FuturoPresente

21 februari 2023

Vandaag start in Italië FuturoPresente, een internationaal programma dat een jaar lang de spotlight zet op de hedendaagse Nederlandse jeugdkunsten. Een selectie van Nederlandse theatermakers, schrijvers, illustratoren, choreografen en filmmakers presenteert zich hierin aan het Italiaanse publiek en professionals. Met als doel het netwerk tussen de landen te versterken, nieuwe samenwerkingen aan te gaan en ervaringen te delen.

FuturoPresente bouwt aan duurzame uitwisseling van professionals

Belangrijke partners van FuturoPresente zijn Bergamo en Brescia, de culturele hoofdsteden van Italië in 2023, die hun podia, filmhuizen en galeries openstellen voor de Nederlandse jeugdkunsten. Net als grote festivals als de Bologna Children’s Book Fair, het Giffoni Film Festival, Festival RomaEuropa, de Turin Book Fair, Segni d’Infanzia en Internazionale Kids. Ook zijn er diverse masterclasses en artistieke uitwisselingen en komt er een symposium over cultuurparticipatie en cultuureducatie tussen beide landen.

Jeugdkunsten in trek in Italië

De laatste jaren doen Nederlandse kunstenaars het opvallend goed in Italië. Zo won theatermaker Jetse Batelaan een Zilveren Leeuw op de Biënnale van Venetië, was schrijfster Annet Schaap winnaar van de Strega Prijs en zegevierde regisseur Flynn von Kleist op het Giffoni Film Festival 2021. De mate waarin kinder- en jeugdcultuur in Nederland als volwaardige kunstvorm is genesteld, oogst bewondering evenals de mate waarin inclusiviteit en representativiteit een plek krijgen. Anders dan in Italië worden voor kinderen en jongeren uitdagende en soms controversiële thema’s niet geschuwd, zoals echtscheiding, emancipatie, genderidentiteit, klimaatcrisis, racisme, oorlog en seksualiteit.

Willem van Ee, de Nederlandse ambassadeur in Italië laat weten: “Italië is het ideale podium om Nederlandse culturele projecten te presenteren voor de jeugd en de allerkleinsten. De cultuursector hier is heel levendig en kijkt met belangstelling naar de jeugdkunsten uit Nederland. Bijzonder dat we in dit programma jonge generaties uit beide landen bijeenbrengen!”.

FuturoPresente is een gezamenlijk initiatief van het Nederlands Letterenfonds, het Fonds Podiumkunsten, See NL, het Fonds voor Cultuurparticipatie samen met de Nederlandse ambassade en het consulaat-generaal in Italië.