home

Schrijverslevens, biografieregeling

Ronde 2023

4 december 2023

Er werden dit jaar in het kader van de Schrijversleven, biografieregeling zeven aanvragen ingediend voor biografieprojecten. De aanvragen werden na indiening beoordeeld op de formele eisen die de regeling en het algemeen reglement van het Letterenfonds stellen. De zeven aanvragen konden in behandeling worden genomen en werden voorgelegd aan de adviescommissie biografie. De door het bestuur toegekende beurzen variëren van € 30.000 tot € 50.000 voor een totaalbedrag van € 200.000.

Lees meer

Evaluatie van regelingen

Projectsubdies voor publicaties en Makers buiten het boek

29 november 2023

Evaluaties zijn essentieel voor goed beleid. Daarom zijn we benieuwd naar de ervaringen van onze subsidieaanvragers. Het Letterenfonds heeft onderzoeks- en adviesbureau KWINK groep gevraagd om de regelingen Projectsubsidies voor publicaties en Makers buiten het boek te evalueren. Met deze evaluatie verzamelt het Letterenfonds input voor het herschrijven van de regelingen voor de nieuwe beleidsperiode (2025-2028).

Lees meer
Literaire vertaaldagen 2023
Literaire uitwisselingen
Futuro Presente
Leipzig 2024: Alles Ausser Flach
Stage inclusief

Uitgelicht

omslag

Anjet Daanje

Het lied van ooievaar en dromedaris

(Passage, 2022)

This masterful novel spans two centuries in a mosaic of styles and genres. Its central…

Lees meer
omslag

Koos Meinderts

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

(Hoogland & Van Klaveren, 2023)

Koos Meinderts is not a writer of absolute truths, preferring instead to support the…

Lees meer
omslag

Maaike Meijer

Radeloze Helden

(Atlas Contact, 2023)

After decades of writing about the representation of women in cultural history, Maaike…

Lees meer
omslag

Fien Veldman

Xerox

(Atlas Contact, 2023)

In a European city, an unnamed customer service representative works for a start-up.…

Lees meer

Blog

De eerste bewoners na de verbouwing

Andrea Kluitmann

21 november 2023

De heropening van het Vertalershuis was een geweldig feest met naast veel bekende ook veel nieuwe gezichten. Het pand puilde uit van de feestgangers. In de keuken was zelfs een beeldscherm neergezet om het programma te volgen dat beneden in de bibliotheek plaatsvond. Boekblad was er ook bij.

De eerste vertalers die in het ‘nieuwe’ Vertalershuis verbleven, waren Maria Encheva uit Bulgarije, Judit Gera uit Hongarije, Cati Ginard uit Spanje, Hazim Kamaledin uit Antwerpen/Irak, Jihie Moon uit Zuid-Korea en Stefan Wieczorek uit Duitsland. Voor dit stukje sprak ik met twee van hen: Judit Gera en Hazim Kamaledin.

Lees meer

Nieuwsbrief

Het Nederlands Letterenfonds verstuurt min of meer maandelijks een nieuwsbrief met informatie over onder meer nieuwe subsidieregelingen, deadlines voor aanvraagrondes, open oproepen voor residenties en andere programma’s, en blogs van schrijvers en vertalers. Via dit aanmeldformulier kun je je abonneren.