Dirk Vis geselecteerd als writer in residence NIAS

21 juni 2024

Schrijver en dichter Dirk Vis verblijft komend academisch jaar namens het Letterenfonds als writer in residence aan The Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS), gevestigd in het centrum van Amsterdam. Hier zal hij werken aan een project waarin historische, biologische en antropologische bronnen worden gecombineerd met inzichten uit inheemse wereldbeelden en artistiek onderzoek.

© Lonneke van der Palen

Dirk Vis (1981) is schrijver en dichter. Hij studeerde aan de Rietveld Academie en aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Vis publiceerde de novelle Het reality-essay (De Gids, 2017), de (anti-)handleiding voor artistiek onderzoek Research for People Who (Think They) Would Rather Create (Onomatopee, 2021), en de roman Paren of de kunst van de slaapkamer (Atlas Contact, 2022). Vis' werk is in het Engels en Duits vertaald. Hij geeft les en doet onderzoek aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en de Koninklijke Academie der Kunsten in Den Haag. Daarnaast is hij schrijvend redacteur van literair tijdschrift De Gids en mede-oprichter van De Internet Gids.

Eerder verbleven schrijvers Miriam Rasch, Michael Tedja, Ricardo Domeneck, Tommy Wieringa, Stephan Sanders, Aleid Truijens, Jennifer Nansubuga Makumbi, Dato Turashvili, Hagar Peeters, Ghayath Almadhoun, Hélène Gelens, Jaroslav Rudiš, Atte Jongstra, Matthijs van Boxsel, Henk van der Waal en Jannah Loontjes als ‘Letterenfonds-fellow’ op het NIAS. 
 
Het writer-in-residence-programma is een gezamenlijk initiatief van het NIAS en het Nederlands Letterenfonds. De residentieperiode start tegelijk met het academisch jaar, en loopt van september 2024 tot en met januari 2025. Naast Dirk Vis verblijven er nog meer dan vijftig schrijvers, onderzoekers, journalisten en kunstenaars in het NIAS.