Edward van de Vendel ontvangt Theo Thijssen-prijs 2024

14 juni 2024

De Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur wordt dit jaar uitgereikt aan Edward van de Vendel. De jury onder leiding van Andrea Kluitmann roemt zijn ‘nieuwe woorden, originele beelden en fonkelende dialogen.’ Van de Vendel ontvangt de prijs voor zijn gehele oeuvre bestaande uit meer dan honderd prentenboeken, poëziebundels, vertalingen en jeugdromans. Voor de totstandkoming hiervan werd van de Vendel regelmatig ondersteund door het Nederlands Letterenfonds.

© Tim Buiting

Edward van de Vendel (1964) werkte jarenlang als basisschooldocent en schooldirecteur, voor hij zich op het schrijven van jeugdliteratuur stortte. In 1996 debuteerde hij met de bundel Betrap me, wat het begin zou worden van een succesvol schrijverschap. Zo publiceerde van de Vendel de Vondelbewerking Gijsbrecht (1998) jongerenromans als De dagen van de bluegrassliefde (1999) en De geluksvinder (2008) over een vluchtelingengezin. Ook vertaalde hij de populaire serie De waanzinnige boomhut van de Australiërs Andy Griffiths en Terry Denton naar het Nederlands. Van de Vendels boeken werden meerdere malen bekroond met zilveren griffels. Afgelopen jaar ontving hij een Gouden Griffel en de Boon voor zijn boek Misjka, samen met Anoush Elman.  Daarnaast ontving hij de Woutertje Pieterse prijs en de Anna Blaman prijs voor zijn gehele oeuvre.

Naast het schrijven van jeugdliteratuur zet van de Vendel zich intensief in voor het literaire vak en de presentatie daarvan. Zo heeft hij actief bijgedragen aan een grotere diversiteit in het aanbod van Nederlandse kinder- en jeugdboeken en begeleidt hij jonge, talentvolle schrijvers. Sinds 1 oktober 2023 is hij ook uitgever van de door hem opgezette fondslijn Blauw Gras, waar boeken verschijnen voor jonge mensen, met een groot oog voor maatschappelijke vraagstukken.

Over de Theo Thijssen-prijs

De Theo Thijssen-prijs is een driejaarlijkse oeuvreprijs voor kinder- en jeugdliteratuur en vernoemd naar de gelijknamige schrijver en onderwijzer, die vooral bekend is van de roman Kees de jongen uit 1923. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro. Eerdere winnaars zijn onder meer Ted van Lieshout, Imme Dros, Bibi Dumon Tak en Annie M.G. Schmidt. De uitreiking vindt 14 november plaats in het Literatuurmuseum in Den Haag.