Schrijver

Thomas Rosenboom

Met Gewassen vlees (1994), het vuistdikke boek over de diabolische Willem Augustijn van Donck en met Publieke Werken (1999) over de tragische neergang van een apotheker en een vioolbouwer uit de negentiende eeuw, deed Thomas Rosenboom (1956) de critici en het lezerspubliek versteld staan. Beide boeken werden bekroond met de Libris Literatuurprijs, waarmee hij de eerste en vooralsnog enige schrijver die deze prestigieuze prijs voor een tweede keer kreeg.

De magie van Rosenbooms romans berust op een aantal klassieke literaire factoren, die uitmuntend tot uitvoer zijn gebracht. De historische achtergronden in Rosenbooms romans zijn goed gedocumenteerd en overtuigen zonder dat ze het verhaal in de weg zitten. Er is sprake van ‘een strevend personage’ en het verhaal heeft een klinkende plot. Daarbij komt dat de stijl van Rosenboom uitermate verzorgd is, scherp en met oog voor detail. Dat maakt dat al zijn romans echte pageturners zijn en een verhaal bevatten waarin de personages onherroepelijk en op even fijnzinnige, vaak wreed-humoristische wijze naar de afgrond worden gevoerd. In 2003 De nieuwe man uit, gevolgd door Spitzen (2004) en Zoete mond (2009). Spraakmakend was zijn essay over de teloorgang van het opvoeden, Denkend aan Holland (2005).

Vriend van verdienste

Vriend van verdienste

(Querido, 1985, 272 pagina's)

How far would you go for friendship? This is the subject of the novel An Honorable Friend based upon a controversial affair which took place in the early 1960s in the wealthy village of Baarn.

Lees meer
Gewassen vlees

Gewassen vlees

(Querido, 1994, 732 pagina's)

Though – according to the German critic-cum-oracle Marcel Reich-Ranicki – literary tomes belong back in the era of the stagecoach, when people were still expected to combat boredom with reading, contemporary writers haven’t taken the slightest notice of this harsh position. Confining ourselves to Holland: one and a half years after Mulisch’s novel De ontdekking van de hemel (The Discovery of Heaven), the size of which prompted Reich-Ranicki to make the aforementioned statement, there is once again a giant novel of high quality in the bookstores.

Lees meer
Publieke werken

Publieke werken

(Querido, 1999, 472 pagina's)

Publieke werken is written in a florid style, highly appropriate to the historical period of its setting: the late 19th century. Rosenboom‘s stately prose lends to his novels that slow-moving tempo so essential to their effectiveness, it is this tempo with which the plot unfolds which enables the reader to see disaster coming long before the novel ends, making you want to call out to the characters, to warn them that they are making a terrible mistake.

Lees meer
De nieuwe man

De nieuwe man

(Querido, 2003, 315 pagina's)

Thomas Rosenboom is de meester van de neerdaling. In zijn werk voert hij zijn personages met vaste hand, maar in subtiele, ironische stijl onvermijdelijk naar de ondergang. Raakten in Publieke werken, zijn vorige roman, die evenals de roman daarvóór, Gewassen vlees, werd bekroond met de Libris Literatuurprijs, de apotheker Anijs en de Amsterdamse vioolbouwer Walter Vedder langzaam maar zeker in de ban van waangedachten, in De nieuwe man houden de directeur van een scheepswerf en zijn meesterknecht elkaar in een wurggreep.

Lees meer
Spitzen

Spitzen

(Querido, 2004, 92 pagina's)

Rosenboom’s nieuwste roman Spitzen bevat geen historisch verhaal, maar speelt in het Amsterdam van heden. Toch is Spitzen een vintage Rosenboom. De ijzeren constructie en het sterke plot zorgt er voor dat het verhaal over de liefde van een slechts ogenschijnlijk kleurloze man die luistert naar de veelzeggende naam ‘Bijman’ voor Esther, een vrouw die hij op tango-les heeft ontmoet, je niet meer los laat.

Lees meer
Zoete mond

Zoete mond

(Querido, 2009, 512 pagina's)

De titel van de vijfde, vuistdikke roman van Thomas Rosenboom, Zoete mond, moet je doen watertanden. De schrijver ontleende de term aan zijn jeugd, waarin hij wel eens een ‘zoete mond’ mocht halen, handenvol snoep die hij in één keer in zijn mond propte en een weldadig gevoel met zich meebracht.

Lees meer
De rode loper

De rode loper

(Querido, 2012, 252 pagina's)

A born loser from a city in an eastern province is the protagonist of the new novel by Thomas Rosenboom, one of Dutch literature’s most refined stylists. The Red Carpet charts the life and times of a proud underachiever, ‘constantly on the move without getting anywhere.’

Lees meer

Vertalingen

Website

http://www.thomasrosenboom.nl