Schrijver

Sana Valiulina

Sana Valiulina (1964) groeide op in Tallinn (Estland). Na haar studie Noorse taal- en letterkunde in Moskou emigreerde ze naar Nederland. Ze debuteerde in 2000 met de semi-autobiografische en veelbesproken roman Het kruis over het leven in een Moskouse studentenflat, in 2002 gevolgd door de novellenbundel Vanuit nergens met liefde. In 2006 kwam de doorbraak met het epische Didar en Faroek, dat is gebaseerd op het leven van haar ouders tijdens het terreurbewind van Stalin. De roman werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. De roman Honderd jaar gezelligheid verscheen in 2010, gevolgd door Kinderen van Brezjnev (2014).

Didar en Faroek

Didar en Faroek

(J.M. Meulenhoff, 2006, 431 pagina's)

Een epische, meeslepende liefdesroman in de verteltraditie van Dostojevski en Tolstoj, maar nu niet met het tsaristische, maar met het stalinistische Rusland als decor én personage: met Didar en Faroek heeft de Estse, maar in Nederland wonende en in het Nederlands schrijvende Sana Valiulina een boek geschreven van internationale allure. Voor het eerst is deze periode zó overtuigend en groots verwoord in een roman.

Lees meer
Honderd jaar gezelligheid

Honderd jaar gezelligheid

(Prometheus, 2010, 287 pagina's)

Na haar grote epische roman over de Tweede Wereldoorlog en Stalins Rusland, Didar en Faroek – genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 2007 – fileert de Ests-Tataarse schrijfster Valiulina haarscherp de van welvaart uit haar voegen barstende Nederlandse samenleving in deze oververhitte tijden.Roland Warmer, telg uit een welvarend gezin en in het bezit van een gymnasiumdiploma, besluit op zoek te gaan naar zingeving en verlossing in deze prozaïsche maatschappij. De groteske queeste naar de ‘waarheid’ begint letterlijk onderaan. Onder het motto ‘van de stront naar de sterren’ solliciteert Roland bij de stadsreinigingsdienst in het meest vervuilde en gevaarlijke deel van de…

Lees meer

Vertalingen