het nu om een optreden voor volwassenen of jongeren gaat.
Zie ook de website van De Schrijverscentrale
Poëzieweek 2023: vriendschap
De Poëzieweek start in Nederland en Vlaanderen traditiegetrouw met de Gedichtendag op donderdag 26 januari 2023 en loopt door tot en met woensdag 1 februari. Het Poëziegeschenk wordt geschreven door de Nederlandse Hester Knibbe en de Vlaamse Miriam Van hee. Ze koesteren een literaire vriendschap over de grenzen heen en zijn ook in het dagelijks leven al decennialang ‘besties’. Lezers krijgen dit boekje van de hun boekhandel cadeau bij aankoop van een gedichtenbundel ter waarde van ten minste € 12,50. Meer informatie over de Poëzieweek, inclusief activiteiten die in dit kader worden georganiseerd, is te vinden op www.poezieweek.com.
De afzenders
De Poëzieweek 2023 is een samenwerking van Poëziecentrum met Stichting Poëzieclub/Awater, Iedereen Leest, Stichting Lezen, Poetry International, De Schrijverscentrale, Literatuur Vlaanderen, Nederlands Letterenfonds, CPNB, NOORDWOORD, Koninklijke Bibliotheek Nederland, Perdu, CANON Cultuurcel, School der Poëzie, Probiblio, Dichter des Vaderlands België, Dichter des Vaderlands Nederland, de Taalunie, Antwerpen Boekenstad, Boekhandels Vlaanderen, Stichting Literaire Activiteiten Nijmegen, Prijs de Poëzie, Creatief Schrijven, Poetry Circle Nowhere en Passa Porta.
Voortgezet onderwijs
Nieuwe manieren van poëzie lezen die interessant zijn voor middelbare scholieren zijn de app Puzzling Poetry van dichter Lucas Hirsch en studio Louter en de app DichtBij van dichter Mark Boog en John van der Wens (beide gratis te downloaden). Beide apps zijn behoorlijk verslavend, aldus recensenten en spelers.
De app DichtBij genereert – na het maken van een foto – een gedicht dat helemaal is toegesneden op het hier en nu van de lezer. Met de app Puzzling Poetry kan spelenderwijs ontdekt worden hoe poëzie in elkaar steekt. De speler gaat op zoek naar de plaats van de woorden, naar de verbanden tussen de woorden en naar het ritme. Eerdere spelers noemden de app net zo verslavend als Candy Crush. Lucas Hirsch begeleidt graag een Puzzling Poetry-workshop met uw leerlingen; ook hierbij kan De Schrijverscentrale u op weg helpen.
Voorgeschiedenis Boek een dichter
De actie ‘Boek een dichter!’ is najaar 2013 voor het eerst georganiseerd door het Nederlands Letterenfonds en De Schrijverscentrale. De eerste editie van ‘Boek een dichter’ zorgde voor een toename van 15% van het aantal poëzievoordrachten; in totaal werden 74 optredens geboekt. Bij de tweede editie, rond de Poëzieweek 2015, was er een toename van 30%: in totaal vonden 96 optredens plaats op podia in de Nederlandse bibliotheken, boekwinkels en scholen. In 2016 werd het recordaantal van in totaal 133 optredens geboekt. Bijna een derde van deze optredens vond plaats op (middelbare) scholen. In 2017 vonden er totaal 113 optredens plaats van 52 dichters in scholen, bibliotheken en boekhandels door het hele land. En in 2019 mochten we weer spreken van een recordjaar, waarbij er maar liefst 137 dichtersoptredens plaatsvonden door heel Nederland. Meer dan de helft van de optredens was op scholen en in bibliotheken. In het coronajaar 2021 is ook de mogelijkheid van online of hybride schrijversbezoeken geïntroduceerd met het programma Schrijver op je scherm.
2019
2018
2017
- Record dichtersoptredens
- Brochure voor de boekhandel en bibliotheek (pdf).
- Persbericht Boek een dichter
2016
2015
- Brochure voor de boekhandel (.pdf)
- Brochure voor de bibliotheek (.pdf)
- Persbericht: Boek een dichter & verander de Poëzieweek in een maand
2014
Boek een dichter, 12 dec 2013.
‘Boek een dichter’ succesvol, 26 febr 2014.
Speciaal voor de Poëzieweek 2014 lazen de (voor de brochure) geselecteerde dichters een gedicht voor uit hun bundel. De filmpjes werden gemaakt door Stijn van Loo in opdracht van het Nederlands Letterenfonds.
Micha Hamel
Delphine Lecompte
Leonard Nolens
Ester Naomi Perquin
Mustafa Stitou
Toon Tellegen
Anne Vegter
Edward van de Vendel
Kira Wuck