Tjibbe Veldkamp wint Woutertje Pieterse Prijs 2024

11 april 2024

De Woutertje Pieterse Prijs voor het mooiste kinderboek gaat naar schrijver Tjibbe Veldkamp en illustrator Mark Janssen. Zij ontvangen de prijs voor 'De jongen die van de wereld hield', een magisch-realistisch jeugdboek dat volgens de jury alles in zich heeft om een klassieker te worden. Tjibbe Veldkamp werd voor het schrijven van dit boek ondersteund door het Nederlands Letterenfonds.

Tjibbe Veldkamp

De jongen die van de wereld hield vertelt het verhaal van de nog niet bestaande jongen Adem, die als geest tot leven komt op het moment dat zijn ouders elkaar voor het eerst ontmoeten. De jury spreekt over ‘een magisch boek, dat de lezer al bij de eerste zinnen het verhaal intrekt en niet meer loslaat. Zo beeldend, dat elke scène zich als een film voor je ogen afspeelt. Zonder dat er een woord te veel wordt gebruikt, komen de kleurrijke personages en locaties moeiteloos tot leven.’

Tjibbe Veldkamp (1962) schrijft al jaren kinder- en prentenboeken. Zo maakte hij met tekenaar Kees de Boer een serie over Agent en Boef, en publiceerde hij enkele jeugdromans zoals Tiffany Dop. In 2011 schreef Tjibbe Veldkamp het kinderboekenweekgeschenk Bert en Bart redden de wereld. Voor zijn werk ontving hij meerdere keren de Zilveren Griffel en de Nienke van Hichtumprijs.

Tjibbe Veldkamp en het Nederlands Letterenfonds

Het Nederlands Letterenfonds ondersteunt Tjibbe Veldkamp op verschillende manieren in zijn werkpraktijk. Voor de totstandkoming van zijn eerdere boeken ontving hij van het Letterenfonds regelmatig werkbeurzen. Ook De jongen die van de wereld hield werd mogelijk gemaakt dankzij het fonds. Naast ondersteuning bij het schrijven promoot het Letterenfonds ook de Nederlandstalige literatuur in het buitenland. Zo is De jongen die van de wereld hield ook opgenomen in de lente-editie van de buitenlandse kinderboekenbrochure van het Nederland Letterenfonds. De brochure wordt verspreid onder buitenlandse uitgevers, en gepromoot op de Kinderboekenbeurs van Bologna. Eerdere boeken van Tjibbe werden onder andere vertaald in het Engels, Duits, Deens en Chinees.

Over de Woutertje Pieterse Prijs

De Woutertje Pieterse Prijs wordt sinds 1988 jaarlijks uitgereikt aan het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinder- of jeugdboek. Het doel van de prijs is het bevorderen van de kwaliteit van het Nederlandstalig kinder- en jeugdboek. Dit jaar bestond de jury uit Rik van de Westelaken, Susan de Loor, Jürgen Peeters, Charlene Schmeltz en Annemarie Terhell. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro  

De andere genomineerden waren Maksie van Mathilde Stein & Jan Jutte, Het touw en de waarheid van Marco Kunst & Jeska Verstegen, Umbrador van Marieke Smithuis & Jeska Verstegen, Een slijmzoen voor je oma van Matthijs Meeuwsen en Paco Vink De spin en de sleutel van Anna Woltz.