Poëzieweek 2024

30 januari 2024

Van donderdag 25 januari tot en met woensdag 31 januari 2024 loopt de Poëzieweek in Nederland en Vlaanderen. Thema van dit jaar is ‘Thuis’. Edward van de Vendel schrijft het Poëziegeschenk.

Over het thema ‘Thuis’

Over het thema ‘Thuis’ schrijven Poetry International en Poëziecentrum Gent het volgende: “Het huis van de poëzie bestaat uit meer dan louter bakstenen. Dichters bouwen huizen uit herinneringen, geuren en kleuren. Ze beschrijven de huizen van onze jeugd en de straten van onze dromen. Ze schrijven hun gedichten op een hoekje van de keukentafel en turen naar de schilderijen aan onze muren. De mooiste woorden ontspruiten vaak op de plek waar we ons het meest thuis voelen.”

Poëziegeschenk

Edward van de Vendel verzorgt het Poëziegeschenk dat je tijdens de Poëzieweek cadeau krijgt als je minimaal € 12,50 besteedt aan een dichtbundel. Van de Vendel schrijft poëzie, romans voor kinderen en jongeren, non-fictie en prentenboeken. Hij maakt ook podcasts en ontving voor zijn werk al vele prijzen, waaronder de Anna Blaman Prijs en de Woutertje Pieterse Prijs.

Awater Live en uitreiking Awater Poëzieprijs 2023

Op woensdagavond 31 januari wordt de Poëzieweek feestelijk afgesloten met de presentatie van het winternummer van poëzietijdschrift Awater en met de uitreiking van de Awater Poëzieprijs 2023. Met onder andere Edward van de Vendel, Aimée de Jongh, die een gedicht van van de Vendel ‘verstripte’, vertaler Lammie Post en een voordracht van Neeltje Maria Min. Het evenement is gratis toegankelijk. Vind meer informatie over de avond via de site van de Poëzieclub.

Over de Poëzieweek

Poëzieweek 2024 begint op donderdag 25 januari 2024 (Gedichtendag) en loopt tot woensdag 31 januari. In die week bundelen poëziepartners in Vlaanderen en Nederland de krachten om poëzie onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Bibliotheken worden uitgenodigd mee te doen. Zoek je leestips? Of wil je bijvoorbeeld een leesgroep organiseren? Op de site van Poëzieweek word je op weg geholpen.

NIEUWS - 11.04.2024

Tjibbe Veldkamp wint Woutertje Pieterse Prijs 2024

De Woutertje Pieterse Prijs voor het mooiste kinderboek gaat naar schrijver Tjibbe Veldkamp en illustrator Mark Janssen. Zij ontvangen de prijs voor 'De jongen die van de wereld hield', een magisch-realistisch jeugdboek dat volgens de jury alles in zich heeft om een klassieker te worden. Tjibbe Veldkamp werd voor het schrijven van dit boek ondersteund door het Nederlands Letterenfonds.

NIEUWS - 05.04.2024

Uitreiking Else Otten Übersetzerpreis 2023

Op de Leipziger Buchmesse ontvingen vertalers Christina Siever en Simone Schroth de Else Otten Übersetzerpreis 2023. De prijs voor de beste Duitse vertaling van een Nederlandstalig literair werk wordt eenmaal in de drie jaar uitgereikt door het Nederlands Letterenfonds.

NIEUWS - 04.04.2024

Nederland en Vlaanderen gastland op Gothenburg Book Fair 2027

Nederland en Vlaanderen zullen in 2027 gezamenlijk gastland zijn op de Gothenburg Book Fair, de grootste boekenbeurs van Scandinavië. Het Nederlands Letterenfonds en Literatuur Vlaanderen organiseren het gastlandschap, dat nieuwe Nederlandstalige stemmen zal introduceren in Zweden en in het verlengde daarvan heel Scandinavië.

NIEUWS - 21.03.2024

Toneelschrijfprijs 2024

De Toneelschrijfprijs brengt de Nederlandstalige toneelschrijfkunst onder de aandacht. Inzendingen voor de Toneelschrijfprijs 2024 kunnen vanaf maandag 3 juni 2024 tot uiterlijk 31 augustus 2024 worden ingestuurd. Hierover volgt later een open oproep. De prijs wordt deze editie uitgereikt in Amsterdam tijdens het Shakespeare is Dead Festival in april 2025.