Otto de Kat
Bericht uit Berlijn
Diplomaten, liefdesverwikkelingen en een groot geheim
Bern, juni 1941. De Nederlandse diplomaat Oscar Verschuur bevindt zich in het neutrale Zwitserland. Zijn gezin is over Europa verspreid: zijn vrouw in Londen en hun dochter Emma woont in Berlijn en is getrouwd met Carl, een ‘goede’ Duitser die werkt op het ministerie van buitenlandse zaken. Deze drie perspectieven wisselen elkaar af. Verschuur is op en top een diplomaat, een ‘beroepsverduisteraar’: ‘Een geheim bewaren kon hij als geen ander, het was zijn tweede natuur geworden.’
Bij toeval hoort hij van de op handen zijnde Duitse inval in Rusland over enkele weken. Wat moet hij doen: de wereld waarschuwen, of gaat de veiligheid van zijn dochter voor? De tikkende klok maakt deze roman tot een pageturner, met de spannende verwikkelingen in een subtiele stijl geschetst, die veel aan de verbeelding overlaat.
De politieke omstandigheden beïnvloeden de persoonlijke verhoudingen. Andersom, lijken persoonlijke verhoudingen ook van invloed op de wereld. Oscar kent het geheim van Operatie Barbarossa omdat zijn dochter tijdens een geheime ontmoeting in Zwitserland haar mond niet kon houden: ‘Ik wilde dat hij wist wat wij weten.’
Zodra zijn dochter haar gefluisterde mededeling doet is Verschuur, in gedachten bij een bijzondere vrouw, opeens klaarwakker. Hij durft de informatie echter niet naar buiten te brengen. Ook in Londen zwijgt hij, behalve tegen zijn vrouw. Die bezweert hem dat hij moet handelen, en bagatelliseert de risico’s voor hun dochter. Dat meningsverschil is een symptoom van de verwijdering tussen de echtelieden.
Kate vertelt het geheim aan een Congolese soldaat, die weet dat ‘aan de oorlog niets was te veranderen, die walste over de aarde, niet te stoppen, niet aan te ontkomen, er was geen grens aan.’ En het is die boodschap die blijft hangen, welke hoofdstad je ook bevindt, je kunt je er niet aan onttrekken. Bericht uit Berlijn is een spannende, filmische roman, geschreven in de kenmerkende ingehouden stijl van Otto de Kat.