Programma's

Boek een dichter

Speciaal Poëzieweek-tarief voor onderwijs, bibliotheken en boekhandels

Literaire organisaties, Schrijvers

Poëzie komt nog meer tot leven als ze wordt voorgelezen. Klank en ritme nemen je mee. Met de actie Boek een dichter kunnen zowel scholen in het basis-, voortgezet en hoger onderwijs als bibliotheken en boekhandels in Nederland tegen een aantrekkelijk, gereduceerd tarief een of meer dichters programmeren. Het Letterenfonds en De Schrijverscentrale bieden dit speciale tarief aan voor optredens in de aanloop naar en tijdens de Poëzieweek, voor optredens in de periode 1 januari tot en met 2 februari 2022.

U kunt nu één of meer dichters boeken voor deze periode. Twijfelt u nog welke dichter het beste bij uw doelgroep past? Of hoe om te gaan met de onzekere coronatijden? De Schrijverscentrale adviseert u graag.

Scholen, boekhandels en bibliotheken uit Nederland die gebruik willen maken van de Boek een dichter-actie, kunnen contact opnemen met De Schrijverscentrale, per mail: info@deschrijverscentrale.nl of telefonisch op 020 623 49 23. Het Nederlands Letterenfonds en De Schrijverscentrale bieden de korting aan voor optredens en workshops die plaatsvinden van zaterdag 1 januari tot en met woensdag 2 februari 2022, het einde van de Poëzieweek.
Bij De Schrijverscentrale zijn alle Nederlandse en deels ook Vlaamse dichters aangesloten. Van debutanten tot gevestigde namen, van poetry slammers tot een workshop digitale poëzie: de Schrijverscentrale adviseert graag bij het kiezen van een dichter een dichter die precies bij uw doelgroep of publiek past - of het nu om een optreden voor volwassenen of jongeren gaat.

Zie ook de website van De Schrijverscentrale

actie fotos

Boek een dichter

De actie ‘Boek een dichter!’ wordt dit jaar voor de achtste keer georganiseerd door het Nederlands Letterenfonds en De Schrijverscentrale. De eerste editie van ‘Boek een dichter’ zorgde voor een toename van 15% van het aantal poëzievoordrachten; in totaal werden 74 optredens geboekt. Bij de tweede editie, begin 2015 was er een toename van 30%: in totaal vonden 96 optredens plaats op podia in de Nederlandse bibliotheken, boekwinkels en scholen. In 2016 werd het recordaantal van in totaal 133 optredens geboekt. Bijna een derde van deze optredens vond plaats op (middelbare) scholen. In 2017 vonden er totaal 113 optredens plaats van 52 dichters in scholen, bibliotheken en boekhandels door het hele land. En in 2019 mochten we weer spreken van een recordjaar, waarbij er maar liefst 137 dichtersoptredens plaatsvonden door heel Nederland. Meer dan de helft van de optredens was op scholen en in bibliotheken. In het coronajaar 2021 is ook de mogelijkheid van online of hybride schrijversbezoeken geïntroduceerd met het programma Schrijver op je scherm.

logo Poezieweek 2021

Poëzieweek

De Poëzieweek 2022 start in Nederland en Vlaanderen op donderdag 27 januari met Gedichtendag, en loopt door tot en met woensdag 2 februari. Het thema van deze negende Poëzieweek is NATUUR en draagt als motto deze woorden van Ramsey Nasr: ‘bloesemingen en overvloed’. We (her)ontdekken de poëzie in de natuur en de natuur in de poëzie. Nasr schrijft ook het poëzieweekgeschenk - lezers krijgen dit boekje van de boekhandel cadeau bij aankoop van een gedichtenbundel ter waarde van ten minste € 12,50. Meer informatie over de Poëzieweek is te vinden op www.poezieweek.com.

Lesmateriaal

Op www.poezieweek.com kunt u vanaf 1 december 2021 ook gratis lesmateriaal voor verschillende leeftijden en onderwijsniveaus downloaden. Door voormalig kinderboekenambassadeurs Hans & Monique Hagen is ook een Tiplijst met 70 titels samengesteld die ouders en leerkrachten kan helpen mooie poëzie te vinden voor hun kinderen of leerlingen.

Bestel campagnemateriaal voor donderdag 11 november

Wilt u de Poëzieweek in de kijker zetten in uw bibliotheek of klaslokaal? Bestel dan nu, uiterlijk op woensdag 10 november 2021 campagnemateriaal voor uw bibliotheek of school. Het materiaal wordt gedrukt op basis van het aantal bestellingen. Na woensdag 10 november 2021 is bestellen daarom niet meer mogelijk. Voer uw bestelling in via het digitale formulier op poezieweek.com.

De afzenders

De Poëzieweek 2021 is een samenwerking van Poëziecentrum (Gent), Poëzieclub/Awater, VVB, Iedereen Leest, Stichting Lezen, Poetry International, De Schrijverscentrale, Literatuur Vlaanderen, Nederlands Letterenfonds, CPNB, Noordwoord, Koninklijke Bibliotheek Nederland, Perdu, CANON Cultuurcel, School der Poëzie, Dichter des Vaderlands Nederland, Taalunie, Explore the North, Leeuwarden City of Literature 2020, Antwerpen Boekenstad en Stichting Literaire Activiteiten Nijmegen.

Voortgezet onderwijs

Nieuwe manieren van poëzie lezen die interessant zijn voor middelbare scholieren zijn de app Puzzling Poetry van dichter Lucas Hirsch en studio Louter en de app DichtBij van dichter Mark Boog en John van der Wens (beide gratis te downloaden). Beide apps zijn behoorlijk verslavend, aldus recensenten en spelers.
De app DichtBij genereert – na het maken van een foto – een gedicht dat helemaal is toegesneden op het hier en nu van de lezer. Met de app Puzzling Poetry kan spelenderwijs ontdekt worden hoe poëzie in elkaar steekt. De speler gaat op zoek naar de plaats van de woorden, naar de verbanden tussen de woorden en naar het ritme. Eerdere spelers noemden de app net zo verslavend als Candy Crush. Lucas Hirsch begeleidt graag een Puzzling Poetry-workshop met uw leerlingen; ook hierbij kan De Schrijverscentrale u op weg helpen.

2019

2018

2017

2016

2015

2014

Speciaal voor de Poëzieweek 2014 lazen de (voor de brochure) geselecteerde dichters een gedicht voor uit hun bundel. De filmpjes werden gemaakt door Stijn van Loo in opdracht van het Nederlands Letterenfonds.

Micha Hamel

Delphine Lecompte

Leonard Nolens

Ester Naomi Perquin

Mustafa Stitou

Toon Tellegen

Anne Vegter

Edward van de Vendel

Kira Wuck